Boda Ninković i Marija Veljković za decu bez roditeljskog staranja

Glumci Boda Ninković, Marija Veljković i Jovica Tišma su tokom druženja studija Pozorište Dečija zemlja i dece iz dvanaest domova za decu bez roditeljskog staranja realizovali knjigu Ova ruka putuje da se s tobom rukuje
0
1 / 2

U aprilu 2009. godine studio Pozorište Dečija zemlja krenuo je na turneju u okviru jedinstvenog projekta Srećno novo proleće, koji je za cilj imao da zabavi, edukuje i podstakne maštu i kreativnost mladih u domovima širom Srbije.

Turneja je bila prvi deo projekta i kroz predstavu koja se zvala Ova ruka putuje... glumci su sa decom obrađivali teme kao što su škola, ljubav, porodica, igra, strah, samoća... Kao što se tema predstave razvijala zahvaljujući razmišljanjima dece, tako se kroz igru stvarala i scenografija i kostimi za predstavu.

Glumci Boda Ninković, Marija Veljković i Jovica Tišma podsticali su decu da, pored učešća u predstavi, svoje misli i osećanja na navedene teme zapišu i nacrtaju. Od prikupljenih radova i zapisanih misli nastala je knjiga Ova ruka putuje da se s tobom rukuje koja je juče promovisana i koja čini drugi deo projekta.

U pisanju knjige učestvovala su deca iz domova: Vera Blagojević u Banji Koviljači, Jefimija u Kruševcu, Miroslav Mika Antić u Somboru, Spomenak u Pančevu, Petar Radovanović u Užicu, Duško Radović u Nišu, Kolevka u Subotici, Stanko Paunović u Negotinu, Vera Radivojević u Beloj Crkvi, deca iz Centra za zaštitu dece, odojčadi i omladine Beograd, odnosno Dom Moša Pijade i iz SOS Dečijeg sela u Kraljevu i Sremskoj Kamenici.

Inicijator i koordinator projekta Srećno novo proleće je Delta Humanitarni Fond, a donatorsku podršku obezbedio je nosilac projekta Delta Sport Grupa.

Prvi tiraž knjige štampan je u nekomercijalne svrhe i poklanja se. Za početak, knjigu će dobiti svi Domovi za decu bez roditeljskog staranja, kao i prijatelji Delta Humanitanog Fonda.

Sve ostalo o knjizi – piše u knjizi!

makonda-tracker