Rambov recept za uštedu energije

0
Multimedijalni umetnik Antonije Pušič, poznatiji kao Rambo Amadeus otkriva za Story kako je došao na ideju da krene na ekološki svesnu turneju, i po čemu će se nastupi u sklopu nje, razlikuju od prethodnih performansa koje je izvodio.
foto: ramboamadeus.com
foto: ramboamadeus.com

- Na poleđini plakata za turneju štampali smo uputstvo za uštedu energije u domaćinstvu. Iskoristili smo poleđinu plakata kao novi, besplatni medij da dopremo do stanovništva i pomognemo im da uštede mesečno bar 10 - 20 eura koje troše na energiju, a mogu da ih utroše na nešto pametnije. Možda se ovaj iznos nekome učini malim, ali kada pomnožimo deset evra sa milion domaćinstava, i dvanaest meseci dobijamo vrtoglavu cifru od 120 miliona evra, koje , umesto da budu bačene u račune za energiju, ulaze u promet i troše se na pametnije stvari. To je odlična finansijska injekcija i državi i građanima – priča Rambo koji je došao na ideju da podrži projekte, za uštedu energije, kao što su solarni čamac i solarna pečenjara.

- Na ovaj deo planete pada oko 1 kw sunčane energije po metru kvadratnom. Tu su još i topli izvori. Narod u Vranjskoj Banji, na primer, seče hektare šume za ogrev, jer im država brani da koriste toplu vodu iz zemlje za grejanje. Voda odlazi u nepovrat stotinama godina, šuma se i dalje nemilosrdno seče. Tu je naravno i vetar, pa bio otpad i tako dalje. Svaka sredina ima neke svoje specifičnosti, ali sunce svuda daje kilovat po kvadratu – rekao je za Story Amadeus.

U novom broju magazina Story možete pročitati ekskluzivni intervju sa Rambom Amadeusom.

Nikola Rumenić

makonda-tracker