Andrija Milošević: Rođendan na Filipinima

Poznati glumac i voditelj Andrija Milošević na filipinskom ostrvu Gota snima drugi serijal popularnog šou-programa Survivor čije će emitovanje početi na jesen
0
1 / 5 Foto: Tv Fox

Andrija Milošević je na Gotu došao nekoliko dana pre takmičara kako bi što bolje upoznao ostrvo i sam način života na njemu. Gota je na razne načine fascinirala Andriju, koji kaže da je tamo priroda daleko surovija nego u Panami. Tokom snimanja prošlog serijala odvažio se da napusti ekipu i osami se u divljini na tri dana kako bi je suštinski upoznao, međutim, siguran je da to ovog puta neće uraditi. Kaže da je jedno takvo iskustvo u Panami bilo sasvim dovoljno da se uklopi u koncept emisije. Zbog velikog broja opasnih i otrovnih životinja kojih ima na svakom koraku, jedan pogrešna reakcija može biti pogubna. Ekipa je već doživela nekoliko neprijatnosti.

- Pre neki dan u šumi se zapalilo drvo koje uzrokuje slepilo kod ljudi. Mogu vam reći da je bilo jezivo iskustvo. Imaju mnogo otrovnih zmija i to izaziva konstantnu napetost, gde god da kreneš. Ekipa reportera i kamermana je pre neki dan našla pitona na krovu svog kampa! Doduše, piton se hrani miševima i pacovima, ali mogu samo da zamislim kako su se osećali u tom momentu. Da ne pominjem otrovne kobre, malarične komarce, otrovne paukove, ajkule, itd. Vidim da je lokalno stanovništvo naviklo na ove opasnosti prirode, ali polako se i ja uklapam u sveopštu sliku.

Andrija je fasciniran načinom na koji žive meštani i njihovim odnosom prema prirodi.

- Žive dosta siromašno. Kuće grade od materijala koji sami nabave u prirodi: stablo palme, kokosova ljuska, bananino lišće, trska. Zidovi su ukrašeni raznim školjkama, koralima, zapravo svime što može da se nađe uz put, a može da posluži kao ukras (smeh). Jutro počinje tako što muškarci u grupama izlaze na more i zajedno love ribu. Ulov se deli srazmerno na sve pecaroše. Potpuno je fascinantno što to ne rade samo stariji muškarci, već su tu i deca. Od malih nogu se uči i radi. Nasmejana lica su nešto što vidiš gde god da se okreneš, a neverovatna skromnost i kreativnost ove ljude čine toliko specifičnim.

Filipinci pripadaju katoličkoj veroispovesti, i uskoro slave praznik svetice mira. Tada se na ulicama mogu čuti zvuci bubnjeva napravljenih od palminog stabla i trske, koji će uveličati i Andrijin 31. rođendan šestog avgusta.

- U zavisnosti od toga kakva ste osoba i šta volite, ovo mesto može da vas fascinira ili uplaši, ali jedno je sigurno: neće vas ostaviti ravnodušnim! Nisam mogao ni da pretpostavim da ću imati ovakvo iskustvo, ali ono će me naučiti kako da preživim u surovom svetu u kakvom i živimo - smatra Andrija.

Vanja Radenković

makonda-tracker