Dado Topić: U središtu porodičnog skandala

1
Muzičar Adolf-Dado Topić završio je na odeljenju za psihijatriju nakon fizičkog obračuna sa decom svog pokojnog brata Vilhelma koja je usledila tokom parnice oko podele vlasništva nad porodičnom kućom
foto: Vladimir Lukić
foto: Vladimir Lukić

Idol mnogih generacija i jedna od najvećih zvezda nekadašnje jugoslovenske muzičke scene, šezdesetjednogodišnji Adolf-Dado Topić, proteklog utorka našao se u središtu šokantnog porodičnog skandala. Naime, hrvatski rok pevač potukao se 2. februara u zgradi Opštinskog suda u Trogiru sa decom svog pokojnog starijeg brata Vilhelma, četrdesetdvogodišnjim Dariom, dve godine mlađim Mariom i tridesetsedmogodišnjom bratanicom Ivanom. Do incidenta je došlo zbog petogodišnje parnice koja se vodi oko podele imovine i vlasništva nad porodičnom kućom na malom ostrvu Čiovu, koje je pod zaštitom grada Trogira. Iako nije sasvim jasno ko je započeo svađu, nakon teških reči i ozbiljnog verbalnog sukoba koji je ubrzo prerastao u fizički obračun, umešalo se obezbeđenje koje ih je ubrzo i razdvojilo.

- Moji nećaci Dario i Mario Topić, kao i njihova sestra Ivana Vukmanović, žele da me izbace iz porodične kuće koju sam najviše sam izgradio, tačnije koja je napravljena mojim sredstvima – priča Dado uz obrazloženje zbog čega je došlo do fizičkog obračuna.

- Spor traje od 2002. godine, a protekle nedelje sud je izložio dokaz da deca mog brata nemaju prava na kuću kod Trogira. Naime, reč je o ugovoru o doživotnom izdržavanju koji je moj najstariji bratanac na prevaru potpisao s mojim ocem. Ipak, ugovor nije validan jer ga se deca mog brata nisu pridržavala. Majku, koja je živela duže od oca, izdržavao sam ja i ona mi je prepisala svoju polovinu kuće, a zbog tih svih činjenica, oni su me zajedno sa svojim advokatom napali. Međutim, nakon svega osećam se kao pobednik - kaže pevač, dok se s ovakvim viđenjem stvari ne slaže pravni zastupnik protivničke strane. On je za svoju odbranu pripremio drugačiji scenario i tvrdi da je pevač prvi izgubio kontrolu i ošamario Darija, a onda Marija udarao nogama i pesnicama.

-  Sa Dariom, Mariom i Ivanom stajao sam u hodniku za vreme pauze. Do nas je došao Dado i bratance je upozorio da se spor oko kuće neće dobro završiti. Potom je izgubio kontrolu i ošamario Darija - kaže Darko Šuper, advokat muzičarevih rođaka.

Protiv svih aktera tuče podnesena je prekršajna prijava zbog remećenja javnog reda i mira, a zbog pretrpljenog šoka, nekadašnji zavodnik hospitalizovan je na odeljenju psihijatrije Kliničko-bolničkog centra u Splitu gde je popio sedative i antidepresive koji su ga umirili. Nakon detaljnih analiza, pevač je pušten na kućno lečenje, gde o njemu brine supruga Mirjana, koja mu je oduvek bila najveća podrška.

- Tresao se i gubio, a nakon što mu je pozlilo, nije mogao ni da hoda, zbog čega smo i pozvali Hitnu pomoć - kaže Mirjana, dok njena snažnija polovina objašnjava da su njegovi najbliži nakon svega ponosni na ono što je uradio.

- Normalno da su se zabrinuli, ali isto tako veruju u mene i znaju da sam oduvek bio pošten i pravedan čovek – kaže Topić.

Moni Marković

makonda-tracker