Branko Tomović: Zvezda filma The forgotten few

0
Glumac srpskog porekla Branko Tomović gradi izuzetno uspešnu karijeru u inostranstvu i do sada je učestvovao u brojnim filmskim ostvarenjima

Branko Tomović, glumac srpskog porekla, rođen je u Nemačkoj, a trenutno živi i svoju glumačku karijeru gradi u Londonu. Brankovi roditelji su se sedamdesetih godina iz Golubovačke šume preselili u Minhen, a glumac je detinjstvo provodio na relaciji Nemačka - Srbija.

Nakon serije Inspektor Forest, Branko dobija glavnu ulogu u filmu The Forgotten Few u kojem igra Miroslava Ferića, Jugoslovena rođenog u Travniku, a čija majka je bila Poljakinja. Ferić se 1919. godine sa porodicom seli u Poljsku, a na osnovu njegovog dnevnika koji je vodio tokom Prvog svetskog rata, napravljen je secenario za film čija je realizacija nedavno završena.

Inače, Branko Tomović glumu je učio na pozorišnom institutu Lee Strasberg u Njujorku gde je i diplomirao. Prvi put se na filmu pojavio u ostvarenju Remote Control iz 2001. godine u kojem je igrao vodeću ulogu za koju je dobio nagradu Američkog filmskog instituta. Publika je takođe mogla da ga vidi u filmovima Bornov ultimatum, It's a Free World, The Wolf Man, a nedavno se dogovorio sa hrvatskim rediteljem Denisom Cvitičaninom oko uloge u predstojećem filmu Most čije snimanje bi trebalo da počne sledeće godine.

Vanja Radenković

makonda-tracker