Emir Kusturica: Moj unuk je najbolji predstavnik naše porodice

0
Između svetske turneje sa bendom No Smoking Orchestra i priprema za snimanje filma sa Selmom Hajek i Džonijem Depom, reditelj Emir Kusturica odmara se sa porodicom na Mokroj gori, gde najviše vremena posvećuje svom unuku Janku
foto: Zoran Kovačević
foto: Zoran Kovačević

Jedan od naših najuspešnijih reditelja, Emir Kusturica, paralelno sa planovima za početak snimanja novog filma o meksičkom revolucionaru Panču Vilji, već tri meseca zbog koncertnih aktivnosti svoje grupe No Smoking Orchestra putuje širom sveta. U okviru svoje svetske turneje, vesela družina popularnih muzičara boravila je u Tunisu, a nakon uspešnog koncerta koji je u Hamametu održan 1. avgusta, članovi benda odlučili su da naprave kraću pauzu tokom koje će se svi zasluženo odmoriti. Svoje slobodno vreme slavni reditelj provešće na Mokroj gori u svom Drvengradu, gde će se opuštati u krugu najbližih prijatelja i članova svoje porodice, supruge Maje, ćerke Dunje, sina Stribora i unuka Janka.

- Iako nismo očekivali dobar prijem publike i sumnjali da smo popularni u Africi, u to smo se nedavno razuverili boraveći u Tunisu. Nakon divnog koncerta koji smo u maju održali u Maroku, i u Tunisu je bilo fenomenalno. Uzbuđenje koje tamošnja publika doživljava tokom naše svirke prosto je neverovatno, čak je, čini mi se, i intenzivnije nego u nekim Zapadnim zemljama u kojima smo nastupali. Neprestano su svi igrali i dobro su reagovali na svaku našu pesmu. S te strane, ni ovaj koncert nije se razlikovao od bilo kog drugog koji smo dosad održali kako pred domaćom, tako i pred inostranom publikom. Naš organizator turneje određuje gradove u kojima sviramo, ali uvek nam je ispred finansijskog momenta važniji kulturni faktor i muzika koju prezentujemo svetu.

Tvorac kultnih ostvarenja Otac na službenom putu i Sjećaš li se Dolly Bell krajem sledeće godine otpočeće snimanje filma o najpoznatijem meksičkom revolucionaru Panču Vilji pod radnim nazivom Sedam prijatelja Panča Vilje i žena sa šest prstiju, a glavne uloge tumačiće slavni glumci Selma Hajek i Džoni Dep.

- Razgovore sa Selmom i Depom vodio sam tokom poslednja dva meseca kada je scenario već bio završen i oboje su pristali da tumače uloge koje sam im namenio. Selma i ja se dugo poznajemo i ona je redovan gost na koncertima našeg benda No Smoking Orchestra u Južnoj Americi, dok me za Džonija vezuje staro prijateljstvo, kao i ranija saradnja na filmu Arizona Dream koji je snimljen 1993. godine. Kada sam mu ponudio ulogu po tekstu Gordana Mihića, sedeli smo kod njega kući, dugo razgovarali, evocirali zajedničke uspomene... Prihvatio je novu saradnju i pre nego što je pročitao scenario.

Uprkos činjenici da Emir zbog brojnih poslovnih putovanja nema previše vremena za odmor, tokom tronedeljne pauze između koncerata slavni reditelj će sa svojim najbližim boraviti na Mokroj gori, a najviše vremena odvojiće za svog mezimca, unuka Janka.

- Odmor ću provesti na Mokroj gori, gde se uvek najbolje opustim. Moj unuk Janko je divan dečak, često kažem kako je on najbolji predstavnik naše familije, dobro se tuče u vrtiću i što je najvažnije - svi ga vole. Za njega uvek imam vremena, ali zbog napornog tempa na turneji, dugo ga nisam video. Ovaj odmor je prilika da se ponovo družimo i igramo – zaključuje reditelj.

Moni Marković

makonda-tracker