Marija Šerifović: Iskustvo koje menja život

0
Tokom jednodnevne posete Jerusalimu, koju je pop pevačica Marija Šerifović organizovala kako bi obradovala svoju mamu Vericu, poznate umetnice osetile su neopisiv spokoj koji će pamtiti dok su žive
foto: privatna arhiva
foto: privatna arhiva

Pošto trenutno živi u Švedskoj, pobednica Evrovizije 2007. godine  Marija Šerifović, odlučila je da ove godine letovanje provede u društvu svoje mame, pevačice Verice Šerifović. Iako su mislile da će svih osam dana odmora ostati u gradu Kemeru u Turskoj, dvadesetčetvorogodišnja umetnica rešila je da svojoj mami priredi iznenađenje i odvede je na jednodnevni izlet u Jerusalim. Na ovom svetom mestu njih dve su uspele nakratko da pronađu svoj mir i dožive nesvakidašnje iskustvo koje će pamtiti do kraja života.

- Poseta Jerusalimu desila se neplanirano i drago mi je zbog toga. Moja mama veliki je vernik i znala sam da će joj ovakav izlet mnogo značiti. Put sam organizovala iz Turske, što nimalo nije bilo lako, ali sam ipak uspela - priča Marija, na čijem je srcu poseta svetom  mestu koje spaja tri najveće religije, hrišćanstvo, judizam i islam, ostavila neizbrisiv trag i udahnula neku novu, neverovatnu snagu. Osim što je videla velike hrišćanske svetinje, pevačica je doživela i potpuno pročišćenje i uzdigla se u duhovnom smislu. Mada se trudila da fotoaparatom zabeleži svaki važan trenutak, iskustvo koje je stekla u Jerusalimu teško može opisati rečima.

- Za sebe mogu da kažem da sam vernik, ali ni u čemu u životu, pa ni u religiji, ne volim da preterujem i nisam fanatik. Ne mislim da će mi vera biti veća i jača ako svakodnevno odlazim u crkvu i molim se Bogu. Ja tu molitvu svakodnevno nosim u sebi. U mojoj porodici se slavi slava Vasilija Ostroškog i pravoslavlje je ono što mi je usađeno od rođenja. Međutim, kada sam stigla u Jerusalim, osetila sam nešto za šta ne mogu da pronađem adekvatnu reč kojom bih to osećanje opisala. Čini mi se da je sama poseta ovoj svetinji očistila svoju dušu - iskreno otkriva Marija.

Za jedan dan ove dve dame obišle su sve znamenitosti grada, među kojima je i mesto gde je Isus Hrist vaskrsao, potom Bogorodičinu crkvu, i Zid plača. Na Mariju je najjači utisak ostavila Golgota, mesto gde je Isus razapet.

- Jedino mi se nije dopalo to što su sva ta mesta malo komercijalizovana, a nekako neprirodnim mi se čini dozvola da se na tim svetim mestima turisti fotografišu - kaže Šerifovićeva koja je obećala sebi da će se sigurno bar još jednom vratiti na ovo mesto.

- Veoma bih volela kada bih u skorijoj budućnosti još jednom otišla u posetu Svetoj zemlji i sigurno ću to i uraditi. Samo što ću sledeći put ostati desetak dana, kako bih se potpuno posvetila traganju za unutrašnjim mirom. Inače, potpuno me je fasciniralo i Mrtvo more na koje izlazi Jerusalim i u kojem zbog gustine vode nikako ne možete da potonete. Preporučila bih svim vernicima da bar jednom u životu otputuju u ovaj pravi raj na zemlji - završava Marija.

Piše: Aleksandra Dimitrijević

makonda-tracker