Adonis Remos u Beogradu

3
Čuveni grčki pevač Adonis Remos nastupiće u Beogradskoj areni trećeg oktobra
foto: promo
foto: promo

Adonis Remos najbolji je muški vokal grčke muzičke scene. Kada se kao talentovani pevač iz Soluna 1995. godine pojavio u Atini i zapevao pored tadašnjih najvećih zvezda, Sony bmg Greece osetio je taj talenat i ponudio mu ugovor, a već prvi album - Antonis Remos (1996) dostigao je platinasti status. Zvezda je bila rođena, a kompozitori i tekstopisci su se otimali za glas koji osvaja na prvo slušanje. U toku karijere, koja je u vrtoglavom usponu, Adonis Remos sarađuje sa vodećim grčkim pevačima i kompozitorima, a novi albumi pratili su i prestizali uspeh starog. Posle albuma iz 1996, usledili su Kairos Na Pame Parakato (1998.) i Pali Ap'Tin Arhi (1999), koji su takođe prodati u milionskom tiražu, a 2001. godine Adonis snima i dupli CD album - Uživo iz kluba Apolon Mia nihta mono (2001) - koji je prodat u više od dva miliona primeraka, odnosno stekao dupli platinasti status. Hitovi sa tog albuma traju i dan danas i predstavljaju nezvanično prvi njegov The Best Of (Pali Ap Tin Arhi, Etsi Hafnika, Filaraki, Mi Zitas Signomy, Apopse...), a Adonis nastavlja da niže uspehe. Svaki novi album je očekivan s velikim nestrpljenjem i strepnjom da li će da dostigne uspeh prethodnih. Pažljivim odabirom saradnika Remos sa naredna dva albuma obara sve rekorde. Kardia Mou Min Anisiheis (2002, 3X Platinum), Mia Anapnoi (2003, 3X Platinum), albumi su na kojima se nalaze svakako najpoznatije pesme Remosa. (S'Ekdikithika, Kardia mou min, Ela Na Me Teliosis, Agapi mu...) Uspeh se širi i van granica Grčke, a naslovna pesma sa albuma iz 2002. godine, Kardia Mou Min Anisiheis postala je te godine veliki hit u Srbiji, koji je čak nekoliko puta i obrađen.

Koncertna turneja koja je usledila 2003. nezapamćeni je spektakl na kome je Adonis učestvovao sa još pet umetnika (Mimis Plessas, Yannis Spanos, Antonis Vardis, Kostas Hatzis i Giorgos Theofanous). Turneja je trajala 45 dana, a koncerti su bili svake večeri! Do dan danas niko nije ponovio takvu turneju, a svi pomenuti umetnici, uključujući Adonisa, su stekli reputaciju najvećih koncertnih majstora Grčke.

Albumi koji su usledili samo su ustoličili Adonisa na vrhu grčke muzičke scene. Svaka Adonisova pesma u sebi sadrži jednu ljubavnu priču, koju razume čak i slušalac koji ne razume grčki jezik, a mešavina popa i grčke etno muzike, praćene fantastičnim muškim vokalom predstavlja savršen balans koji osvaja slušaoca na prvo slušanje. Iako je velika zvezda, Adonisa ne prate skandali. Pozitivni duh i umetnička i romantična nijansa izdvajaju ga od ostalih velikih zvezda. Veoma je neposredan i srdačan u odnosu prema publici, koja to ume da ceni. Poznat je i kao veliki osvajač ženskih srca, a na opšte oduševljenje obožavateljki Adonis je upravo izašao iz duge veze i trenutno je sam. Veoma rado sarađuje sa ostalim muzičarima, i zvezdama iz Grčke, ali iz sveta. Marinela, Giorgios Dalaras, Antonis Vardis, Sakis Rouvas, Miihalis Hadzigiannis su legende i mlade nade sa kojima Anonis Remos i danas sarađuje vrlo uspešno.

Nastupio je u Beogradu u septembru 2008.

makonda-tracker