Ana Stanić: Moja pustinjska avantura

0
Pop pevačica Ana Stanić je u svojstvu ambasadora za Srbiju pri organizaciji Dance 4life boravila u Omanu, a sedam dana je bilo dovoljno da je potpuno opčine sve lepote Bliskog istoka
foto: Marija Aničić
foto: Marija Aničić

Pop pevačica Ana Stanić provela je početkom aprila nedelju dana u omanskoj prestonici Maskatu, a povod je bila konferencija i internacionalni trening za prevenciju od HIV-a. Na uzbudljivo Arabijsko poluostrvo Ana se uputila u svojstvu ambasadora za Srbiju pri organizaciji Dance 4life. Društvo joj nije pravio verenik i suvlasnik lanca obuće Labrador, Momčilo Lavrnić, ali je zato pevačica uživala družeći se s ambasadorima iz drugih zemalja, među kojima su Tunis, Turska i Makedonija. Iako je u Oman putovala da ispuni svoju humanu misiju u kojoj pomaže obolelima od HIV-a, pevačica je prepuna ličnih utisaka o lepotama zemlje koja ju je prvi put ugostila.

- Prisustvovala sam internacionalnom treningu posle koga mogu da mladim ljudima širom Srbije držim predavanja o zaštiti od side i  načinima njenog prenošenja. Sa predstavnicima mreže y-peer i ambasadorima drugih zemalja pravila sam dogovore o aktivnostima u 2010. godini. Inače, svidelo mi se što me u Omanu niko nije napadno gledao kao u nekim drugim arapskim zemljama u kojima sam bila. Mogla sam potpuno da se prepustim bojama i  mirisima oko sebe, a pre svega ukusu njihove kuhinje, proučavanju tamošnje arhitekture i života na ulicama, kupovini lokalnih začina i rukotvorina u starim marketima – priča Stanićeva, koja je tokom boravka u Omanu dobila poziv da krajem juna prisustvuje velikoj dečjoj humanitarnoj  manifestaciji u Jordanu u organizaciji njihove kraljice Ranije. U večernjim časovima obilazila je stari deo grada i lokalne restorane, a poslednja dva dana iskoristila je da obiđe pustinju i njene čuvene oaze sa jezerima i rekama, ali i da isproba vožnju džipom po peščanim dinama.

- Maskat je prelep grad sa niskim belim kućama i prelepom džamijom sultana Kabosa, koja ima najveći ćilim i najveći svećnjak na svetu. Ljudi su gostoljubivi i vrlo se kulturno ophode prema strancima. Svuda po obali su tvrđave koje su još u srednjem veku podigli Portugalci kada su pokušavali da ih osvoje – priča Ana koja iz Omana nosi i iskustvo adrenalinske vožnje pustinjom.

- Vrhunac je bio safari u pustinji na koji sam otišla sa još troje prijatelja iz Dance 4life-a. Do tada se nisam vozila džipom po peščanim dinama i nisam mogla ni da zamislim koliko je to uzbudljivo i na trenutke zastrašujuće jer sve vreme misliš da će se vozilo prevrnuti – prenosi ushićeno plavokosa umetnica čija se avantura ipak spokojno završila.

- Bila sam srećna kada smo ušli u beduinski šator, poigrali se sa decom tih beduina i predahnuli uz arapsku kafu. Nakon toga smo se kupali u jezeru u oazi i plivali između uskih stena, gde je voda prošla i napravila pećine i prolaze – prepričava utiske sa nezaboravnog putovanja lepa pop zvezda.

Nikola Rumenić

makonda-tracker