Događaj koji je na mnoge ostavio traumu

Svi detalji susreta sa otmičarem: Marko Nikolić i Miša Janketić bili su u tom avionu pre 35 godina... (FOTO)

0
Njihov susret je organizovao Mašan Lekić pre dve godine, a razgovor je tekao ovako...
foto: Vladimir Šporčić, Vladimir Lukić
foto: Vladimir Šporčić, Vladimir Lukić

Naime, životna želja Borivoja Jelića bila je da ubije Tita. Međutim, završio je u zatvoru u Nemačkoj, a u međuvremenu je Tito umro, pa je Bori bilo ispod časti da ubija članove Predsedništva.

 

Prelomni trenutak u njegovoj "otmičarskoj karijeri" bio je kad se u nemačkom zatvoru upoznao se s pripadnicima terorističke grupe Bader-Majnhof i pod njihovim uticajem odlučio da otme avion. Kažu kako su u to vreme otmice aviona bile u modi u čitavoj Evropi, te je Borivoje došao do ideje da upravo na taj način izazove skandal.

 

Od Bobe Popadića do Eksera, Kalče... : Momci koje smo obožavali jer ih je igrao Dragan Bjelogrlić (FOTO, VIDEO)

 

26. septembra 1981. godine oteo "Jatov" avion "boing 727-200", u kojem je bio glumac Marko Nikolić sa još 97 putnika, među kojima i njegov kolega Miša Janketić, ali i ceo tim fudbalskog kluba "Budućnost" kao i osam članova posade, leteo na relaciji Titograd (sadašnja Podgorica) - Beograd.

 

foto: Luka Šarac

Jelić je zbog toga odležao osam godina, a sveukupno 15 iza rešetaka. Zatim je otišao u Švedsku, pisale su Večernje novosti, gde se i oženio i dobio dve ćerke, danas prvakinje u profesionalnom boksu.

 

Pre dve godine, Mašan Lekić organizovao je susret slavnog Nikolića i Jelića.

Baš mi je drago da smo se sreli", započeo je razgovor Jelić.

Meni je sada drago, ali onda kad smo se sreli u avionu, nije mi bilo baš drago", izričit je bio Nikolić.

Marko Nikolić: Zasitio sam se pozorišta

Ja se vama duboko i istinski izvinjavam. To je moglo da se desi bilo kome. Okajao sam svoje grehe, a voleo bih i vi da mi oprostite", iskreno je rekao Bora.

Nisam se posle toga plašio, nastavio sam da letim, ali neki više nikad nisu ušli u avion. Navukli su strah. Sve najbolje vam želim i da se vidimo na nekom ostrvu da letujemo zajedno ako nas neko ne ukrade", za kraj susreta našalio se glumac.

foto: Story press

Ovaj događaj ostavio je traumu na sve koji su se tog dana našli u otetom avionu. Pored Marka i Miše Janketića, na letu su bili generali i narodni heroji Boža Lazarević i Milan Šijan i nekoliko političara.

 

Miša Janketić: Unuci su me naučili da volim

 

Jelić je imao pomagača iz Hrvatske, ali svoj cilj, da se domognu Južnoafričke republike, nisu ostvarili. Oni su preusmerili avion, pa su posle leta iznad Izraela, Italije i Grčke sleteli na Kipar kad je jedan od putnika izazvao požar u letelici. Nastala je opšta panika, što su iskoristili putnici i posada da se oslobode.

makonda-tracker