Žarko Laušević je prepušten depresiji

17
Novinar Velja Pavlović govori o nesreći koja je obeležila život njegovog prijatelja, slavnog glumca Žarka Lauševića koji mu je nedavno iz ekstradicionog pritvora otvorio svoju unesrećenu dušu

Otkako su ga zbog nelegalnog boravka u Čikagu u julu prošle godine uhapsili pripadnici Biroa za emigraciju i carine SAD, čuveni glumac Žarko Laušević nalazi se u američkom ekstradicionom pritvoru, a prošlonedeljno ročište na kojem je sud trebalo da donese odluku o njegovom imigrantskom statusu, odloženo je za 10. mart. Briljantna karijera ovog umetnika prekinuta je 1993. godine nakon njegovog sukoba sa grupom mladića u podgoričkom kafiću Apple kada je Žarko, kako je kasnije svedočio, u samoodbrani ispalio trinaest hitaca iz pištolja i usmrtio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a ranio Andriju Kažića. Nakon četiri godine i sedam meseci koje je odslužio u  zatvoru u Spužu kraj Podgorice, Žarko je pušten na slobodu, posle čega se, kako se tada pričalo, u strahu od krvne osvete porodica nastradalih odselio u Njujork gde se nalazio i kada je dobio informaciju da je posle niza žalbi 2002. godine Vrhovni sud Crne Gore preinačio njegovu kaznu sa četiri na trinaest godina robije i raspisao poternicu za njim. Ugledni novinar i autor emisije Nivo 23 na TV Studio B Velja Pavlović jedan je od malobrojnih iskrenih prijatelja sa kojima Žarko i danas održava kontakt. Njih dvojica su se pre nekoliko godina sreli u Njujorku, a u e-mailu koji je umetnik oko Nove godine uputio prijatelju zahvalio mu je na nesebičnoj podršci.   

- Crna Gora ne bi trebalo da juri Žarka, a oslobađa švercere kokaina. Svako ko ga poznaje zna da je on emotivan, ispravan i dobar čovek kome se desila ogromna nesreća, ali isto tako ima pravo na šansu da ostatak života proživi u boljim uslovima. On dostojanstveno ćuti o sebi, ali je u lošem zdravstvenom stanju. Još kada sam bio kod njega u Njujorku bio je depresivan i mnogo je pio. Živi veštačkim životom od kojeg se suši. Kada sretnem njegove poznanike, uviđam da se svi ponašamo kao zaverenici koji kriju gde se on nalazi, a zna se da je u Njujorku. Valjda je tako zbog straha od strašnog ludila zvanog krvna osveta - ističe Velja, ne  želeći da detaljiše o glumčevom odnosu sa sinom i ćerkom iz prvog braka sa suprugom Majom od koje se razveo po izlasku iz zatvora, a koje navodno nije video godinama. U Americi se oženio drugi put, a sa suprugom Anitom, scenskom šminkerkom, dobio je ćerku.

 

Nikola Rumenić

 

Više o ovoj temi pročitajte u 230. broju magazina Story, koji je u prodaji od 16. januara.

makonda-tracker