Zdravko Čolić: Tužno zbogom voljenoj majci

0
Čuveni pop pevač Zdravko Čolić drugog novembra zauvek se oprostio od voljene majke Stane koja je preminula samo osam dana nakon što joj je dijagnostifikovana akutna leukemija
foto: Story arhiva
foto: Story arhiva

Legendarni pevač Zdravko Čolić proživljava najteže životno razdoblje otkako je drugog novembra u osamdeset prvoj godini preminula njegova voljena majka Stana. Razarajuća bol zbog iznenadne neizlečive bolesti i nemogućnost da pomogne majci na postelji, slavnom muzičaru ne ostavlja ni najmanju utehu. Na majčinoj sahrani na Topčiderskom groblju u Beogradu, čuveni umetnik bio je potpuno skrhan, a jednaka tuga oslikavala se na licima njegovog oca, brata, rodbine i prijatelja koji su došli da Stanu isprate na večni počinak. Svi domaći mediji ispoštovali su Zdravkovu želju da jedan od najtužnijih trenutaka u svom životu provede samo u prisustvu najmilijih i bliskih saradnika poput muzičara Gorana Bregovića, menadžera Rake Marića, rok kritičara Petra Popovića pa njegov  poslednji oproštaj od majke niko od fotografa nije ni pokušao da zabeleži i obelodani.  

Uprkos ogromnoj želji, niko od Čolićevih bliskih prijatelja ne uspeva da mu pruži utehu jer je popularni pevač potpuno skrhan iznenadnim gubitkom majke koja je preminula nakon dijagnostikovane akutne leukemije. Naime, gospođa Čolić obratila se lekaru ne mnogo nakon konstatovane bolesti zbog zdravstvenih tegoba koje su se manifestovale iscrpljenošću i malaksalošću, ni ne sluteći fatalan ishod. Ipak, opaka bolest pokazala se kao najgori usud jer je slavnog pevača ostavila vezanih ruku u nemogućnosti da pomogne voljenom roditelju. Samo osam dana kasnije, dok još nije smogao snage da se privikne na činjenicu da mu je majka smrtno bolesna, Zdravko je uz suze i ogromnu bol morao da se oprosti od nje.

S obzirom na to da je bio izuzetno vezan za majku koja mu je uvek bila velika podrška i siguran oslonac u životu, proslavljeni pevač ovu tužnu vest i dalje ne može da prihvati. Posle njene smrti Čolić se povukao u sebe i vreme provodi u svojoj kući sa suprugom Aleksandrom i ćerkama, osmogodišnjom Unom i trogodišnjom Larom. Jednako neutešni su i njegov otac Vlado i brat Dragan, sa kojima pokušava da prevaziđe ovu tešku situaciju. Pevač koji je izuzetno vezan za svoju porodicu nikada nije štedeo reči hvale na račun svojih roditelja. 

- Oni su sve učinili kako bi brata Dragana i mene izveli na pravi put i sve najbolje su dali nama dvojici. Otac mi je kupio prvi gramofon, prvu gitaru… I sve to od jedne plate jer je mama bila domaćica. Pokojna tetka Zora, majčina sestra koja je poginula od bombe u Sarajevu, kada je došla iz Trebinja živela je kod nas dok se nije udala, ujak takođe, ali i očev brat… Kuća je stalno bila otvorena za sve i nije bilo dovoljno para, pa sam nosio tatine pantalone, malo prepravljene, ali čiste. Nije se imalo, ali čim sam počeo da zarađujem trudio sam se da im se nekako revanširam. Često sam više trošio na okruženje nego što sam davao roditeljima, ali s druge strane, uvek mi je bilo važno da oni bezbrižno žive - ispričao je svojevremeno Zdravko za Story.

Poslednjih meseci Čola je bio angažovan na snimanju novog albuma ali, kako kažu njegovi prijatelji, zbog tragedije koja mu se dogodila, verovatno će odlučiti da se povuče iz posla na neko vreme.

Ksenija Konić

makonda-tracker