Džulijet Luis otvara Cinema City

0
Čuvena holivudska glumica Džulijet Luis otvoriće filmski festival Cinema City 5. juna u Novom Sadu. Džulijet će zvanično otvoriti filmski program festivala, a sa svojim novim bendom New Romantics te večeri nastupiće u okviru muzičkog otvaranja festivala na Pe

Glumica će biti glavna inostrana gošća festivala, a publika će biti u prilici da vidi neke od kultnih filmova u kojima je igrala, kao i da učestvuje u otvorenoj press konferenciji na festivalu i da razgovara sa njom. Pored toga, Džulijet Luis će održati i master – klas za studente i mlade filmske umetnike.

Džulijet Luis, jedna od najtalentovanijih holivudskih glumica svoje generacije, prepoznata je kao neko ko može da iznese najrazličitije uloge. Publiku i kritičare oduševila  je prvi put svojom ulogom u filmu Rt straha Martina Skorsezea, za koju je bila nominovana za Oskara  1991. godine. Do danas, u svojoj bogatoj karijeri, radila je sa nekim od najpoštovanijih reditelja današnjice, Martinom Skorsezeom, Vudijem Alenom, Oliverom Stounom, Gerijem Maršalom.

Džulijet je tokom devedesetih igrala u nekoliko sada legendarnih filmova i predstavila svetu svoj moćni glumački talenat. Bilo da glumi u potresnim dramama ili u komedijama, glumica u svojim ulogama pokazuje izuzetan opseg i originalan i očaravajući stil glume.

Uloga Denijel Boden, u filmu Martina Skorsezea Rt straha donela joj je nominaciju za Oskara i Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu, dok su upečatljive scene sa Robertom de Nirom postale filmski klasici. Sa Vudijem Alenom radila je film Muževi i supruge 1992. godine, a zatim su usledili filmovi Te noći Tomasa Halvela, kao i Kalifornija u kome je igrala sa Bredom Pitom.

Svakako najzapaženije uloge  ostvarila je u filmovima Šta izjeda Gilberta Grejpa glumeći zajedno sa Džonijem Depom i Leonardom Dikaprijom, kao i u kontroverznom filmu Olivera Stouna Natural Born Killers, u kom ona i Vudi Harelson tumače uloge masovnih ubica koji postaju narodni heroji.

Usledili su Strange days rediteljke Ketrin Bigelou sa Ralfom Fajnsom, kao i sada čuveni Od sumraka do svitanja Kventina Tarantina u kome joj je partner bio Džordž Kluni. Njen poslednji film Sympathy for Delicious premijerno je prikazan na ovogodišnjem Sundance festivalu.

Pored uspešne filmske karijere Džulijet Luis je oduvek gajila veliku ljubav prema muzici. Prethodnih nekoliko godina aktivno je širom sveta nastupala sa svojim sada bivšim bendom Juliette and the Licks, a iza njih je i četiri studijska albuma. Naša publika imala je priliku da ovaj energični bend čuje i vidi na Exit festivalu 2008. godine. Iako su joj mnogi zamerali da je zbog muzike zapostavila svoju filmsku karijeru, glumica je govorila:

- Uživam u snimanju filmova, volim drame, ali to nije jedina stvar koja je hrana za moju dušu. Ona je sazdana od muzike, drame i živih svirki, i sada imam osećaj da radim sve što treba da radim i za šta sam stvorena.

Publika festivala Cinema City biće u prilici da upozna ovu sjajnu umetnicu i kao glumicu i kao muzičarku.

 

Cinema City

Treći internacionalni Festival filma i medija Cinema City održaće se od 5. do 12. juna 2010. u Novom Sadu. Tokom osam dana Novi Sad će ponovo postati grad - festival, sa bogatim filmskim, muzičkim i akademskim programima. Treće izdanje Cinema City festivala obeležiće brojni noviteti u organizaciji, kao i premijere domaćih i stranih filmova i ugledni gosti iz sveta filma.

 

Filmski program festivala predstaviće 14 selekcija domaće i strane produkcije, sa tri takmičarske selekcije i brojnim retrospektivama.  Preko 150 filmova, više od sto premijera prikazivaće se u 4 zatvorena i 3 open air bioskopa, a festival dodeljuje 20 nagrada za domaći, internacionalni i niskobudžetni film. 

U okviru Media art programa festivala, održaće se izložba i konferencija u kojima učestvuje više od 50 umetnika iz celog sveta. Muzički program festivala Cinema City održava se na magičnoj Petrovaradinskoj tvrđavi, kao i na lokacijama u centru grada. Muzički program obuhvata spektakularne žurke otvaranja i zatvaranja za 20 000 ljudi, kao i brojne koncerte i žurke uz nastupe internacionalnih i domaćih muzičkih zvezda.

Cinema City će pokrenuti edukativne radionice u okviru akademskog programa, gde će filmski umetnici, teoretičari, kritičari, predstavnici filmskih institucija otvoriti veoma značajne teme za filmsku umetnost i filmsku industriju.

Festival Cinema City posetilo je prošle godine 70 000 gledalaca, a gosti festivala 2008. i 2009. godine bili su dobitnik Zlatne palme u Kanu, Giljermo Arijaga, pobednik prestižnog Njujorškog Tribeka festivala, Lens Hamer, prvi pobednik Sarajevo Film Festivala koji dolazi iz Srbije, Vladimir Perišić, kao i domaće i regionalne filmske veličine poput Mikija Manojlovića, Gorana Paskaljevića, Pjera Žalice. Festival u okviru selekcije „Up to 10 000 bucks“ ugosti i preko 100 mladih autora, koji predstavljaju budućnost domaće i svetske kinematografije.

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker