Olivera Katarina ponovo u Beogradu

0
Olivera Katarina će 24. decembra održati veliki solistički koncert u Sava centru
foto: promo
foto: promo

Olivera Katarina odigrala je više od trideset uloga na filmu i sarađivala sa najpoznatijim filmskim autorima poput Šamonija, Brekstona, Miće Popovića, Saše Petrovića, Đorđa Kadijevića... Posle decenija medijske i profesionalne izolacije vratila se na veliko platno ulogom u filmu Čarlston za Ognjenku Uroša Stojanovića. Olivera je kao glumica odigrala nekoliko predstava u Narodnom pozorištu u Beogradu (Koštana, Infanktinja, Majstor Hanuš, Nikola Tesla...) i nekoliko drama (Jelena Gavanska, Četiri žene...). Snimala je ploče za muzičke kuće u Jugoslaviji, Japanu i Francuskoj. Nastupala je čak 72 puta u pariskoj Olimpiji, a dva puta je koncertima zatvarala filmski festival u Kanu. Nastupala je sa Velikim orkestrom Radio Beograda u Berlinu, Sofiji, Hagu, Minhenu, Moskvi, Parizu i Bagdadu. Gostovala je u Johnny Carson show u Njujorku, a na poziv Marine Abramović učestvovala je u performansu u čuvenom Gugenhajm muzeju.

Posle uspešne premijere filma Čarlston za Ognjenku i pozitivnih kritika koje je dobila za sigurnu i uzbudljivu interpetaciju Velike boginje, održala je dva koncerta u Beogradu.

Napisala je autobiografsku knigu Aristokratsko stopalo koja je bila u najužem izboru za nagradu Oskar Davičo, kao i zbirku pesama o stradanju Srba na Kosovu Beli Badnjaci.

Izvodila je najrazličitije kompozicije od izvornih pesama, ciganskih romansi, francuskih šansona, pesame iz Indonezije, Afrike, hebrejskih pesama, do prelepih balada koje su za nju komponovali najveći kompozitori.

Prva je od srpskih glumica koja je snimala i bila vrlo tražena, cenjena, poštovana i popularna u Evropi. Družila se i sarađivala sa mnogim popularnim umetnicima kao što su Širli Meklejn, Pjer Karden, Salvador Dali, Žilebrt Beko, Klaudija Kardinale, Đina Lolobriđida... O Oliverinom glasu, glumačkom daru i naravno lepoti, pisale su gotovo sve novine i časopisi. Italijanski RAI je proglasio najoriginalnijim glasom Mediterana.

Radila je i snimila mnogo šou programa, a jedan od najznačajnijih posle kojeg je i skinuta sa televizije bio je Zarudela zora na Moravi (snimljen 1980.) gde joj je partner bio Ljuba Tadić.

Čuveni kompozitor Šarl Dimon, koji je pisao šansone za Edit Pjaf, posvetio je Oliveri kompoziciju Jedan dan posle kraja sveta, koju je ona otpevala uz njegovu pratnju na klaviru.

Učestvovala je i na izboru za Pesmu Evrovizije 1969. godine sa pesmom Poigraj, poigraj, devojče.

Produkcijska kuća PGP izdala je ove godine trostruku kompilaciju sa Oliverinom najlepšim interpretacijama.

Ulaznice za njen nastup 24.decembra u Sava centru mogu kupiti od 24. novembra na Bilet servisu i na biletarnici Sava centra po ceni od 1.600, 1.800 i 2.000 dinara.

makonda-tracker