Intervju

Mirjana Karanović: Trudim se da što manje glumim (FOTO)

0
Tajna majstorske glume Mirjane Karanović, rediteljke filma Dobra žena, krije se u tome što se ona, kako kaže, trudi da se pusti, dozvoli sebi da je preplavi emocija, da iznutra doživi i reaguje na ono što joj se dešava te se trudi da što manje \"glumi\"...
Foto: Promo
Foto: Promo
Dobre žene
Sandens

Nisam ništa ni slično zamišljala. Nisam ni razmišljala o festivalima. Tada mi je bio dalek i neizvestan i sam završetak filma. Svaki dan sam mislila, samo da danas bude sve kako treba. I tako dan po dan, završili smo snimanje.

Festa

Sa uzbuđenjem i tremom. Iako smo sjajno primljeni u Sandensu, ipak mi je reakcija publike u Srbiji najvažnija



Mislila sam da će biti mnogo teže. Ali, imala sam odlične saradnike. Svi su dali najbolje od sebe i ponosna sam što su mi ukazali toliko poverenja.

U svakom trenutku sam osećala podršku i to je učinilo da se osećam sigurno i zaštićeno. Ja sam se, sa svoje strane, veoma dobro pripremila i tačno sam znala šta želim.




Koliko ja znam, uslovi snimanja su manje više svuda slični, u regionu, ali i šire, pogotovo kada se radi o art  filmovima. Ono što je nama potrebno jeste redovno raspisivanje konkursa i stalni izvori finansiranja. Potrebno je da se tačno znaju kriterijumi za kvalitet, da se podrže uspešni i da se uvek da šansa novim autorima.

Milena

Nikada ne razmišljam o rezultatu. Uvek se pustim, dozvolim sebi da me preplavi emocija, da iznutra doživim i reagujem na ono što mi se dešava. Trudim se da što manje "glumim".



Želela sam da predstavim priču iz ugla jedne žene. Njen život se razlikuje od mog, ona i ja smo različite, ali ipak negde duboko, sakriveno ispod mnogo slojeva života, ona i ja imamo istu dušu. I o toj duši je ovaj film.

Milena Sve će se to nekako rešiti, jel’ da?

Da, mi se svi nadamo i zavaravamo da će jednog dana, na neki vošeban način nestati naše nevolje i problemi. To je ljudska vrlina i način da se preživi, zaboraviti, ne misliti, skloniti u stranu. Ali, život nas neumoljivo podseća na dugove. I plaćamo ili mi ili naši potomci.



To je surovo i to je istina. Ako želite da živite. Druga mogućnost je smrt. Simbolična i prava. Svejedno.  



Ne znam. Teško je. Današnje vreme stavlja pred ljude velika iskušenja. Potrebno je mnogo unutrašnje snage da bi danas postao i ostao ljudsko biće. Ljudi su naterani da se bore za goli opstanak i tada ni jedna cena nije prevelika. Čak i kada treba prodati dušu da bi preživeo.

Dobru ženu

Imali smo divne i uzbudljive reakcije na film na festivalima u Americi i Švedskoj. Pred domaćom publikom očekujem isto.



Projekcije filma Dobra žena na 44. FEST-u: 1 mart u 19 sati i 2. mart u 11 sati u Sava centru.
makonda-tracker