Životna priča

Ejmi Vajnhaus: Destrukcija jača od talenta

0
Da je živa, Ejmi Vajnhaus bi četrnaestog septembra napunila 33 godine, a ni slava koju je stekla svojim raskošnim glasom nije joj pomogla da pobegne od najvećeg neprijatelja – same sebe.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Osim po burnom ljubavnom životu i sklonosti ka alkoholu i drogama, ostaće upamćena i kao pevačica koja je svojom muzikom i emotivnim pesmama dirnula milione ljudi širom sveta

 

Ejmi Džejd Vajnhaus rođena je u jevrejskoj porodici, u predgrađu Londona, 14. septembra 1983. godine i još od malih nogu dobijala je sve što je želela. U najranijem detinstvu bila je izuzetno vezana za baku Sintiju koja je prva u njoj prepoznala muzički talenat. Kada joj je bilo devet godina, usmerila ju je na časove pevanja u školi Susi Earnshaw Theatre School, a od najranijih dana pokazivala je veliko interesovanje za džez. Naučila je da uživa u muzici pošto je njen otac Mič, inače taksista po profesiji i kasnije džez pevač, uspavljivao svoju ćerku uz pesme Frenka Sinatre. Njena majka Dženis, farmaceutkinja po profesiji, kao i stariji brat Aleks, sa mnogo razumevanja pristupili su vanserijskom talentu male Ejmi. Nakon četiri godine provedene u školi, Vajnhausovu su izbacili zbog tvrdoglavosti i nošenja pirsinga. To je nije mnogo potreslo, a edukaciju je nastavila 1997. godine u Školi za mlade talente kada je dobila i prvu ulogu u seriji The Fast Show. Bez obzira na sve pozitivne kritike i pohvale, Ejmi nije mogla da se izbori sa svojim kompleksima.

 

foto: Profimedia

BUNTOVNA TINEJDŽERKA

 

Mada je kao devojčica želela da postane konobarica na rolerima, brzo je odustala od te ideje. Od tinejdžerskih dana skretala je pažnju na sebe i tetovažama kojima je oslikala telo, a najviše komentara izazvala je slika gole devojke na ramenu. Imala je samo petnaest godina kada je istetovirala lik Beti Bup na leđima, a taj postupak ovako je objasnila: Moji roditelji uglavnom shvataju da ću uraditi šta god poželim i to je zaista tako.

 

Velikim perikama i crnom kosom, koju je tapirala i do pola metra iznad glave, pokazivala je želju da na sebe skrene pažnju. Nikada nije marila za trendove, već ih je sama postavljala i ubrzo je široko namazani crni ajlajner oko očiju postao njen zaštitni znak. Ejmi se rano prepustila narkoticima pa su i njeni psihički poremećaji došli do izražaja, a glas i talenat na kojem su joj mnogi zavideli, otišli su u drugi plan. Kao izvor svih svojih problema navodila je to što je dete razvedenih roditelja koje nikada nije moglo da se pomiri sa činjenicom da je njen tata otišao iz porodičnog doma zbog ljubavnice. Naime, kada se Dženis razvela od Ejminog oca Mičela, njihova ćerka postala je problematična u školi. Sa devet godina imala je ožiljke na rukama od samopovređivanja, u desetoj je uhvaćena u krađi, a do 12. godine počela je da puši i pije. Tri godine kasnije svakodnevno je konzumirala marihuanu. Njena majka bila je apotekarka, pa je jasno prepoznala ćerkinu sklonost ka drogama. Bes i nemogućnost izlaska iz traumatične situacije posle razvoda roditelja, Ejmi je opevala u svom prvom albumu Frenk iz 2003. godine. Buntovništvo posrnule dive počelo još u tinejdžerskim danima, a manifestovalo se tako što je bežala iz škole jer joj je to jednostavno bilo zabavno. Društvo u kojem se kretala uvek je bilo problematično, a lude žurke najčešće je organizovala sa svojim prijateljem Dejvom Navarom.

 

POČETAK KARIJERE

 

Debitantski album Ejmi Vajnhaus objavljen je 20. oktobra 2003. godine. Na njemu se vidi veliki uticaj džeza, a na većini numera potpisana je kao koautor. Album je dobio pozitivne kritike, a njen glas poredili su sa legendarnom Sarom Von, Mejsi Grej i drugima. Dospeo je na vrh britanskih top-lista 2004. godine, a nominovan je za Brit nagrade u kategorijama Najbolji ženski soul izvođač i Najbolji urbani nastup. Pevačica je kasnije izjavila da je stajala samo 80 procenata iza svog albuma zbog producentskog nametanja određenih pesama i mikseva koji joj se nisu dopadali. Nakon toga, Ejmi je usmerila svoju pažnju na ženske bendove iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. U maju 2006. njene singlove You Know I'm No Good i Rehab pustio je Mark Ronson na Ist Vilidž radiju. Album Back to Black producirali su Salam Remi i Ronson, a u Britaniji zvanično je pušten u prodaju 30. oktobra 2006. godine. Dospeo je na prvo mesto britanske liste albuma i na sedmo mesto američke Bilbordove liste. Bio je najprodavaniji CD u Velikoj Britaniji 2007, sa godišnjom prodajom od preko 1,85 miliona primeraka. Magazin Tajm proglasio je Rehab najboljom pesmom 2007. godine. Sledili su singlovi You Know That I'm No Good, Back to Black, Tears Dry on Their Own, Love is a Loosing Game i Just Friends. Ejmi je sarađivala i sa Ronsonom na njegovom solo albumu otpevavši hit Valerie. Numera je dospela na drugo mesto britanske top-liste, a 2008. nominovana je i za Brit nagradu za singl godine. U isto vreme postala je prva Britanka koja je dobila pet Gremija u jednom danu, uključujući nagradu za najboljeg novog umetnika i pesmu godine za Rehab.

 

foto: Profimedia

SUDBONOSNI SUSRET

 

Sa sedamnaest godina upoznala je muzičara i sitnog prevaranta Blejka Fildera Sivila. U početku među njima nije bilo emotivnih varnica, čak se osećalo i neprijateljstvo. Međutim, situacija se ubrzo promenila i oni su postali par. Bili su zaljubljeni u iste stvari, a posebno im se dopadao život gubitnika. Brzo su zajedno krenuli stranputicom u koju ih je povukla droga. Ejmina porodica nije odobravala njihovu vezu, ali na to nisu mogli mnogo da utiču. Ejmi je uvek radila ono što je želela i 18. maja 2007. godine udala se za Blejka u Majamiju, na Floridi, a on je njen život, sa ionako velikim problemima zbog kreka, pretvorio u još veći pakao. U junu te iste godine pevačica je izjavila kako ume da bude nasilna prema suprugu kad popije. U avgustu snimljeni su sa modricama nakon međusobne tuče, mada je Ejmi tvrdila da su te rane nastale samopovređivanjem. Iako se njena porodica oštro protivila braku sa Blejkom, Ejmina tvrdoglavost još jednom je pobedila. Njeni roditelji javno su izražavali zabrinutost zbog mogućnosti da oboje počine samoubistvo, a njega su optuživali da ju je navukao na kokain i heroin.

Povodom 5 godina od smrti: 10 najboljih neobjavljenih pesama Ejmi Vajnhaus (FOTO, VIDEO)
 

Samo dno života dotakla je pošto je sa suprugom bila uhapšena u decembru 2007. zbog posedovanja kreka i jednu noć provela u pritvoru. Kada je Sivil zbog nanošenja teških telesnih povreda dvadeset sedam meseci boravio u zatvoru, Ejmi ga je u početku redovno posećivala, ali je potom rešila da okonča ovaj sumanuti brak i zatražila razvod. Za vreme boravka na ostrvu Sveta Lucija, Ejmi je viđena sa glumcem Džošom Boumanom, a nedugo po povratku sa odmora izjavila je da je ponovo zaljubljena i kako joj droga više nije potrebna. Ejmi i Blejk zvanično su se razveli 28. avgusta 2009. godine.

 

foto: Profimedia

POČETAK KRAJA

 

Tokom jednogodišnjeg braka sa Blejkom, Ejmi je non-stop uzimala drogu, što je posvedočio i britanski tabloid San koji je objavio video-snimak na kojem se pevačica i njen suprug drogiraju i zlostavljaju bele miševe koje su čuvali u svom stanu. To što su tada izazvali revolt Društva za zaštitu životinja, uopšte ih se nije ticalo.

 

Slava i bogatstvo zatekli su Vajnhausovu potpuno nespremnu: čim je postala popularna, počela je da boluje od bulimije, a kasnije joj je dijagnostikovana i manična depresija. Kao uzrok bolesti pluća mnogi navode njenu preteranu konzumaciju kreka, što je Ejmi više puta sprečavalo da održi zakazane koncerte. Drogiranje je imalo poguban uticaj i na njen izgled. Koža joj se osušila, ostala je bez jednog zuba i toliko je smršala da su joj se videle sve kosti. Odbila je da ide na rehabilitaciju i dane je provodima u svom domu uz drogu i alkohol. Cigarete je gasila na obrazima i nije bilo trenutka da neki otrov nije unosila u svoj organizam. Roditelji čuvene pevačice bezuspešno su pokušavali da je odvrate od gotovo sigurnog sunovrata. Pokušavajući da preuzme kontrolu nad svojom ćerkom, Mič je u nekoliko navrata pomislio kako mu je to pošlo za rukom ali droga, kao najgori neprijatelj kontroverzne pevačice, uvek se iznova vraćala u njen život. Ejmi je bezuspešno započinjala lečenja i prekidala ih ostajući zarobljena u mračnom svetu narkomanije.

 

foto: Profimedia

Mnogi su pomislili da joj je bolje kada je počela da govori kako je ponovo zaljubljena. Međutim, osvešćenje je usledilo poput hladnog tuša pošto su mediji shvatili da je njen izbor ovog puta Pit Doerti, frontmen benda Bejbišembls, s kojim je već posle nekoliko meseci prekinula vezu. Nakon propalog braka i brojnih incidenata u koje je svakodnevno srljala, nadala se da bi joj uloga majke donela olakšanje, pa je nedugo posle razvoda priznala kako mašta o bebi. Paralelno s ovim tvrdnjama, njena majka otkrila je medijima kako Ejmi želi da dobije dete sa bivšim suprugom Blejkom i da je, kako bi ostala u drugom stanju, danima pokušavala da obnovi kontakt s njim. Dženis je tom prilikom istakla da, s obzirom na njene probleme sa narkoticima i anoreksijom, pevačica ne bi izdržala trudnoću. Porodica Vajnhaus plašila se da Ejmi i Blejk ponovo ne obnove romansu pošto je pevačica najbližima otkrila da je opet zaljubljena u Sivila. Njihove najgore slutnje uskoro su se i obistinile, a par je želeo da svoju ljubav po drugi put kruniše brakom. Ovakvi njihovi planovi posebno su iziritirali Ejminog oca koji više nije mogao da posmatra ćerku kako uništava svoj život. Pošto je pevačicina odluka bila definitivna, Mič ju je naterao da potpiše predbračni ugovor.

 

foto: Profimedia

GRUDI ZA SUPRUGA

 

U međuvremenu, želeći da na poseban način proslavi ponovnu veridbu, Ejmi je za ljubav svog supruga ugradila silikone u grudi. Ubrzo nakon estetske intervencije, sa novim poprsjem i u izazovnom donjem vešu prošetala je londonskim ulicama. Buduća mlada, koja je sama zaprosila svog izabranika, uveliko je planirala da opet nosi venčani prsten. Ova maštarija raspršila se kao mehur od sapunice i od nje su ostale samo bolne uspomene koje su je vukle sve dublje u propast. Razlog raskida nikada nije potvrđen, ali njih dvoje jednostavno nisu mogli zajedno, a još pogubniji bili su dok su bili razdvojeni. Svega tri meseca pre smrti, inostrani mediji objavili su da ova dama ponovo želi da pokuša da postane mama i to sa tadašnjim dečkom Redžom Trevisom, za koga je poželela da se uda. Širom Londona šuškalo se da je jedan od razloga za njenu takvu želju činjenica što je u drugom stanju i Džilijen Moris, nova devojka njenog bivšeg supruga Blejka Fildera Sivila. Pored priča o venčanju i planiranju potomstva, britanski tabloidi koji su nekad opsednuto izveštavali o Ejminim burnim izlascima, početkom 2011. bili su zaintrigirani novim izgledom ove svojevrsne soul dive koja je u novoj godini delovala srećnije i zdravije nego ikada. Mnogi od njih smatrali su da je za njenu blistavost i nasmejanost u najvećoj meri zaslužan upravo Redž, ali i povratak muzici koja je za Ejmi predstavljala jednu od najvažnijih stvari u životu. Međutim, sreća nije bila dugog veka. Kao i mnogi prijatelji, tako je i Redž posrnuloj pevačici pokušavao da pomogne da se izvuče iz pakla droge i alkohola. Prema navodima britanskog Dejli mejla, on je ipak shvatio kako ne može da je kontroliše pa je zbog toga odlučio da stavi tačku na njihovu vezu, a ona je posle toga zapala u teško psihičko stanje.

 

Ipak, svega nekoliko dana posle kraha veze, prijavila se na rehabilitaciju koju je njen PR tim objasnio kao meru predostrožnosti jer se pripremala za veliku povratničku turneju. Međutim, to je izgleda bilo daleko od istine. Britanski tabloidi objavili su da je Ejmi početkom maja ponovo upala u smrtonosnu spiralu droge i alkohola posle svađe i raskida sa svojim dečkom Redžom Trevisom. Navodno, on ju je odbio kada ga je zaprosila, a potom i ostavio pošto je čuo kako telefonom razgovara sa svojim bivšim mužem Blejkom Filderom Sivilom. Uprkos velikoj i iskrenoj ljubavi, shvatio je da je nemoćan da se bori protiv pevačicinih demona i droge kojima je robovala.

 

Njen život je tragično okončan: Pogledajte do sada neviđene fotografije Ejmi Vajnhaus! (FOTO)

 

FIJASKO U BEOGRADU

 

Prvi koncert u okviru turneje održala je u Moskvi, potom je otišla u Brazil, a onda je došla u Srbiju gde ju je dočekalo dvadeset hiljada fanova. Ejmi je 18. juna 2011. poslednji put izašla na binu na nekom velikom koncertu, i to baš u Beogradu koji je nehotice postao svedok početka jednog kraja. Nosila je zeleno-crnu kratku haljinu, delovala pripito i umesto da na početku pozdravi publiku, ona je pozdravljala Atinu i Njujork. Nakon toga spotakla se i pala. Srpskom prestonicom kružile su priče da će koncert početi pesmom Just Friends, ali Ejmi je samo pričala sa bendom. S njom na sceni bila su dva prateća vokala i devet muzičara. Posle bezuspešnih pokušaja da nešto otpeva, na desetak minuta napustila je scenu, a onda se vratila i sela pored svojih kolega. Koncert na Kalemegdanu završio se u rasulu posle nešto više od jednog sata, a tokom boravka na bini jedva da je bilo šta otpevala. Svega nekoliko minuta pošto je sišla sa scene, sa svih strana sveta stigle su osude upućene njenom timu koji ju je naterao da u takvom stanju izađe pred publiku. Nakon što se osramotila pred fanovima u Beogradu, Ejmi je otkazala sve planirane nastupe na svojoj povratničkoj turneji i povukla se iz javnosti na neodređeno vreme. Njen menadžer Rej Kozbert odlučio je da prestane da vrši pritisak na Ejmi sve dok se ona potpuno ne oporavi. Danima nakon fijaska u Srbiji, bila je u centru pažnje svih domaćih, ali i svetskih medija. Nesrećna soul diva stala je još jedanput pred svoje fanove na londonskom festivalu iTunes i to sa svojim kumčetom Dion Bromfild. Otpevala je jednu pesmu i pozvala publiku da podrže ovu mladu buduću zvezdu.

 

POSLEDNJA ŽELJA

 

Dvadeset trećeg jula, oko 16 časova, u svim svetskim medijima odjeknula je vest da je pevačica Ejmi Vajnhaus pronađena mrtva u svom stanu, u severnom delu Londona. Portparol londonske policije saopštio je da je neimenovana ženska osoba pozvala policijsku stanicu iz Ejminog stana i zatražila pomoć. Ubrzo potom u njen dom stigla je medicinska ekipa, ali već je bilo kasno i samo su mogli da konstatuju njenu smrt. Navodno, kada su je našli, bila je mrtva već šest sati. List Sandej miror, pozivajući se na dobro obavešten izvor, objavio je da je Ejmi najverovatnije uzela smrtonosnu bombu – kombinaciju kokaina, heroina, ketamina i ekstazija što je zalila žestokim pićem, mada je kasnije kao uzrok smrti navedeno samo trovanje alkoholom. Ispred zgrade u kojoj je živela, brzinom svetlosti okupilo se na hiljade fanova, a očevici kažu da je u Londonu vladala mrtva tišina kada je njeno telo prekriveno čaršavom boje trule višnje izneto iz kuće. Tri dana posle smrti i dan nakon obdukcije, 26. jula oko 15 časova, u skladu sa jevrejskim običajima, na groblju Edžverberi, u severnom Londonu, na intimnoj sahrani porodica je upriličila poslednji ispraćaj Ejmi Vajnhaus. Kremirali su je i ispunili joj poslednju želju tako što su njen pepeo pomešali sa pepelom njene pokojne bake Sintije kojoj se divila. U njenu čast svirana je pevačicina omiljena pesma So Far Away koju izvodi Kerol King.

 

SAN O SLAVI

 

Sa samo dvanaest godina napisala je esej Priča o meni i još tada predvidela da će postati veliko ime, kao i da će ostati zauvek upamćena.

 

- Otkad znam za sebe, veoma sam glasna i svi mi govore da ne vičem. Ne urlam da bih im smetala, to radim kako bi me čuli. U mojoj porodici moraš da vrištiš da bi te neko primetio – napisala je tada Ejmi i dodala da je insistirala na tome da je roditelji upišu u kvalitetnu školu za mlade talente.

 

- Želim da ljudi čuju moj glas i zbog mene, na pet minuta, zaborave sve brige i nedaće. Škola u koju sad idem zaista je užasna. Vraćam se u nju svaki dan i strašno patim. Volela bih da pohađam nastavu tamo gde će prepoznati moj talent, gde neću živeti pod stegom, gde ću glasom probijati granice vlastitih mogućnosti, gde ću moći da pevam a da me niko ne utišava – napisala je u eseju i još u detinjstvu predvidela da je pred njom velika karijera.

 

- Stalno sanjam taj jedan san: izlazim na scenu i veoma sam popularna... Želim da me ljudi zauvek pamte – zabeležila je tada Ejmi.

 

foto: Profimedia

URAGAN EJMI

 

- Neodoljiva, ali nepodnošljiva, glasna i neobuzdana, a zbog ovih osobina, još u detinjstvu zvali su je Uragan Ejmi – ovim rečima Dženis Vajnhaus opisuje svoju ćerku u knjizi o slavnoj soul divi, u kojoj se dotakla i detalja o pevačicinom odrastanju u Londonu tokom osamdesetih, karijeri i životu ispunjenom skandalima i porocima, koji su je na kraju odvali u smrt. Dženis priča da je Ejmi odmalena odbijala da bude kao ostali: bila je sklona povredama i nezgodama, neposlušna i nije pristajala na zabrane.

 

- Bila je pevačica, superstar, zavisnik i mlada žena koja je srljala u smrt. Ipak, za mene je bila samo Ejmi, moja ćerka i prijatelj, ona će zauvek ostati uz mene – napisala je Dženis u svojim memoarima Voleti Ejmi: Priča majke kojom je želela da otkrije do sada neviđenu stranu svog deteta. Dženis ne veruje da je njena ćerka želela da umre, sanjala je da jednog dana postane majka i očajnički želela da se promeni, ali nije znala kako.

 

foto: Profimedia

 

makonda-tracker