Prstima platio je cenu

Hrabri Kenijac kojem će Olivera Jevtić biti zauvek zahvalna: Na atletsku stazu upali su ratnici, rekao je da se sprema pokolj!

0
Atletičara, svetskog prvaka, Stenlija Kiprutija, zarobili su pobunjenici pošto su saznali da je "izvukao" dvoje na sigurno. To dvoje bili su Olivera Jevtić i Slavko Kuzmanović...
foto: Đorđe Jovanović
foto: Đorđe Jovanović

Nadajući se da će pakao građanskog rata brzo proći, Olivera Jevtić i Slavko Kuzmanović pokušali su da se izoluju od strahote. Međutim, od sigurne smrti našu maratonku i njenog trenera spasao je vižljasti Afrikanac, Stenli Kipruti, ali njegova hrabrost imala je cenu.

Četiri prsta su mi odsekli mačetom. Osvetili su mi se što sam moje prijatelje Srbe izvukao na sigurno kad je život u Keniji bio jeftina roba", ispričao je za Blic 2012. godine on.

Olivera i Slavko vratili su film na decembar 2007. godine...

Bili smo u Eldoretu u Keniji, blizu granice sa Ugandom, gde je Olja trenirala za maratonsku trku u Pekingu. U tom kampu bilo je puno atletičara, među njima i Stenli", seća se Slavko Kuzmanović.

Olivera se pripremala za Olimpijadu, a Kenija za izbore. Borba za vlast bila je povod plemenima da zarate.

 

I dalje napet: Osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju, sada strahuje da će ga ubiti... (FOTO, VIDEO)

Zavladao je haos. Ulice su bile prekrivene leševima. Gledali smo kako pobunjenici u crkvu uvode žene i decu i žive ih spaljuju", priča Olivera. "Hteli smo da odemo na trening, ali nam Stenli nije dao. Rekao je da se sprema pokolj. Na atletsku stazu su upali neki ratnici i ubili njihovog zemljaka, atletičara, olimpijskog prvaka."

Iskrena ispovest koja je potresla čitav svet: Delovi iz dnevnika u kom jedna zlatna devojka svakodnevno piše o svojim mukama (FOTO)

Stenli nas je poveo mračnim ulicama Eldoreta, potom kozjim stazama kroz šumu. Metar po metar smo se probijali iz vatrenog obruča dok nismo stigli na bezbedno. U Najrobiju nas je čekao avion koji je obezbedila srpska diplomatija. Stenli se vratio nazad", nastavlja Slavko.

Pobunjenici su saznali da sam izvukao dvoje belaca. Zarobili su me. Izgubio sam prste... Naredne godine osvojio sam zlatnu medalju na svetskom prvenstvu hendikepiranih atletičara u Indiji", prepričavao je Stenli Kipruti.

Kako piše 24sata, Stenli je neko vreme živeo u Užicu, i bio je Oliverin i Slavkov gost.

Zaticao sam ga po Zlatiboru kako po selima sedi sa ljudima i gustira pršutu i rakiju. Ovo drugo mu se posebno svidelo", izjavio je za Blic Slavko Kuzmanović.

foto: Miloš Cvetković

Zauvek mu ostajemo zahvalni. Srećni smo što smo ga imali uz sebe kad su nam glave visile o koncu", rekli su Olivera i Slavko.

makonda-tracker