Branislav Ivković: Na granici života i smrti

2
Dva dana pre nego što je sa suprugom Biljanom Popović-Ivković krenuo na romantični odmor, bivši političar Branislav Ivković je zbog zadebljanja trbušne aorte završio bolnici gde se dugo borio za život
foto: Marko Poplašen
foto: Marko Poplašen

U trenutku kada su pomislili da ne postoji ništa što može da ugrozi njihovu bračnu idilu, nekadašnja voditeljka BK televizije, Biljana Popović-Ivković i njen suprug, profesor Građevinskog fakulteta, Branislav Ivković, suočili su se sa okrutnom životnom borbom. Naime, nakon što je 12. februara osetio bolove u predelu bubrega, nekadašnji političar SPS-a otišao je kod svog lekara koji je naložio hitnu operaciju, budući da mu je konstatovano zadebljanje trbušne aorte. Nekoliko sati kasnije, u operacionoj sali Instituta za kardiovaskularne bolesti život pedesetsedmogodišnjeg Ivkovića bio je ozbiljno ugrožen, s obzirom na to da je reč o izuzetno komplikovanoj intervenciji tokom koje lekari zaustavljaju krvotok u celom organizmu. Za to vreme, njegova tridesetsedmogodišnja supruga Biljana i dvogodišnja ćerkica Jovana suočavali su se s najvećim strahom.

- Prošlog četvrtka, u večernjim satima, Bane je zbog bolova u bubregu otišao na Institut za kardiovaskularne bolesti, a lekari su na skeneru uočili da mu je stomačna aorta proširena za šest milimetara i to na mestu gde se ona račva u levu i desnu nogu. Saznanje kako mora odmah da se podvrgne operaciji, oboje nas je šokiralo jer je Bane snažan, vitalan i zdrav čovek kojeg veoma retko nešto boli. Čak i kada obavljamo redovne godišnje pretrage, rezultati mog supruga su savršeni, kao kod nekog dečaka – priča i dalje potresena voditeljka koja je prošla kroz istinski pakao obuzeta strahom od neizvesnosti da li će se njen dragi oporaviti.

- Operaciju koja je trajala tri i po sata izveo je profesor doktor Lazar Davidović i urađen mu je aortno-ilijačni bajpas na mestu gde se aorta, koja je najveći krvi sud u telu, račva. Osim toga, urađen je i bajpas bubrežne arterije. Srećom, zahvat je odlično prošao, a najstrašnija su mi bila sedamdeset i dva sata tokom kojih je bilo neizvesno da li će njegov organizam prihvatiti strano telo. Činilo mi se da je vreme stalo, minuti su sporo proticali, a neizvesnost je rasla. Iako sam znala da je on snažan, ne mogu da kažem kako me nisu obuzimale crne misli. Plašila sam se šta ću bez njega, ali ohrabrivalo me je to što mi je on sve vreme pre operacije obećavao da će biti dobro – ističe Biljana koja je morala da smisli najbolje opravdanje za ćerkicu zašto njen tata nije kod kuće.

- Jovana i Bane su izuzetno vezani jedno za drugo i imala sam užasan problem kako da joj kažem gde je njen tata. Još je mala da bi shvatila o čemu se radi, ali je po mom ponašanju znala da nešto nije u redu. Na trenutke me je čak gledala optuženički, kao da sam joj sakrila voljenu osobu. Bila je ovo užasna agonija koja nas je zadesila, ali beskrajno smo zahvalni doktoru Davidoviću koji je maestralno reagovao i ne smem ni da pomislim šta bi se dogodilo da nije bilo njega. Nakon četiri dana koliko je proveo u šok sobi, Bane je prebačen na intenzivnu negu, a nadam se da će uskoro doći kući – ističe Biljana koja je neposredno pred nemili događaj trebalo da otputuje sa mužem.

- Planirali smo da za našu petu godišnjicu braka 14. februara otputujemo u daleke krajeve, ali sve ovo odigralo se pre toga. Svaki put se skamenim kada pomislim da je to moglo da se dogodi u nekoj stranoj zemlji jer sumnjam da bi ishod bio ovako dobar  - iskrena je Banetova supruga.

Moni Marković

makonda-tracker