muza egzistencijalista

Iz zdravstvenih razloga: Slavna pevačica ipak nije u stanju da nastavi oproštajnu turneju... (FOTO)

0
Pevačica je otkazala koncert zakazan 17. septembra zbog zdravstvenih razloga, izjavila je njena predstavnica za medija An de Bretanj...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Žilijet Greko, ikona francuske šansone i muza egzistencijalista, koja je početkom februara napunila 89 godina, nije u stanju da nastavi oproštajnu turneju pod nazivom "Hvala" (Merci) posle moždanog udara u martu ove godine, piše Kurir. Prošle nedelje da je nekoliko koncerata najavljeno do kraja godine, među kojima 9. decembra u Parizu.

 

Žilijet je već odložila nekoliko nastupa zakazanih tokom leta posle moždanog udara krajem marta. Slavna pevačica je 7. februara obeležila 89 godina koncertom u Parizu.

 

Životna priča: Glumci nikad ne umru...

Duvati rođendanske svećice zajedno s pariskom publikom je nešto čarobno, jer je davno trebalo da umrem", rekla je tada šaljivo Žilijet Greko.

Sredinom 40-ih godina, književnik Remon Keno i filozof Žan-Pol Sartr napisali su pesme "Si tu t'imagines..." i "La Rue des Blancs-Manteaux", koje su Žilijet Greko donele prvi uspeh u blistavoj karijeri. Pevala je i pesme Žaka Prevera, Bertolda Brehta, Borisa Vijana i Fransoe Sagana.

 

foto: Profimedia

Među njenim najpoznatijim šansonama su i "Parlez-moi d'amour", "Paris Canaille", "Accordeon" i "Je suis comme je suis". Glumila je u filmovima "Orfej" (1950) Žana Koktoa i "Dobar dan, tugo" (1958) Ota Premingera.

makonda-tracker