Svetlana - Ceca Ražnatović: Ni u životu ni u ljubavi nisam glumica

7
Folk zvezda Svetlana - Ceca Ražnatović otkriva da je trenutno srećna kraj svog partnera, priča o tome kakva je kada voli i kada je voljena, šta je najpre privuče kod muškarca i šta nikada ne bi oprostila
foto: Miloš Nadaždin
foto: Miloš Nadaždin

Svetlana - Ceca Ražnatović brzinom svetlosti prešla je put od slatke devojčice iz Žitorađe do petnaestogodišnjeg cvetka zanovetka, za kojom od nastupa na Festivalu Ilidža 1988. godine uzdišu pripadnici jačeg pola širom Balkana. Osamdesete su je zapamtile kao najtalentovaniju mladu nadu jugoslovenske muzike, ali zato je devedesetih njena karijera nadmašila sva očekivanja, čak i onih koji su je kritikovali i svrstavali u bezvrednu turbo folk branšu. Udajom za pokojnog Željka Ražnatovića Arkana sa kojim ima dvoje dece, dobila je mnogo više nego novo prezime koje nosi i danas, gotovo deset godina nakon njegove smrti. Istovremeno je te 1995. godine postala nacionalna muzička heroina i meta brojnih dušebrižnika koji su se više bavili njenom, nego sopstvenom prošlošću. U intervjuu za jubilarni broj Storyja, Ceca govori o svom životu koji je oduvek bio protkan usponima i padovima, i otkriva kako joj se nedavno dogodila ljubav sa muškarcem čiji identitet ne želi da otkriva javnosti.
Story: Imate trideset i šest godina i veoma uzbudljivu i burnu deceniju iza sebe. Plašite li se događaja koji bi mogli uslediti?
- To što sam imala buran život nema nikakve veze sa godinama. Svaka žena ima onoliko godina kako se trenutno oseća i izgleda u određenom momentu. Nikada nisam krila godine jer je starenje potpuno prirodan proces.
Story: Razmišljate li ozbiljno o autobiografiji koju ste svojevremeno najavljivali?
- Još je rano za autobiografiju. Sada se bavim nekim drugim stvarima. Ta tema je bila otvorena zbog onoga što mi se dogodilo 2003. pa su mnogi pomislili da ću taj deo svog života pretočiti u knjigu, ali za ja za sada ne razmišljam o tome.
Story: Zbog čega ste se ulenjili kada je o novom CD-u reč?
- Nisam se ulenjila, već studiozno preslušavam melodije kako bi album bio kvalitetan. Ne želim po svaku cenu da snimim nešto što se neće dopasti mojoj publici i zato sebe ne uslovljavam datumima.
Story: Šta će novo na vaš album doneti Željko Joksimović?
- Željko je multitalentovani muzičar i tek će početi sa temeljnijim radom na mom albumu pa ćemo videti na koji način me on doživljava.
Story: Verovatno vam nije jednostavno da izađete na kraj sa svojom decom, koja su na pragu puberteta. Koje mehanizme primenjujete u vaspitavanju?
- Nemam problema sa Veljkom i Anastasijom, a dokaz je njihovo nedavno jednoipočasovno gostovanje u emisiji kod Ognjena Amidžića, gde su dvoje svežih pubertetlija imali prilike da uživo iznesu svoja uveliko formirana mišljenja o svetu koji ih okružuje, a da pri tom ja ne želim da sprečim da iskažu bilo šta što im je na umu. Bavim se svojom decom i smatram da je to obaveza svih roditelja. Trudim se da im prenesem osobine najbolje za njih i da postanu kvalitetni ljudi.
Story: U čemu vam je teže da se izborite sa ćerkom u odnosu na sina, koji je malo stariji?
- Podjednako sam oboma autoritet i sa njima mnogo razgovaram o svim temama. Razgovor je najdelotvorniji za odrastanje svakog deteta,  a naročito za prevazilaženje kritičnog pubertetskog perioda.
Story: Prepoznajete li sebe iz perioda ranog puberteta u nekim Anastasijim postupcima?
- Više se pronalazim u Veljkovim postupcima, jer i ja sam kao i on bila buntovnički nastrojena prema svom okruženju.
Story: Veljko liči na Željka, a Anastasija na vas?
- Anastasija najviše podseća na moju sestru. Tiha je i povučena. Imam pravu i zdravu porodicu, požrtvovane roditelje i na koga god da moja deca liče, ta genetska nit im u životu može doneti samo dobro.
Story: Rekli ste da ćete biti zla svekrva, sprovodite li taj vid ponašanja od njegovog ranog detinjstva?
- Veljko ima tek dvanaest i po godina. Dok se ne oženi, nisam ni svekrva, a kamoli zla. (Smeh).
Story: Osećaju li vaši mališani nedostatak oca i u kojim životnim segmentima?
- U januaru će biti decenija kako Željka nema i potpuno je prirodno da u godinama koje trenutno imaju moja deca osećaju nedostatak oca. To mesto u njihovom srcu niko im nikada ne može upotpuniti, koliko god da sam se trudila da im na bezbolan način objasnim Željkovo odsustvo. Ima mnogo dece koja su ostala bez oba roditelja pa se ipak bore sa nepredvidivom pojavom kakav je inače život. Veljku i Anastasiji nikada neće nedostajati moje ljubavi i pažnje i trudiću se da im maksimalno budem posvećena.
Story: Da li vam stvarno sugerišu da nađete dečka?
- Da, naravno.
Story: I jeste li ih poslušali?
- Sa svojom decom i o toj temi potpuno otvoreno razgovaram jer ne želim da ih lažem. Poverenje se čak i kod potomaka teško zaslužuje i stiče, a vrlo lako gubi i ja ne želim da ga izgubim. Iskrenost je zaista veoma bitna i u ljubavnim, a i u porodičnim odnosima i ja se trudim da, kada je o bilo kojoj temi reč, sa decom pričam bez dlake na jeziku.
Story: Da li se u vašem domu novine drže pod ključem, ili vaši mališani čitaju sve što se o vama piše?
- Oni idu u školu sa ostalom decom i čak i da želim da ih zaštitim od nekih neprijatnosti, to je jednostavno nemoguće. Nažalost, oni moraju da trpe to što sam ja izuzetno medijski eksponirana.
Story: U poslednje vreme mediji su vas spajali sa manekenom Vladimirom Vuksanovićem. U kakvim ste vas dvoje zapravo odnosima?
- U prijateljskim, isključivo.
Story: On je mlađi od vas, ali i od ostalih muškaraca koje su vam pripisivali kao partnere. Smeta li vam ta razlika u godinama?
 - Nisam sa njim u vezi, da je obrnuto sigurno bih odgovorila na to  pitanje.
Story: Ipak, prošle nedelje u jednom intervjuu otkrili ste da ljubav čuvate samo za sebe i da vam je stanje u emotivnom životu stabilno. Koliko dugo ste u vezi?
- U tom intervjuu rekla sam samo da mi je emotivno stanje stabilno, a to je širok pojam.
Story: Šta vas najpre privuče kod muškarca?
- Fizički izgled je nešto na šta najviše obraćam pažnju, ali kada uđemo u ozbiljniju komunikaciju, nije mi teško da prepoznam može li se tu između nas dogoditi nešto ozbiljnije ili ne.  
Story: Koje manire nikako ne bi smeo da poseduje vaš voljeni muškarac?
- Moj voljeni muškarac ne može biti niko ko nema manire. Prvenstveno bi trebalo da je džentlmen.
Story: Koliko vam je važno da bude moćniji i uspešniji od vas?
- Uopšte mi nije važno.
Story: Smetaju li vam tekstovi u tabloidima u kojima se pojedini vaši prijatelji označavaju kao Cecini pilići?
- Izuzetno mi smetaju, ali ja sam slobodna žena i ne želim da mi mediji kroje život. Družim se s kim god želim i imam pravo da večeram, ručam, pijem piće sa kim hoću. Zaista nemam nameru da se pravdam zbog druženja sa svojim prijateljima. Imam pravo na svoj život i na sopstveni izbor.
Story: Dakle, druželjubive ste prirode i često sklapate nova poznanstva i prijateljstva. Prerastu li ona nekad u nešto više?
- Ne, niti će ikada. Kod mene se veze nikada ne rađaju iz prijateljstva. Ljubavne i prijateljske odnose strogo razdvajam.
Story: Imate li nekada osećaj kako se mediji isključivo brinu o tome jeste li našli dostojnog emotivnog partnera?
- Ne bave se mediji na taj način mojim likom i delom, već samo zato što prodajem naslovne strane, bez obzira na to da li se o meni objavljuju tračevi ili istina. Mislim da bi trebalo da budem sa čovekom koji meni odgovara, a ne svima ostalima. Šta ja imam od toga da se taj neko sviđa naciji, ako meni ne odgovara?
Story: Čime se rukovodite pri odabiru udvarača?
- Ne razumem potrebu za bilo kakvim priznanjem, pa nisam u sudnici! To da li ću biti sama ili sa nekim moja je privatna stvar.
Story: Dakle, nakon Željkove smrti nije vam se dogodila ljubav?
- Kakve to veze ima da li mi se dogodila ljubav i kome to znači, osim meni?
Story: Znači vašim fanovima koji su znatiželjni da li ste tokom čitave decenije bar imalo bili emotivno srećni?
- Za deset godina, koliko je prošlo od smrti mog supruga, emotivnu sreću mogla bih da sakupim u godinu dana. To nažalost nije pohvalno, ali zaista sam dane, mesece i godine provela u samoći, bez pomisli o tome da mi je potreban bilo kakav emotivni pratilac. Možda mnogi neće verovati u ove moje reči, ali to je zaista istina. Nisam srećna zbog toga, svima nama potrebna je pažnja, ljubav i nežnost. Jednostavno nisam želela da budem bilo sa kim po svaku cenu, a da pri tom nisam emotivno ispunjena.
Story: Ipak, jednom ste izjavili kako niste imali muškarca sedam godina. Da li je moguće da ste toliko izdržali bez pažnje, ljubavi, nežnosti, zagrljaja i dodira muškarca?
- To je bila šala urednika novina čija je novinarka takođe insistirala da govorim o svom emotivnom životu. Taj deo svoje privatnosti smatram zaista dubokom intimom o kojoj ne bih pričala, ali činjenica je da je taj naslov izazvao veliku pažnju. Trudim se da svoju intimu sačuvam za sebe, a u tome mi pomaže što moj sadašnji partner ne voli da se medijski eksponira. Dakle, ne smeta mu što je tako, a i meni je super.
Story: Kakve ste prirode kada ste u vezi? Jeste li žena-mangup koja sve nosi na svojim plećima, ili ste nezaštićena, mazna damica?
- Ne mogu sebe u tim situacijama opisati jednom sintagmom, ili možda nijednom od navedenih. Kada sam u vezi, ne glumim i ne predstavljam se onakvom kakva nisam jer to jednostavno ne umem. Onaj ko je sa mnom vrlo dobro je svestan sa kim je, kao i da sam ja žena koja zna šta hoće i da ne mogu biti ni nezaštićena maza, a još manje mangup. Imam stav i principe kada je o svakom segmentu mog života reč i smatram da bez uzajamne tolerancije ništa ne može da opstane, a kamoli jedna veza.
Story: Kako i čime bi mogao da vas povredi voljeni muškarac - odsustvom pažnje, prevarom, belim lažima...?
- Sve je super dok ne saznam ili ne primetim da je učinio bilo šta što ste naveli. (Smeh). Srećom to mi se još nikada nije dogodilo.
Story: Da li ste vi kroz život bili žrtva ili moćna žena?
- Ima u mom životu i jednih i drugih elemenata. Moćnom me čine pre svega moji veliki hitovi, ali mnogo sam puta bila i žrtva.
Story: Šta smatrate izdajom u ljubavi?
- Neiskrenost i prevaru, a kada me neko izda, ne priznajem ni gorepomenute bele laži. (Smeh).
Story: Kada bi vam se dogodila hemija, odnosno, ljubav sa zauzetim muškarcem - šta biste uradili? Da li biste unapred sprečili romansu ili joj se oprezno prepustili?
- To su veze koje nikome ne donose sreću i trebalo bi ih, zauvek, izbegavati.
Story: Mislite li da svako na kraju dobije ono što zaslužuje? Da li je zaista pravda spora ali dostižna?
- Nekada da, nekada pak ne. Nisam osvetoljubiva i ne bavim se onima koji su mi možda naneli nepravdu jer to je za mene gubljenje vremena. Nikome ne želim zlo, a dobro je poznato da se sve u životu vraća kao bumerang i da kad-tad kosmička pravda sve izbalansira.
Story: Da li vam je nekada ljubav bila zabranjena?
- Nisu mi to do sada javili. (Smeh). Imam ja dosta autobiografskih pesama, i publika stalno poistovećuje moj život sa onim što pevam, jer numere biram po svom senzibilitetu, ali nisam sigurna da je Zabranjeni grad jedna od njih.
Story: Koji stihovi neke vaše pesme se trenutno mogu poistovetiti sa vašim ljubavnim životom?
- Ja sam cvetak, čudan cvetak...
Story: A kome tačno zanovetate?
- Zavisi od situacije. Uglavnom ljudima koji mi znače.
Story: Kako vam iz ove perspektive izgleda brak sa Željkom?
- Za mene je to bilo divno iskustvo i brak je i dalje insitucija koja u mojoj vizuri stvarnosti nije izgubila vrednost. Želim svakoj ženi da doživi brak sa mnogo ljubavi i pažnje, kakav sam ja imala. Najlepše uspomene me vezuju na taj period jer sam se tada osećala kao princeza.
Story: Isključujete li mogućnost da se ponovo udate, ako vam se dogodi prava ljubav?
- Ne razmišljam sada o braku, ali ne mogu da se zareknem da mi se on neće ponovo dogoditi, pošto nemam moć predviđanja stvari. Dugo sam bez supruga, evo već desetu godinu, i navikla sam na samoću i slobodu koju imam. Prija mi ovakav način života, ali da li će se nešto promeniti u mojoj glavi, to za sada zaista ne znam.
Story: Kako je izgledalo tih deset godina, gotovo potpunog samovanja?
- Doživljavala sam velike životne oscilacije i mnoge neprijatnosti, a bilo je naravno i divnih trenutaka, kao što su recimo dva briljantna koncerta na Marakani i Ušću. Moj život je, kao i svačiji, satkan od uspona i padova, i ja to ne mogu da promenim.
Story: Zašto najmanje vi sami uživate u svojim trijumfima?
- Nisam hvalisava niti sebe veličam, ne bavim se tuđim uspesima i uvek sam se trudila da ili budem od pomoći, ili da ne odmažem.
Story: Lako je vama da budete nekome od pomoći kada, kako pišu tabloidi, imate vidovnjaka koji vam proriče budućnost.
- I mene je ta priča nasmejala. Sa četrnaest godina snimila sam prvi album i načitala sam se svakakvih astroloških prognoza, ali ne verujem im slepo. Neke stvari koje mi se događaju niko ne može da mi predvidi, pa čak ni vidovnjaci. (Smeh).
Story: Verujete li u Boga i odlazite li u manastire i crkve?
- Veliki sam vernik, i mnogi mi znači duhovno spokojstvo koje imam. Slavim i crkvenu slavu Nikoljdan, poštujući sve tradicionalne srpske običaje, i valjda i to govori koliko sam pobožna.
Story. Da li priželjkujete da još jednom postanete majka, makar i vanbračno?
- Uvek sam za rađanje dece iz ljubavi, ali neka od njih nažalost nisu u mogućnosti da rastu uz oba roditelja, kao što je sa mojima slučaj zbog toga što sam ja udovica. Generalno, ako bih ostala u drugom stanju, rodila bih dete jer se ne bojim odgajanja i othranjivanja dece.
Story: Nedavno ste najavili mogućnost usvajanja deteta. Radite li na tome?
- Nisam rekla da nameravam da usvojim dete, već da bih u slučaju da se odlučim na takav korak brinula o nekom srpskom siročetu pošto ih nažalost ima dosta, i ne bih ga tražila po Africi. Uostalom, kao samohrana majka ne bih ni mogla da usvojim dete, već da postanem staratelj nekom mališanu.
Story: Jeste li skloni depresiji?
- Nisam tip žene koja zapada u takvo stanje, iako sam često iscrpljena i okružena mnogim problemima. Ne poznajem nijednu osobu kojoj sve cveta u životu. Ja sam žena koja ima dvoje dece i ne mogu sebi da dozvolim da se zatvorim, sedim u mraku i kažem im da sam depresivna. Pozitivna sam po prirodi i smatram da u svakoj situaciji postoji tračak svetlosti i nade, koliko god da mi je ponekad teško.
Story: Imate li svog psihoterapeuta ili psihologa koji vas savetuje?
- Sve delim sa svojom sestrom Lidijom i svojih nekoliko najbližih prijatelja kojima beskrajno verujem. Razgovor sa njima mi je najbolji ventil jer sam doživljavala i doživljavam dosta stresova.
Story: Suze ste, kažete, zamenili besom poslednjih godina?
- Nisam svađalica po prirodi, mada znam da budem impulsivna. Čak i kada mi nešto nije pravo, branim se osmehom.
Story: Presedne li vam nekada taj visoki prag tolerancije koji imate? Još je aktuelna priča da vam je bivši prijatelj Goran Stojićević Karamela slao preteće SMS poruke, a da niste ni znali ko iza njih stoji?
- Ostaću dosledna tome da taj slučaj ne komentarišem jer nemam adekvatnu reč da bih opisala kako se osećam tim povodom.
Story: Kažete to zato što ste razočarani i privatno, budući da ste godinama bili bliski sa njim?
- I zbog toga, a i u interesu istrage. Prvenstveno zato što svoja osećanja uzrokovana tim slučajem ne želim da delim s javnošću.
Story. Da li biste se usudili da održite koncert u Bosni i Hrvatskoj, kada bi vam neko uputio konkretnu ponudu?
- Dobijam godinama ponude za Mostar, Sarajevo, Zagreb... i drago mi je da me ljudi vole na prostorima cele bivše Jugoslavije, ali jednostavno mislim da još nije vreme za tako nešto. Svi moji fanovi dobrodošli su u Beograd i oni to najbolje znaju.
Story: Interesantna je ta kontradiktornost - obožavani ste negde gde zvanično niste dobrodošli?
- Žao mi je zbog toga jer su razlozi zbog kojih navodno nisam dobrodošla potpuno bezvezni i volela bih da mogu nesmetano da se jednog dana družim sa svojim fanovima, po svim republikama. Do tada, neka dolaze u Beograd jer mi smo oduvek bili odlični domaćini.
Story: Da li biste voleli da Anastasija, koja fantastično peva, ima estradni put sličan vašem?
- Ona je još veoma mala. Presrećna sam što je talentovana i za muziku, zato i ide paralelno sa redovnom i u Muzičku školu Mokranjac. Ipak želim da sazri pa da odluči hoće li se baviti muzikom. Pevanje je divna profesija i nigde joj neće pobeći, ali odluku o svom profesionalnom putu mora doneti racionalno, kada za to bude vreme. Ja sam tu da joj budem podrška.
Story: Je l’ vam život zaista bio ugrožen eksplozivima postavljenim oko vaše kuće?
- To su gluposti koje sam saznala iz medija.
Story: Vodite li zdrav način života?
- Još sam na genetici, ali od septembra ću se ponovo baviti sportom i nadam se da ću od tada ostaviti cigarete jer to silno želim, pošto mi je to jedini porok.
Story: Ostajete li pri izjavi da ste ugradili silikone samo u grudi?
- Ne razumem zašto osobe iz javnog života ne bi nešto popravile na sebi, ako im bilo šta smeta. Kada to urade Madona, Šer, Šeron Stoun, Demi Mur i Pamela, onda je u našoj javnosti njihov izgled predstavljen u superlativu, a čim se neka naša javna ličnost odluči na neku operaciju, to se omalovažava. Odavno sam prestala da slušam takve priče i više me ništa ne pogađa. Nisam protivnik estetske hirurgije sve do mere dok ona ne počne da unakažava nečije telo.
Story: I dalje ste skloni isticanju svog seksepila, čak i kada ste zakopčani do grla. Radite to namerno, ili slučajno?
- Žena seksepilom zrači iznutra i naravno da mi prijaju sve te titule najzgodnija, najlepša, najseksepilnija Srpkinja, koje mi mnogi dodeljuju. Smatram da se ne bi trebalo skinuti da bi to izgledalo seksepilno. Oblačim se po sopstvenom nahođenju i shodno svojim osećanjima, bez želje da potenciram sopstvene kvalitete ili nedostatke, u zemlji koja obiluje prelepim ženama.
Story: Uskoro putujete na Kipar, volite li da ste osamljeni u toj svojoj oazi?
- Putujem uvek sa svojom, i porodicom svoje sestre, i tamo nam barem ovog leta sigurno neće biti mirna atmosfera budući da dvoipomesečni sestrić Viktor već pravi veliku galamu. Tetka ga povija, uspavljuje, peva mu, cmače ga bez prestanka i maltretira poljupcima. To je tetki trenutno najslađa obaveza.
Story: Na koga Viktor liči?
- Pa na tetku. (Smeh).

Nikola Rumenić

makonda-tracker