Žanka Stokić za Daru Džokić

0
Po odluci žirija kojim je predsedavala Mira Stupica, prestižno priznanje, koju dodeljuju Narodno pozorište, Večernje novosti i Opština Požarevac pripalo je Dari Džokić.
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Nagrada Žanka Stokić dodeljuje se ličnosti koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i celokupnim umetničkim ostvarenjem. U žiriju su ove godine bili, predsednica Mira Stupica, upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović,glavni urednik i direktor kompanije Novosti Manojlo Vukotić, kao i književnik Dušan Kovačević.

Naša legendarna glumica Dara Džokić ostvarila je brojne uloge na sceni Ateljea 212, kao i na drugim pozorišnim scenama i filmovima. Ubraja se u one glumice koje u potpunosti stoje iza svake svoje uloge i predstave, uspevajući da svojom jedinstvenom igrom prikaže tanke nijanse svojih likova.

Nagrada Žanka Stokić osnovana je na inicijativu Mire Stupice i bila je umetnička rehabilitacija glumice čije ime sada nosi. Do sada su je dobile Svetlana Bojković, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Jelisaveta Sablić, Ružica Sokić i Gordana Đurđević-Dimić.

Svečano uručenje biće održano 14. marta u podne na Velikoj Sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Jovana Vukić

makonda-tracker