Iskreno o neiscrpnoj energiji i ljubavi

Emir Kusturica: Život nije šala

0
Slavni reditelj Emir Kusturica posvećen je promociji svog novog filma "Na mlečnom putu", koji je zajedno s velikim imenima domaćeg glumišta, kao i italijanskom glumicom Monikom Beluči, pripremao tri godine, uz bezrezervnu podršku svoje dece i supruge za koju kaže da je centralna emocija i vezivno tkivo njihove porodice.
foto: Aleksandar Jovanović
foto: Aleksandar Jovanović

Proslavljeni srpski reditelj neverovatno lucidne mašte i energije, Emir Kusturica (62), ljubav koju crpe iz porodice vešto je i ovog puta uspeo da prenese na filmsko platno. Svoju zanesenost nemogućim i nespojivim ljubavima, kao i požrtvovanjem, pretočio je u divnu priču koju će prvi put podeliti sa beogradskom publikom na Festu u Sava centru.

Čovek koji nosi mleko otkrije kako i zmija voli da ga pije, a žena koja je zaljubljena u njega čini sve da ga pridobije. Ali, kao što to biva u životu, on se zaljubi u onu drugu, tako da nije ono što hoćeš, nego ono što je suđeno", kaže Kusturica o svom novom filmu u kome je sebi dodelio ulogu glavnog glumca Koste.

Učio sam gledajući druge glumce i bio sam okružen dobrim umetnicima", objašnjava reditelj, čija je partnerka na filmu jedna od najlepših glumica na svetu, Italijanka Monika Beluči.

foto: Jin Yu

Neosporno je da između njih dvoje postoji neverovatna energija pa se može pretpostaviti da im nije bilo teško da verodostojno predstave senzualnost i ljubav emotivnog para posle dužeg perioda razdvojenosti. Monika ne krije da je veliki zaljubljenik u Kusturičin rad i mada je snimanje ovog ostvarenja od nje zahtevalo učenje srpskog jezika, rado je prihvatila Emirovu ponudu, koji se ovog puta zajedno sa glumicom Slobodom Mićalović našao i u ulozi učitelja.

 

Tamburaši svirali slavnoj glumici: Evo koju pesmu je Kusturica posvetio Moniki Beluči! (VIDEO)

 

Pored mnogobrojnih saradnika, kako inostranih, tako i domaćih, Kusturica je u ovaj filmski projekat uključio i svoju porodicu. Verujući u njihov talenat i profesionalnost, odlučio je da posao produkcijskog menadžera dodeli ćerki Dunji (30), dok je muziku za film poverio sinu Striboru (37), koji kao jedan od članova grupe Zabranjeno pušenje važi za velikog muzičkog znalca. Zasigurno je da njegova porodica na emotivnom i poslovnom planu funkcioniše kao pravi uigrani tim, na čemu je Emir zahvalan prvenstveno svojoj ženi Maji.

 

Upoznajte suprugu slavnog Kusturice: Maja, stub Emirovog uspeha, velika podrška i vetar u leđa (FOTO)

Moja supruga centralna je emocija naše familije i njeno vezivno tkivo. Majina bezgranična emocionalnost i nesvakidašnja inteligencija, od davnih sedamdesetih pa do danas, predstavljaju stub naše porodice", izjavio je ranije za Story Kusturica, koji je pre dve godine zajedno sa suprugom odlikovan Medaljom pokrovitelja supružničke ljubavi i porodične sreće Sveti Petar i Fevronija.

Na koji način on vidi ljubav i koliko mu ona znači, Emir verodostojno objašnjava kroz svoje projekte.

Zanimljiva je teza mog filma, pokrenuta iz Foknerove knjige Divlje palme, u kojoj čovek čija ljubavnica umire na abortusu želi da se ubije, ali naposletku kaže: Ako to uradim, neće imati ko da se seća te žene i te ljubavi. Ta riznica svetskog kulturnog blaga može biti inspiracija za sve filmove koji žele da prodru duboko i pokažu da čovek i život nisu samo obična šala", kaže umetnik.

makonda-tracker