Zdravko Čolić: Slab sam na želje svojih ćerki

4
Ljubav prema moru slavni pevač Zdravko Čolić preneo je na svoje mezimice Unu Zvezdanu i Laru koje je sa suprugom Aleksandrom vodio na Brione, a uskoro kreću u Grčku gde će slaviti rođendan mlađe ćerke
foto: privatna arhiva
foto: privatna arhiva

Jedna od najlepših lokacija na Jadranskom moru, kompleks ostrva Brioni, još jednom je privukla pažnju legendarnog pedesetosmogodišnjeg pevača Zdravka Čolića koji je između uspešnih koncerata odabrao baš ovaj prirodni raj za odmor. Nekoliko dana pre nego što je 11. jula održao spektakularan koncert u Opatiji, gradu na čijem je festivalu pre 36 godina započela njegova karijera kada je nakon pobede s pesmom Gori vatra otputovao na Evrosong u Luksemburg, Čola je sa suprugom Aleksandrom i ćerkicama, osmogodišnjom Unom Zvezdanom i trogodišnjom Larom, stigao na Brione.

- Pored njegove prirodne lepote, jedan od razloga mog dolaska na ovo mesto jeste i moje prijateljstvo sa Brankom Lukićem, direktorom Briona, kojeg sam upoznao dok sam na ostrvo dolazio kao turista. Ovo je raj na zemlji gde jeleni, kojih na ostrvu ima mnogo, pojedu svu ambroziju i ostale trave na koje sam alergičan. Na odmoru sam bio sa suprugom i ćerkama koje su uživale na divnim plažama dok sam ih na dan napustio kako bih održao koncert u Opatiji u kojoj dugo nisam pevao. Moje dame me nisu pratile, svakodnevno su sa mnom, pa iako sam prvobitno mislio da povedem stariju Unu, učinilo mi se da bi za nju to bilo maltretiranje i odlučili smo da ostane sa mamom i sestrom - priča Zdravko koji se, mada je čest gost na ostrvu ponašao kao pravi turista.

- Pošto smo odseli na Velikim Brionima često smo čamcima i brodom obilazili okolna manja ostrva. Tu su prelepi hoteli Karmen i Neptun u kojem sam još 1978. godine kao vojnik pevao Titu. Ovoga puta dobio sam specijalnu dozvolu i s nekoliko prijatelja obišao ostrvo Vange, na kojem je maršal boravio. Posetili smo Titovu kuću, videli njegovu radnu sobu, vinski podrum, a čak smo i probali vino proizvedeno od loze koja se uzgaja na ovom podneblju. Često smo odlazili i na Male Brione gde smo na letnjoj pozornici gledali predstave čuvenog glumca Radeta Šerbedžije.

Ljubav prema moru kod Čole rodila se još dok je bio mali, kada je ponavljao kako će, kad napuni četrdeset godina, živeti na nekoj obali. Danas zna da po celo leto provede na primorju, a dodatni razlog za to je što i njegove naslednice obožavaju provode na plaži.

- Roditelji su mog brata i mene često vodili u Makarsku i na Pelješac, a potom je tata jedne godine sa mojim tečom iznajmio drvenu vikendicu u crnogorskom mestu Baošići gde smo provodili po dva meseca. Kada sam sedamdesetih godina počeo da pevam, na moru sam imao velike koncerte. Una i Lara kao i sva deca vole more. Dok je mlađa Lara doskora bila stidljiva, dugo joj je trebalo da se oslobodi i sama počne da ulazi u vodu, pa sada sa mišićima odlazi i u dubinu, starija Una odlično pliva. Priznajem da sam popustljiv prema svojim devojčicama što, kada primeti, mama uspešno kontroliše. Tako recimo, kada Una traži jedan, a potom i drugi sladoled, ja joj kupim i treći, naravno da mama ne zna - otkriva pevač koji će direktno sa Briona otići u Mostar na zakazani koncert. Čola će 24. jula pevati na stadionu Velež, nakon čega će sa porodicom nastaviti odmor u Grčkoj, a dodatnu radost na letovanju upriličiće mu proslava rođendana mlađe mezimice.

- Lara je rođena 10. avgusta tako da ćemo njen rođendan proslaviti na poluostrvu Halkidiki. Čini mi se da su deca rođena tokom letnjeg raspusta pomalo uskraćena jer ne mogu da prave žurke sa svojim vršnjacima, već na letovanjima. Uprkos tome, Lari ćemo prirediti lepo iznenađenje, a Una će svoju proslavu za osmi rođendan imati 2. oktobra. Završila je prvi razred, školske obaveze već su joj postale rutina i raduje se drugom razredu - priča srećni tata kojeg takođe s jeseni očekuju nove radne obaveze.

- Posle Grčke, nekoliko dana provešću u Ohridu, a pošto će uskoro tri godine otkako sam objavio poslednji album Zavičaj, intenzivno razmišljam o novim pesmama koje će publika, ako ne oko Nove godine, čuti sledećeg marta. Već imam neke nove kompozicije, a postoji mogućnost da i moji stari saradnici Đorđe Balašević, Dino Merlin i drugi, osmisle neku pesmu za mene.

Jasmina Antonijević

makonda-tracker