Kruna zabranjene ljubavi

Žena koja je zavela princa: Životna priča kraljice Ranije

0
Majka četvoro dece i internacionalna modna ikona, harizmatična dama Ranija el Abdulah, kraljica Jordana, danas je uzor mnogim ženama sveta, a njen život u izgnanstvu promenio se preko noći kada je upoznala sadašnjeg supruga, čiji je otac kasnije doneo iznenađujuću odluku da presto umesto svom bratu prepusti sinu, što je ona prihvatila sa strepnjom, svesna velike odgovornosti i rizika koji je očekuju
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kraljica Ranija (46) objedinjuje uloge supruge, majke, filantropa, aktiviste i, naravno, vladarke, u svemu dajući sebe podjednako i nesebično. Kao borac za prava žena i dece, zagovornica napretka u obrazovanju, tehnologiji i zdravstvu, promoterka preduzetništva, mikrofinansiranja i zagovornik iskorenjivanja siromaštva i kulturoloških podela, jasno je zašto je žene, ne samo u Jordanu već u celom svetu, smatraju uzorom.


Ranija el Jasin rođena je 31. avgusta 1970. u Kuvajtu. Ćerka je palestinskih roditelja, doktora Fajsala Sediki el Jasina i Ilham Jasin. Odrasla je u dobrostojećoj porodici, zajedno sa svojim sestrama Dinom i Magdi u Tulkarmu. Nažalost, ubrzo nakon invazije Sadama Huseina i početka Zalivskog rata 1991. godine, Ranija biva primorana da izbegne s porodicom u Jordan.

Buduća kraljica od malena je okrenuta zapadnjačkom načinu školovanja. Prvo je završila Novu englesku školu u Kuvajtu, a potom je upisala američki koledž u Kairu gde je stekla diplomu iz poslovne administracije. Njen prvi posao bio je u Citybanku početkom devedesetih godina. Prelepoj, mladoj, elokventnoj Raniji, koja zrači prefinjenošću, nije bilo potrebno mnogo da bi bila primećena. Međutim, kada je dospela u Aman, glavni grad kraljevine Jordan, zaposlila se u marketingu jedne od najjačih kompanija na svetu – Apple. Kad je postala radnik jedne od najprestižnijih korporacija, to je imalo brojnih prednosti za nju. Ova mlada dama bila je neprestano u kontaktu sa uglednim i moćnim ljudima, pa nije toliko čudno što je njeno srce osvojio neko dobrostojeći.

 

foto: Profimedia

Nastavak životne priče pogledajte na narednoj strani...

 

 

makonda-tracker