Njegov uspeh začudio je mnoge

Ako pada kiša pijem, ako sija sunce pijem: Gde je sada i zašto pevač superhita Gangnam stajl? (FOTO)

0
Saj, čije je pravo ime Park Dže Sang, za veoma kratko vreme postao je velika zvezda. Veća nego što bi ikada i sam sanjao da će postati. Zbog njega je, u suštini, "uveden" izraz "Jutjub senzacija". Čak i danas, on to svakako i jeste, ali...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Samo jedna pesma je bila dovoljna da Saj postane planetarna zvezda. Posle Gangnama pomogao je turizmu Južne Koreje, ali se i suočio prekomernom konzumacijom alkohola.

 

Njegov spot "Gangnam Style" je do danas na Jutjubu pregledalo preko 2,6 milijardi ljudi. Posle toga je ušao u anale novom pesmom "Gentleman", koja je za samo 24 sata pregledana 38 miliona puta. Tako je postao deo istorije pop kulture kao definicija Jutjub senzacije.

 

Pošto je zahvaljujući Saju Južna Koreja dospela u žižu, postao je ambasador za turizam te zemlje 2013. godine. Za tu uslugu je dobijao minimalnu novčanu nadoknadu.

 

foto: Profimedia

Njegov uspeh je začudio mnoge ljude širom sveta koji za tu vrstu muzike nisu imali razumevanja. Severnokorejski vođa Kim Džong Un ne voli Sajevu muziku. Kada su pevača pitali šta misli o diktatorovim pretnjama da će uništiti Južnu Koreju i Ameriku, dobro je razmislio šta će reći.

Kao zabavljač ne želim da pričam o politici. Kao građanin Koreje želim mir. To je sve što mogu da kažem. Želim stalni mir. Želim da Sever i Jug budu dobro, sigurno. U skoroj budućnosti očekujemo sve te tragedije, a ja se samo nadam da će se sve smiriti i da će biti bezbedno, fino i lako", rekao je.

Hajdi Klum i Saj zajedno u Gangnam Stilu!

 

Godine 2012. ubrzo pošto je Saj postao poznat u svetu, procureo je njegov spot iz 2004. u kojem poziva na smrt američkih vojnika, izvestio je CNN. Kontroverzni tekst je deo pesme "Dear America". U izjavi koju je dao, Saj se izvinio zbog pesme i tvrdio je da je to bila emotivna reakcija na rat u Iraku i smrt dve mlade Koreanke koju je ubilo američko vojno vozilo.

Razumem kakve žrtve su podneli američki vojnici i žene da bi zaštitili slobodu i demokratiju u mojoj zemlji i širom sveta. Iako sam zahvalan za slobodu da svako izrazi sebe, naučio sam da postoje granice za to kakav jezik je prikladan i jako mi je žao zbog toga kako su reči moje pesme mogle da budu protumačene.

 

Zuvek će mi biti žao zbog bola koji sam prouzrokovao tim rečima. Iako je važno da možemo da izrazimo svoje mišljenje, duboko žalim zbog eksplozivnog i neprimerenog jezika koji sam koristio", rekao je Saj posle incidenta.

I dok je uživao u svojoj popularnosti, počeo je da otkriva i svoju mračnu stranu, a pre tri godine je ispričao da je postao alkoholičar.

Srećan sam - pijem, tužan sam - pijem. Ako pada kiša - pijem, ako sija sunce - pijem", izjavio je i dodao da čašu ne drži u ruci samo kada ima mamurluk.

Omiljena pića su mu viski, vodka i tekila. Do danas nije poznato da li je potražio stručnu pomoć zbog svojih poroka - cigareta i alkohola. U decembru prošle godine Saj je izbacio svoj sedmi album, ali je bio svestan da neće moći da dostigne svoje prethodne uspehe. Zbog toga je pao u depresiju.

 

foto: Profimedia

Nisam Adel. Posle 'Gangam Style' sam stvarno bio srećan, ali nekada i nisam zapravo jer je to najveća pesma u mom životu i nikada je neću dostići. Neko vreme sam osećao pritisak u smislu: 'Kako da nadmašim tu pesmu?' Mislio sam da treba da budem ja, a ne gangam tip. Bio sam fokusrian na pronalaženje sebe", rekao je.

Verovali ili ne, najveći uzor u životu mu je bio Fredi Merkjuri.

makonda-tracker