Pušten je na kućno lečenje

Nova bitka legendarnog Smokija: Izlazak slavnog glumca iz bolnice

0
Dramski umetnik, reditelj i producent Ljubiša Samardžić, koji je svojim opusom obeležio kinematografiju ovih prostora, nedavno je hitno podvrgnut komplikovanoj operaciji mozga, a uprkos složenosti zahvata i postoperativnog oporavka, već nakon nekoliko dana pušten je na kućno lečenje.
foto: Story press, Grgo Jelavić
foto: Story press, Grgo Jelavić

U subotu, 3. decembra ujutro, nepunih mesec dana nakon svog osamdesetog rođendana, Ljubiša Samardžić, jedna od živih legendi jugoslovenske i srpske kinematografije, operisan je na Klinici za neurohirurgiju u Beogradu. Intervencija na mozgu trajala je nekoliko sati. Ni nakon zahvata, kao ni pre toga, članovi porodice nisu govorili o dijagnozi.

 

Iako to gotovo niko iz njegove okoline nije znao, Samardžić je u poslednje vreme imao zdravstvenih problema koje je, koliko god je mogao, čuvao za sebe. Uprkos nestabilnom zdravlju, nije se predavao letargiji.

 

Naprotiv. Iako je dosad snimio više filmova nego što su mnogi za života pogledali, u devetoj deceniji života imao je ozbiljnih planova za budućnost: prošao je na konkursu Filmskog centra Srbije sa projektom Panta rei, filmom koji je nameravao da snimi o svom životu, što nikako ne bi bio mali posao. Međutim, nije sve išlo po planu.

 

Ljubiša Samardžić za dlaku izbegao smrt? Zdravstvene tegobe koje su zahtevale hitnu intervenciju, a kolege nisu ni slutile da je bolestan

 

Posle hirurške intervencije, lekari su bili oprezno optimistični po pitanju oporavka i poboljšanja Ljubišinog opšteg psihofizičkog stanja. Predviđanja su uključivala dugotrajnu rehabilitaciju u bolnici, a onda, tek ukoliko se taj deo pod strogom lekarskom kontrolom bude odvijao kako treba, nakon izvesnog vremena postojala bi mogućnost za odlazak na kućno lečenje. Ali, ni tu se stvari nisu odvijale po planu. U ovom slučaju, na sreću.

 

Samardžićev postoperativni oporavak potpuno je prevazišao čak i najoptimističnije lekarske prognoze: vitalne funkcije stabilizovale su se vrlo brzo, a glumac je uskoro pokazao i da je svestan, kao i da se odlično orijentiše u vremenu i prostoru, što je za lekare bila najveća briga. Prema izvorima iz Kliničkog centra Srbije, postoperativni tok kod ovakvih intervencija uvek je težak i ima prilično neizvestan ishod, što se kod Ljubiše, srećnim sticajem okolnosti, nije desilo.

 

foto: Story press, Grgo Jelavić

Osim što se rana od operacije zaceljivala iznenađujuće brzo, Samardžić je počeo i da se šali sa osobljem. Zahvaljujući takvom razvoju situacije, konzilijum se sastao pre nego što je to bilo u planu i jednoglasno doneo odluku da glumac bude pušten na kućno lečenje, uz kontrolu na koju bi trebalo da dođe za tri sedmice. Na samom početku ove nedelje spakovao je stvari i sa suprugom Mirjanom vratio se u svoj dom.

makonda-tracker