Elena Karić: Porodična sreća je recept za uspeh

Dizajnerka nameštaja Elena Karić doživela je vrtoglavi uspeh u Velikoj Britaniji gde je njen talenat predstavljen u prestižnim magazinima, a u usponu karijere ima zdušnu podršku supruga Jugoslava
0
1 / 4 Foto: Luka Šarac

Nakon decenije uspešnog rada u Velikoj Britaniji, naša  tridesetsedmogodišnja dizajnerka enterijera Elena Karić nedavno je počela da kreira i nameštaj. Iako je godinama u Srbiji važila za domaćicu bez zanimanja, Elena je krupnim koracima, ne obazirući se na takve komentare, grabila ka samom vrhu engleske dizajnerske scene. Za to vreme mudro je ćutala pa ni u domaćim medijima nije govorila o svojim uspesima u Londonu. Ipak, globalizacija medija učinila je da se za njene intervjue koje je dala ekskluzivnim stručnim britanskim  magazinima koji se bave dizajnom, a u kojima je pričala o svojoj uspešnoj firmi Lorca Design, čuje i u Srbiji. U najnovijem majskom broju magazina Fabric, čiju naslovnu stranu krasi glumica Skarlet Johanson, u intervjuu na četiri strane novinarka Šeril Markovski zanimljivom pričom opisala je našu uspešnu dizajnerku. Naime, nju je zanimalo kako je naša umetnica došla na ideju da se bavi dizajnom nameštaja, s obzirom na to da više od decenije radi isključivo kao dizajner enterijera.

- Moja majka Verica je modni dizajner, dok je sestra Milena profesionalni fotograf. Dakle, umetnost nam je u krvi. Pravi proces pravljenja i kreiranja umetničkih vrednosti ima posebnu draž. Isto se osećam i kada je reč o unutrašnjem i arhitektonskom dizajnu. U mom slučaju prazan prostor je neiscrpan izvor inspiracije  – objasnila je gospođa Karić.

Elena je poslednjih nekoliko meseci svoj život najvećim delom posvetila poslu. Iako je svoju decu, četvorogodišnjeg Simona, trinaestogodišnjeg Matiju i sedamnaestogodišnjeg Luku, navikla da svaki zimski raspust provedu na planini, ove godine nisu putovali na skijanje. Naime, zbog otvaranja firme u Beogradu i zbog previše obaveza, Elena je odlučila da joj posao bude primaran. Svečano predstavljanje Lorca Designa biće upriličeno na jesen, jer poznata umetnica sada samo želi da provodi vreme sa svojom decom. Sa suprugom Jugoslavom Karićem, koji takođe ima uspešan biznis u Londonu, odabrala je porodičan odmor od mesec i po dana na moru, kako bi imali dovoljno vremena da se posvete jedni drugima, ali i da napune baterije za predstojeću poslovnu sezonu.

- Volim antikvitete i uvek bar neki komad unesem u kuću čiji enterijer dizajniram. Moj nameštaj se ručno izrađuje od punog drveta u Beogradu što je veoma primamljivo. Proizvodnja je komplikovana zato što je reč o ručnom radu, ali kada vidim rezultat shvatim da to vredi – objasnila Elena u prestižnom britanskom magazinu koji se bavi predstavljanjem nekih od najboljih kreatora unutrašnjeg dizajna u Evropi. Ipak, gospođa Karić ne želi da zaboravi svoju domovinu, uvek se rado vraća u Srbiju čiju kulturu promoviše van njenih granica. 

- Začuđujuće je koliko ovako mala zemlja ima talentovanih ljudi. Umesto da kačim fotografije na zidove, uvek se radije odlučujem za ulja na platnu. Nikada ne koristim reprodukcije, a klijentima čije domove uređujem, dostavljam i kompletnu biografiju autora – objasnila je Elena.

Ksenija Konić

makonda-tracker