Branko Đurić Đura: Gluma u genima

Glumac Branko Đurić Đura ne krije da ćerki Zali daje bezgraničnu podršku da krene njegovim stopama nakon što ju je nedavno pohvalio i njegov holivudski kolega Kolin Farel
0
1 / 4 Foto: Tomislav Marić

Četrdesetosmogodišnji glumac Branko Đurić Đura najviše voli da sarađuje sa svojom porodicom, pa je tako jednu od glavnih ulogu u seriji Naša mala klinika, čiji je scenarista i reditelj, poverio svojoj supruzi, četrdesetjednogodišnjoj Tanji Ribič. Bračni partneri uživaju u svom skladnom odnosu koji zasnivaju na poverenju i zajedničkom cilju da njihovim ćerkicama, trinaestogodišnjoj Zali i četiri godine mlađoj Eli, pruže ono što požele, ali i da isprate sve njihove ambicije. Starija ćerka Zala obožava da prisustvuje snimanjima serija i filmova u kojima učestvuju njeni roditelji, pa je tako upoznala i brojne holivudske glumce poput Kolina Farela koji je sa Đurom snimao film Trijaža. Devojčica je oduševila slavnog glumca koji je na osnovu njene harizme prognozirao da je očekuje svetska glumačka karijera.

- Uživam u svakoj prilici kada mogu da odem sa roditeljima na snimanje. Iako to ranije nisam želela, sada sam sasvim sigurna da ću se jednog dana baviti njihovom profesijom. Ipak, sebe pokušavam da ubedim da to nije dobar izbor za mene – priznala je kroz osmeh Zala, koja je šarmantnog Kolina ostavila bez reči nakon kratkog razgovora. Farel je potom saznao i to da je devojčica prošle godine kao narator učestvovala u Diznijevom crtanom filmu Princeza i žaba. Većina ekipe složila se da je Zalin glas fantastičan i ni po čemu ne otkriva tinejdžerku koja nije studirala glumu, već suprotno, pravog profesionalca.

Ponosni otac Đura ističe da svoju decu rado vodi na snimanja, a naročito kada sa suprugom učestvuje na istom projektu. S obzirom na to da je svestrana ličnost jer se bavi režijom, glumi i piše scenarija, ljubav prema umetnosti Đura je preneo i na svoju decu. Najnoviji film koji je snimao u Španiji bila je upravo ratna drama Trijaža, u kojoj je sarađivao sa Kolinom Farelom, a Zala je na tom snimanju shvatila da je interesuje i režija.

- Posmatrala sam snimanje i bilo mi je veoma interesantno. Kolin je morao da smrša dvadeset kilograma za ovaj film, pa je zbog toga bio na dijeti, a inače je veoma druželjubiv i pristupačan – iskrena je Zala kojoj u Sloveniji već prognoziraju zanimljivu budućnost, dok je njen otac ponosan na svoju naslednicu.

- Snimali smo u Španiji i Irskoj i bilo je savršeno, a produkcija je odrađena na najvišem nivou. Presrećan sam zbog ove saradnje. Kolin Farel nije bio zahtevan, već požrtvovan na snimanju – rekao je Đura protekle nedelje pred premijeru filma Trijaža u Sloveniji.

Đura i Tanja često sarađuju, a poslednji film gde su učestvovali zajedno bilo je ostvarenje Traktor, kao i serija Teatar Paradižnik, koja se prikazuje u Sloveniji.

- Završio sam snimanje filma Traktor koji u svojoj osnovi znači ljubav i rock’n’roll. Prikazuje se na festivalima, a u Koreji je dobio Grand prix za najbolji film. Moja supruga tumači glavnu ulogu za koju je u Italiji na festivalu u Taormini dobila priznanje kao najbolja glumica – rekao je Đura koji je sa Tanjom radio i na filmu Kajmak i marmelada.

- U tom ostvarenju moje bračno iskustvo nije bilo tema za film. Nemam baš toliki ego da bih pravio filmove inspirisane svojim životom. Jedina je sličnost to što je moja supruga Tanja u filmu Slovenka, kao i u privatnom životu, a ja Bosanac, što se opet podudarilo. Taj kontrast je bio zanimljiv za scenario. Naime, to je film o ljubavi koji se može svugde dogoditi jer svako ima svoje južnjake – ističe Branko.

Ksenija Konić

makonda-tracker