Kolin Farel borac protiv homofobije

0
Višestruko nagrađivani glumac Kolin Farel aktivno se priključio kampanji protiv homobofobije u Irskoj zbog toga što pamti maltretiranja kroz koja je tokom odrastanja prolazio njegov brat

Poznati srcelomac Kolin Farel zauzeo je čvrst stav i javno podržao kampanju za borbu protiv nasilja nad gej populacijom u svojoj rodnoj Irskoj. Glumačka zvezda ima starijeg brata Ejmona koji je homoseskualac i seća se kroz kakav pakao je on prolazio tokom odrastanja. Farelu nikada nije postalo jasno zbog čega je njegov brat morao da bude na meti nasilnika samo zbog svoje seksualnosti.

- Pošto sam tada bio veoma mali, ne uspevam u potpunosti da se prisetim svih događaja iz vremena kada je moj brat trpeo psihičko i fizičko zlostavljanje. Ono čega se definitivno sećam jeste da se Ejmon nekoliko puta vraćao iz škole bukvalno potpuno krvave uniforme. Batine i ruganja bila su vrlo česta i predstavljala su nezaobilazni deo svakodnevnice tokom njegovog školovanja – izjavio je glumac koji je prošle godine kumovao Ejmonu na ceremoniji ozvaničenja istopolne bračne zajednice.

- Ljude suviše često različitost plaši. Kao da osećaju da treba okrenuti leđa svemu što u njima izaziva strah. Iako je moj brat bio oličenje strahova za mnoge ljude, u mom životu on predstavlja radost. Još od kad smo bili klinci, zasmejavao bi me britkošću svog uma i smislom za humor, čime me je navodio da se divim njegovoj čvrstini i dobroti. On ne zaslužuje ništa drugo nego da bude prihvaćen baš takav kakav je. Trebalo je da bude prihvaćen i od svojih školskih drugara, a ne da ga se plaše i okreću glavu od njega. Zašto nije bilo tako, tada nisam razumeo. No, ne shvatam to ni dan danas – iskren je Kolin.

Vera Rakić

makonda-tracker