Niko ne vidi mračnu stranu

Iskrena ispovest koja je potresla čitav svet: Delovi iz dnevnika u kom jedna zlatna devojka svakodnevno piše o svojim mukama (FOTO)

0
Belgijska paraolimpijka Marike Vervort je 2000. godine ostala paralizovana zbog retke degenerativne bolesti kičme, koja je vremenom nastavila da napreduje. Ipak, to nije slomilo njen duh, te je nastavila da trenira i da se takmiči u kolicima...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Marike Vervort (37) je osvojila zlatnu medalju u trci na 100 metara na Igrama u Londonu, i srebrnu u trci na 200 metara. Međutim, ovo će za nju biti poslednje Igre.

 

Naime, ona se nada da će uspeti da ponovi isti uspeh na Paraolimpijskim igrama u Riju, ali nakon što se završe, Marike planira da oduzme sebi život.

Imam listu želja, uključujući i kaskadersko letenje i ozbiljno sam počela da razmišljam o eutanaziji", rekla je ona za britanski "Dejli ekspres".

Kako kaže, ona živi u tolikim bolovima, da u smrti vidi jedini izlaz. Ipak, taj korak neće napraviti pre nego što ostvari svoju poslednju želju, a to je medalja na Igrama u Riju.

 

foto: Profimedia

Dušu je otvorila za francuski "Le Parisien" i ispričala kroz kakav pakao prolazi svakodnevno od kad je bolest počela da napreduje...

Svi me vide kako se smejem sa medaljama, ali niko ne vidi mračnu stranu. Svakodnevno patim, ponekad spavam samo deset minuta tokom noći, ali i pored toga idem po zlato. Rio je moja poslednja želja", iskrena je Marike.

Dodala je da često pada u nesvest i ima besane noći zbog bolova, ali je to nije sprečilo da naporno trenira svaki dan.

 

I dalje napet: Osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju, sada strahuje da će ga ubiti... (FOTO, VIDEO)

Srećna sam jer sam imala dobru noć, iako sam imala krizu od oko 45 minuta. Ipak, jutros se osećam kao da sam spavala svega sat vremena, iako to nije slučaj. Moje telo je iscrpljeno od svega toga. Medicinska sestra mi je danas dala morfijum, a onda sam otišla na trening", glasi jedan deo potresne ispovesti.

Ona ne krije svoju nameru da okonča život, jer to vidi kao jedini izlaz. Između ostalog, sa javnošću je podelila i delove iz svog dnevnika u kom svakodnevno piše o mukama kroz koje prolazi.

Uprkos stanju u kojem sam, iskusila sam za života stvari o kojima mnogi samo sanjaju", prilično mirno za strane medije izjavila je ona.

 

foto: Profimedia

Kako neki mediji prenose, Marike će se okrenuti eutanaziji koja je legalizovana u Belgiji, uz pisani pristanak tri doktora, 2017. godine.

makonda-tracker