detalji životnog puta

Sve o životu prve dame: Ko je zapravo Melanija Tramp?

0
Put prve dame Amerike od rodne Slovenije do Bele kuće bio je uzbudljiv poput filmske priče. Rođena je u malom mestu Sevnici u nekadašnjoj Jugoslaviji, a nakon preseljenja u Njujork krajem devedesetih godina prošlog veka, za nju je otpočela prava američka bajka koja i danas traje
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Prva dama Amerike Melanija Tramp, devojački Knaus, rođena je 26. aprila 1970. u Sevnici u Donjeposavskoj regiji, u tadašnjoj jugoslovenskoj republici Sloveniji. Završila je Srednju školu za dizajn i fotografiju u Ljubljani, nakon toga školovanje je nastavila na Univerzitetu u Ljubljani, ali napustila je studije na prvoj godini. Supruga 45. američkog predsednika odrastala je u skromnom stanu u Sevnici, dok se kao tinejdžerka nije preselila s porodicom u veću kuću u istom mestu, a potom i u stan u Ljubljani. Stanovnici Sevnice, gde je Melanija odrasla, kažu da je njen otac Viktor prodavao auto-delove, a majka Amalija radila kao krojačica u fabrici dečje odeće. Neki mediji navode i da joj je otac bio član Komunističke partije, kao i mnogi drugi u Jugoslaviji, ali zvanične potvrde za to nema. Prve modne korake napravila je već sa 16 godina, a sa 17 pozirala je za čuvenog fotografa Staneta Jerka.


- Vraćao sam se s jedne modne revije u Ljubljani i video sam je ispred zgrade. Verovatno je čekala drugaricu. Zapazio sam je jer je bila visoka i mršava. Prišao sam joj i predložio probno fotografisanje – ispričao je za Reuters slovenački fotograf. Rezultat njihove saradnje bile su crno-bele fotografije 17-godišnje Melanije Knaus, ispostavilo se odskočna daska za njenu manekensku karijeru koja će je odvesti do Milana, Pariza i Njujorka.


- Bila je stidljiva na početku, ali brzo je učila i zanimao ju je svaki detalj procesa fotografisanja. Iz uspavane čaure preobrazila se u glamuroznog leptira – rekao je Jerko. U Sevnici se ne sećaju da su je viđali poslednjih godina. Međutim, ona je poklonila ambulantno vozilo mesnom Domu zdravlja kako bi proslavila rođenje sina Barona 2006, godinu dana posle udaje za Trampa. Melanijini roditelji i dalje žive u porodičnoj kući s malim dvorištem i nekoliko stabala voćki, iako mnogo vremena provode u Americi, gde im živi i druga ćerka Ines.


Iako njena priča ipak nije bila bukvalno put preko trnja do zvezda, život koji

vodi kao supruga američkog multimilijardera daleko je od njenih skromnih korena u Sloveniji. Drugarica iz detinjstva Mirjana Jelančič rekla je medijima koji su istraživali prošlost Trampove supruge da se seća kako je Melanija bila uzorna učenica, posebno zainteresovana za umetnost, istoriju i geografiju.

 

Nastavak teksta pročitajte na narednoj strani...

 

 

makonda-tracker