Iskreno o životu i karijeri

Kornelije Kovač: Tužne pesme pišu tužni trenuci

0
Na beogradski Fakultet muzičke umetnosti nije primljen ali je njegov talenat prepoznalo Sarajevo.
foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Naš veliki tvorac hitova kaže da to može biti dokaz kako nas uslovno rečeno „porazi“ mogu voditi ka novim i velikim pobedama.

 

- Iskrenost znači i priznati svoje greške. Komponovati život znači zaboraviti note baš kao i u sviranju a kompozitor života je ipak onaj ko dobro poznaje note. Otišao sam tada u Sarajevo, u nepoznato ali nisam se bojao. Već nakon nekoliko meseci nije mi više bila potrebna roditeljska pomoć. Sasvim dobro sam i sam zarađivao - poverio je svoje mladalačke početke kompozitor u emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić.

 

Dr Nele Karajlić u emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić: Sreća je stanje uma!

foto: Jakov Simović

Nikada nije bio poslušan i komponovao je po svome. Od malena svoj, različit baš kao i njegovo poreklo , detinjstvo, odrastanje. Majka pravoslavka, otac katolik, mađar ,a on i danas ne govori baš najbolje ovaj jezik. Kroz godine ga je zaboravio ali je naučio note. Kako one u muzici tako i one životne.

Veliki oslonac u izazovima života bila mu je supruga Spomenka koja je nažalost rano otišla , preminula, ali je ostavila lepa sećanja i velike tekstove njegovih pesama.

 

- Prvobitnu verziju teksta pesme „Ti si mi u krvi“ sam napisao ja. Međutim, nešto je falilo, nije to bilo to što nam je trebalo. Da nije bilo Spomenke i njenih reči, tih „cigana čergara“ i sjajnog teksta mi sada ne bi imali večni hit. I danas kada sviram pred hiljadama ljudi ovu pesmu ja zastanem pred masom i zadivim se - nastavlja svoje reči i sećanja Kornelije.

 

Ana Sofrenović otkriva: Svaki dan nosi nešto novo sa sobom
 

Jugonostalgičan je jer tada je nekako sve bilo lakše i lepše, a svako žali za nečim što je bilo lepo. Zemlja velika, puno muzike, puno pesama. Seća se i Sarajeva iz tih dana ali i teških trenutaka rata kada je on bio u inostranstvu ali svaki trenutak koristio da se čuje sa Kemalom Montenom i Davorinom Popovićem i uputi im koju reč utehe. Onoliko koliko je mogao.

 

- Teško se čovek oseća kada pusti neku jaku baladu ali tužne pesme pišu tužni trenuci i one su najčešće jače i bolje od onih brzih i srećnih. Imam ja svoje stvaralačke krize i onda sednem za klavir i sviram i sviram. I ne znam šta sviram. Ruke same idu a misli na svoju stranu. Sve to snimam i od tih snimaka kasnije nastanu sjajni delovi nekih novih pesama - iskren je kompozitor najlepših ljubavnih pesama ovih prostora.

 

Još uvek se razočara u ponekog prijatelja i iznenadi. Smatra da je porodica nešto najlepše na svetu i želi da sve nekako bude kako treba, da budemo zdravi, da se osećamo dobro.

 

Zoran Kiki Lesendrić u emisiji "Iskreno sa Aleksandrom Simić"

 

Kornelije i dalje vredno stvara. Kaže ustaje jako rano, ponekad zorom, sluša muziku i živi ovaj naš lep život u komponovanju nekih novih melodija koje će slušati još dugo, dugo generacije koje tek dolaze.

 

Emisija Iskreno sa Aleksandrom Simić emituje se na TV Naša premijerno petkom od 23h i reprizno subotom od 19h i nedeljom od 17h.

Četvrkom od 21h i na TV BN i može se pratiti na teritoriji cele BIH.

foto: Promo

 

makonda-tracker