Snežana Babić Sneki: Bol me je produhovio (ceo tekst)

1
Godina koja je na izmaku, pevačici Snežani Babić Sneki ostavila je dva velika ožiljka pošto ju je nakon smrti oca Save, snašao i razvod od supruga Radomira Stojanovića
foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Nepisano pravilo po kojem je sedma godina braka krizna, ispostavilo se tačnim u slučaju folk pevačice Snežane Babić Sneki. Ona je u martu 2002. godine izgovorila sudbonosno da nemačkom biznismenu srpskog porekla Radomiru Stojanoviću koji godinama živi u Hamburgu, gde radi kao istaknuti humanitarac i građevinski preduzetnik. Rastrzani između tananih emocija i iskušenja koje je život pred njih postavljao, odlučili su da se rastanu, a sve češće Snežanine posete Beogradu i rodnom Pančevu, izazvale su sumnje u njenom neposrednom okruženju da je brak poznate pevačice okončan. Iako je za više od dvadeset godina rada na našoj estradnoj sceni dala samo nekoliko intervjua o privatnom životu, Snežana je za naš magazin otvoreno govorila o svom razvodu.

- Nikada mi priče iz privatnog života nisu služile kao sredstvo za postizanje poslovnih ciljeva. Ipak, budući da sam svesna da to zanima poštovaoce moje muzike, potvrdiću za Story da sam završila svoju bračnu i emotivnu priču. Iza mene je veoma teška godina. Dotukla me je smrt mog oca, a potom je usledio i razvod. U svakom slučaju, priča je završena i idem dalje – sigurna je u sebe dugonoga lepotica koja tvrdi da razlika u godinama između njenog bivšeg supruga i nje nije bila presudna za razlaz.

- Kada su dvoje ljudi dugo zajedno, desi se da u kovitlacu emocija izgube nit koja ih spaja. Ako makar jedno od njih, iz bilo kog razloga, ne može da tu nit uhvati čvrsto, dolazi do neprijatnih situacija i rastanka. Ali, život teče dalje i za mene je sada rad jedini lek od emotivnih problema. U radu nalazim mir, a uskoro ćete videti Sneki u novom izdanju koje će trasirati moj budući put. Zapravo, sada sam na početku nove ere u karijeri. Nisam spremna za novu ljubav i razmišljam samo o novom singlu koji uskoro treba da objavim – kaže zgodna pevačica koja nikada za svoje greške u emotivnom životu nije tražila krivca u drugome.

- Uvek sebe preispitujem i analiziram jer da nije tako, ne bih bila toliko temeljna ni u poslu. Čovek koji zna samo za divne trenutke, uskraćen je za bol koja najbolje produhovljuje čoveka. Iz njega se stvara tuga koja oplemenjuje. Ipak, iz tog bolnog oplemenjivanja često se rodi i neka nova emotivna priča jer u životu nikad ne znate na čemu ste – priča Sneki kojoj je prepoznatljiv osmeh često bio fasada za skrivanje bolnih trenutaka.

- Rođena sam da budem profesionalac i čim čujem žagor publike, osmeh mi se vraća na lice. Ipak, postoje situacije koje te potpuno slome i zato sam presrećna što je 2009. godina na izmaku jer sam u njoj samo radom uspevala da prebrodim negativne stvari koje su mi se dogodile. Beograd je sada moja baza, ovde su mi mama i sestra, i nas tri smo zajedno smogle snage da nastavimo dalje nakon tatine smrti. Dugo je bio bolestan i njegov gubitak je nešto nenadoknadivo u mom životu. Za njim je ostala beskonačna praznina. Majka mi je najveća podrška u karijeri pa je i ovog puta, kada je i njoj teško, uz mene. Zahvalna sam timu lekara, profesora i doktora nauka koji su bar donekle produžili život mom ocu i omogućili mi da koji mesec više uživam u njegovom prisustvu. Sada mi tata mnogo nedostaje ali, nažalost, i to je život – kroz suze otkriva šarmantna umetnica koja se razvodom nije odrekla života u inostranstvu.

- Mogu da živim gde god poželim jer sam obezbeđena u svakom smislu. Sada mogu da se igram sa životom. Imam mnogo prijatelja i mogu da putujem kuda god hoću, a sebi ću kraći odmor priuštiti već početkom 2010. godine, a za Novu godinu ću pevati u Kumanovu, u hali Gracija. Tamo me smatraju ikonom pravog, dobrog veselja i veoma se radujem ponovnom susretu sa makedonskom publikom – zaključuje Snežana.

Nikola Rumenić

makonda-tracker