Dragana del Monako: Sin je moje najveće blago

1
Operska diva Dragana Jugović del Monako priča koliko joj je bilo teško da posle razvoda sama odgaja sina Pavla, ali i da je uprkos odricanjima, danas ponosna na njihov blizak odnos i na to što on želi da pođe njenim stopama
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Iako je tokom dve decenije duge karijere nastupala na vodećim scenama širom sveta i proslavila se ulogama u operama Trubadur, Don Karlos, Aida, Verter, Evgenije Onjegin, Pikova dama, Orfej i Rigoleto, prvakinja Beogradske opere Dragana Jugović del Monako mnogo je ponosnija na vaspitanje svog sedamnaestogodišnjeg sina Pavla Maria koga je dobila u četvorogodišnjem braku sa operskim rediteljem Klaudijem del Monakom. Zahtevna profesija nije je omela da se sa puno ljubavi posveti svom jedincu koji joj je oduvek bio važniji od gromoglasnih aplauza na sceni. 

- Oduvek sam znala da profesija nije jedini smisao mog života, jer sam izuzetno želela da postanem majka. Sećam se da sam sa bivšim mužem bila u Monte Karlu kada mi je lekar saopštio da nosim devojčicu, ali ja nisam želela da poverujem u to. Htela sam da dobijem sina kome ću dati ime po mom dedi Pavlu, koji je imao važnu ulogu u mom životu. Nisam mogla da podnesem da se razdvajamo kada se rodio pa sam ga vodila svuda sa sobom. Kada sam od 1994. do 1997. godine pevala u Bonu, Pavle je rastao po garderobama i šminkernicama sa raznim tetama, dok sam ja bila na sceni. Verujem da je od tada zadojen svetom pozornice. Žao mi je što nisam imala više dece, ali tako je ispalo - priča Dragana koja se nakon razvoda u potpunosti posvetila sinu. 

- Bilo mi je teško da sama odgajam Pavla od njegove treće godine, jer sam izgubila oca Dušana kada sam imala samo pet meseci tako da ga ni ne pamtim, a to mi fali ceo život. Plašila sam se kako će se razvod odraziti na Pavla, ali sledila sam svoj instinkt. Mnogo sam ga mazila i pokazivala mu da je on najvažnija osoba u mom životu. Mislim da je zato izrastao u sigurnu osobu vrednu ljubavi. Odrekla sam se mnogo ličnih stvari, ali nijednog momenta nisam dovela u pitanje i nikada nisam dozvolila da pomisli da zbog njega nisam napravila svetsku karijeru. To je mnogo veća uloga od Karmen ili Aide, jer me on čini najsrećnijom - kaže operska diva čiji sin žarko želi da postane najbolji tenor na svetu.  

- Pavle je je stipendista gimnazije Milutin Milanković i sada pohađa drugi razred, a prošle godine upisao je i solo pevanje u muzičkoj školi Vojislav Vučković. Kada se pre dve godine ispostavilo da bezuslovno želi da bude operski pevač, bila sam ponosna, ali jedan deo mene nije bio srećan. Moraće da pređe težak put pun odricanja i da živi uredno kao sportista jer bez toga nema karijere. Zatim sva ta silna putovanja koja se sastoje od hotelskih soba i odlazaka na scenu. A tek sklanjanje od sunca, vetra, promaje, kiša, duvana ili neprospavane noći zbog jednog tona koji ne zvuči dobro. Ali, nemam pravo da mu zameram,  to je njegova želja. Od mene je nasledio apsolutni sluh, potpuno je fascinantno kako nikada nema tremu, ponaša se kao da se rodio na sceni, dok ja dugo nisam imala tu vrstu sigurnosti. Mislim da je to uticaj sa očeve strane, tako da je u njemu fenomenalan spoj. Ipak,  smatram da mu je u ovim godinama veliki teret to što je moj sin i što nosi slavno prezime, jer se od njega mnogo očekuje - ističe četrdesetšestogodišnja Dragana koja je sa sinom izgradila veoma prisan odnos. 

- Kada mi je pre godinu dana rekao da ima devojku, bila sam iznenađena, ali pošto ga dobro poznajem imam poverenje u njega. Nikada ne razmišljam o tome da će napraviti glupost ili se odati drogama ili alkoholu. Ne strepim zbog toga što on polako treba da ide svojim putem, jer to je lepota života. Neverovatno je kako od jednog malog deteta sa kovrdžavom kosom dobijete momka koji je pustio brkove i bradu. Daj Bože, da uskoro ja sedim u publici, kao što je on dolazio na moje probe i predstave – ponosno kaže srpska primadona koja je 16. marta imala premijeru opere Karmen u Kairu gde važi za veliku zvezdu. 

- Tamo sam prošle godina sa velikim uspehom pevala Amneris u operi Aida, a pošto su me odlično prihvatili angažovali su me i za Karmen. Za četiri dana odigrala sam tri predstave, što je moj lični rekord - srećna je operska zvezda. 
 
Jelena Kulović

makonda-tracker