​Životna priča

Majkl Džekson bi danas proslavio 60. rođendan: Život i smrt kralja popa i dalje pod velom tajne

0

Mnogobrojne plastične operacije, promena boje kože, tabletomanija, fobije, pedofilija i misteriozna deca samo su neke od kontroverzi koje su se vezivale uz ime Majkla Džeksona, koji je nakon tragične smrti zaradio više novca nego tokom svoje četrdesetogodišnje karijere.

majkl džekson
majkl džeksonfoto: Profimedia

Dvadeset petog juna navršilo se devet godina od smrti kralja popa Majkla Džeksona, koji je preminuo u svom domu zbog predoziranja lekom propofolom. Te noći kad je preminuo, njegov lični lekar Konrad Mari dao mu je ovaj snažni anestetik, koji ne sme da se koristi van bolnica jer usporava disanje, brzinu otkucaja srca i snižava krvni pritisak. Nakon smrti kontroverzne zvezde otkriveno je da je godinama redovno uzimao taj lek kako bi mogao da spava. 
 

Doktor Mari postao je lični Džeksonov lekar samo mesec i po dana pre njegove smrti, a trebalo je da ga prati tokom turneje koju je pevač planirao. Stanovao je s njim u iznajmljenoj kući u Los Anđelesu i pronašao ga onesvešćenog, ujutro 25. juna 2009. godine. Pokušao je da ga reanimira masažom srca, ali bezuspešno. Zatim je stigla Hitna pomoć koja je 42 minuta reanimirala pevača pre nego što je prebačen u medicinski centar UCLA, gde je konstatovana smrt. Prema službenoj verziji, Majkl Džekson umro je od srčanog udara koji je prouzrokovao lek propofol, a pored toga, bolovao je i od anoreksije. Naime, s visinom od 178 centimetara, bio je težak samo 44 kilograma, a nedavno su procurile i informacije kako je bio potpuno ćelav, da su mu u želucu pronađene samo tablete, a celo telo bilo mu je prekriveno ubodima od igala. Lekar Konrad Mari osuđen je na četiri godine zatvora za ubistvo kralja popa, a posle pola odležane kazne izašao je na slobodu. Iako su se mnogi nadali da će se teorije zavere o smrti Majkla Džeksona završiti tom presudom, šest godina kasnije one ne samo da nisu prestale već se i umnožavaju. Tako Frenk Dileo, dugogodišnji Džeksonov menadžer, smatra da je Majkl žrtva prevare i kako je sasvim jasno da više vredi mrtav nego živ.

Sa sigurnošću tvrdim da Konrad Mari nije jedini koji zaslužuje suđenje zbog Majkla", izjavio je Dileo.

Ono što je svakako neosporno jeste to da je korišćenjem njegovog lika i dela posle smrti ostvaren prihod od 1,5 milijardi dolara i da je on zvezda koja je najviše zaradila posthumno, oborivši rekord Elvisa Prislija. Od njegove smrti, prodato je više od 50 miliona albuma, a ustanovljeno je da je za ovih šest godina Majkl zaradio više novca nego tokom cele karijere. Porodica Majkla Džeksona i dalje smatra da je on namerno ubijen, a njegova majka Ketrin čak je tužila promotera turneje AEG Live. U tužbi vrednoj 40 miliona dolara, ona tvrdi da je ova koncertna agencija doprinela smrti njenog sina tako što je angažovala lekara Konrada Marija koji je bio uz njenog sina. Majklov sin Prins rekao je tokom svedočenja kako su organizatori turneje, koja je trebalo da počne u Londonu, nametnuli previše obaveza njegovom ocu i da je zato često nakon razgovora s njima plakao i govorio: "Ne mogu ovo da izdržim. Oni će me ubiti". Prins je ispričao i da je video kako je njegov otac preminuo

Čuo sam vrištanje na spratu. Otišao sam gore i video doktora Konrada kako oživljava tatu. Zatim je došla moja sestra Paris, vrištala je sve vreme govoreći da želi da vidi oca. On je visio preko polovine kreveta, a oči su mu bile bele i okrenute naopako. Svi smo plakali i čekali da odemo u bolnicu", rekao je njegov najstariji sin na suđenju 2013. godine i zatim dodao da im je lekar potom rekao: "Žao mi je deco, tata vam je mrtav. Na pitanje kako su reagovali kada su to saznali, Prins je rekao da su samo plakali".

Trebalo nam je dugo da shvatimo da je naš otac velika zvezda. Nisam bio svestan koliko je poznat, želeo je da budemo normalni. Sestra i ja shvatili smo to gledajući video-snimke s njegovih koncerata na kojima devojke vrište. Uvek smo slušali njegovu muziku, ali nikad nismo znali koliko je slavan", rekao je Prins.

Na sceni od šeste godine

Majkl Džozef Džekson rođen je u radničkoj porodici 29. avgusta 1958. u predgrađu Čikaga kao sedmo od devetoro dece Džozefa Voltera i Ketrin Ester. Ostatak porodice čine: Rebi, Džeki, Tito, Džermejn, La Toja, Marlon, Rendi i Dženet. Majkl je pokazao muzički talenat s pet godina nastupajući s društvom iz odeljenja. Marlon i on pridružili su se 1964. grupi Braća Džekson, koju su oformili njihova braća Džeki, Tito i Džermejn. Sa osam godina on i Džermejn postali su vodeći vokali, a naziv grupe promenjen je u Džekson 5.

 

Ubrzo je upoznao Kvinsija Džonsa, koji je pristao da bude producent njegovog solo albuma. Izdat 1979. godine, Džeksonov prvi CD prodat je u sedam miliona primeraka u Americi i oko 20 miliona širom sveta. Usledile su i prve nagrade za najbolji album, muškog izvođača i najbolji singl, sve u kategorijama soul i ritam i bluz. Uprkos komercijalnom uspehu, Džekson je smatrao da je album trebalo da ima mnogo veći uticaj i bio je odlučan u tome da nadmaši očekivanja sledećim izdanjem.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani.

 

makonda-tracker