Nenad Zimonjić: Porodica je moj najvredniji trofej

0
Neprikosnoveni teniski majstor u dublu koji se po drugi upisao u istoriju osvojivši prestižni Vimbldon, Nenad Zimonjić, otkriva da mu snagu za pobede daje ljubav njegove supruge Mine s kojom ima sedmomesečne blizance Lunu i Leona
foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Naš najbolji teniser u dublu svih vremena i prvi na svetu, tridesettrogodišnji Nenad Zimonjić, na proteklom Vimbldon turniru još jednom je sa svojim partnerom Danijelom Nestorom osvojio finale i time odbranio prošlogodišnju titulu. Ovom šarmantnom Beograđaninu bilo je to pedeseto finale u karijeri, a za proteklih četrnaest godina koliko se profesionalno bavi belim sportom, osvojio je dvadeset i devet titula, od kojih pet sa grend slemova. Poslednjih godinu dana za ovog skromnog i nepretencioznog sportistu bili su ispunjeni blistavim pobedama na turnirima širom sveta, ali i najlepšim događajima u privatnom životu. Nakon što se u maju prošle godine oženio sa svojom dugogodišnjom izabranicom Minom, njih dvoje su početkom decembra dobili i najlepši novogodišnji poklon – blizance Lunu i Leona. Roditeljstvo je ovog neprikosnovenog dubl šampiona učinilo još odgovornijom i boljom osobom, a uz nesebičnu podršku supruge, uspeo je da uskladi porodične i profesionalne obaveze.      
Story: Kako se osećate posle odbrane titule na Vimbldonu?
- To je bilo moje pedeseto finale u karijeri i presrećan sam što smo Danijel i ja uspeli da odbranimo prošlogodišnju titulu i ponovo uđemo u istoriju Vimbldona. Nadam se da ćemo i ubuduće imati još mnogo dobrih rezultata. Zahvalan sam Skupštini grada Beograda što mi je organizovala doček nakon pobede, ali i Ministarstvu sporta i gospodinu Đorđu Antelju, vlasniku teniskog kluba Gemaks koji me podržava od početka karijere.
Story: Pošto ste najveći grend slem turnir prošle godine osvojili uprkos tome što ste imali povredu ruke, jeste li ovog puta osećali pritisak i strah od lošeg rezultata?
- Već sam odlazak na Vimbldon gde sam na tabli na kojoj su ispisani svi pobednici mogao da vidim i svoje ime, dalo mi je veliku snagu. Prošle godine zamolio sam organizatore da moje prezime napišu u originalu sa slovom ć na kraju, što su oni učinili i to mi je mnogo značilo, a njima, s druge strane, predstavlja zadovoljstvo kada se teniseri osećaju kao kod kuće. Odlazak u London je svake godine specifičan, a ovog puta prvi put sam tamo išao kao branilac titule i nisam osećao pritisak, iako su moje i Danijelove ambicije kao i uvek bile velike. Iako nam sezona na travi nije najbolje krenula i na turniru u Kvinsu izgubili smo već u drugom kolu, uz odličnu igru uspeli smo da dođemo do titule i pored toga što smo imali težak žreb. Bilo mi je zadovoljstvo da igram pred punim centralnim terenom i uživao sam tokom mečeva.
Story: Smatrate li da je realno očekivati da i sledeće godine trijumfujete?
- Danijelu i meni će biti zadovoljstvo da ponovo odemo na Vimbldon i branimo titulu, ali svašta može da se desi za godinu dana. Ukoliko budemo zdravi i u dobroj formi, možda će nam ponovo poći za rukom da osvojimo turnir.
Story: Kako ocenjujete nastup naših tenisera na Vimbldonu?
- Naši teniseri navikli su publiku na odlične rezultate pa zato naš narod misli da je sve ispod učešća u polufinalu, finalu ili osvajanje turnira, neuspeh. Ne slažem se s tim jer je izuzetno teško postizati vrhunske rezultate u kontinuitetu. Rafael Nadal i Rodžer Federer ostvaruju sjajne rezultate, a rekord Švajcarca teško će biti oboren. Svako od naših tenisera maksimalno radi na svojoj igri i trudi se da ima što bolje rezultate, što nije uvek slučaj, ali i poraz je sastavni deo sporta. Oni su mladi i pred njima je duga karijera, a s godinama će njihovo iskustvo biti veće i imaće više mogućnosti da ostvare uspehe.
Story: Koliko ćete još moći da igrate u paru sa Danijelom Nestorom, budući da je on tri godine stariji od vas?
- Ukoliko mu to telo dozvoli i ako budemo postizali ovakve rezultate, Nestor želi da igra što je duže moguće, a i ja imam iste ambicije.
Story: Jesu li dubl igrači u prednosti u odnosu na tenisere u singlu pošto mogu mnogo duže da igraju?
- Najveća prednost jeste u tome što dubl igrači mogu lakše da se oporave nakon mečeva jer su manje fizički iscrpljeni od singl igrača. Pit Sampras i Andre Agasi i sada bi, ukoliko se dobro spreme, mogli da odigraju jedan ili dva meča na istom nivou kao kada su bili na vrhuncu karijere, ali teško bi im pošlo za rukom da postižu takve rezultate u kontinuitetu. Ranije je bilo normalno da najbolji igrači istovremeno igraju sami i u paru, ali zbog velikog pritiska i konkurencije, sada je to gotovo nemoguće pa se zato neki opredeljuju za singl, a drugi za dubl.
Story: Jeste li tokom nekoliko dana boravka u Beogradu imali vremena da pogledate mečeve naših mladih tenisera na Univerzijadi?
- Bilo bi mi drago da sam to mogao da uradim, ali nažalost nisam imao vremena. Ne sećam se da sam od januara prošle godine imao duži odmor od pet ili šest dana jer su ova i prošlogodišnja sezona za mene bile naporne. Zato svaki slobodan trenutak koristim da budem sa porodicom, a pošto smo moja supruga Mina i ja pre sedam meseci dobili dve prinove, obaveze oko dece oduzimaju nam mnogo vremena. Potreban mi je odmor kako od tenisa, tako i od putovanja, a najbolje se osećam kada mogu da predahnem u krugu svojih najdražih.
Story: Do sada ste osvojili dvadeset i devet titula. Imate li mesta u stanu za sva priznanja?
- Neke od nagrada čuvaju moji roditelji, a one koje sam osvajao poslednjih godina, uglavnom su u mom stanu jer me takva kolekcija čini srećnim. Inače, moj otac je dugo sakupljao različite televizijske snimke i intervjue koje sam davao za novine. Sada nemam vremena da pregledam tu arhivu, ali sigurno će mi jednog dana biti drago da sve to u krugu porodice detaljno pogledam.
Story: Jeste li 24. maja Mina i vi proslavili godišnjicu braka?
- Naravno, obeležili smo taj dan u intimnoj atmosferi i želeo bi da te trenutke sačuvam samo za sebi i suprugu.
Story: Da li je Vimbldon prvi turnir koji su vaša ćerka i sin pratili?
- I pre toga smo ih vodili, a prvi put su s nama išli na turnir u Majamiju. Naravno, oni nisu gledali mečeve jer su isuviše mali za tako nešto, a Mina je dolazila na terene onoliko koliko su joj to obaveze dozvoljavale. Srećom, tokom Vimbldona imali smo veliku pomoć od strane jedne naše rođake.
Story: Imate li dovoljno vremena za vaše mališane i suprugu?
- Porodica mi je uvek na prvom mestu, a otkako sam postao otac, osećam i mnogo veću odgovornost. Nije uvek lako uskladiti profesionalne i familijarne obaveze, naročito kad se uzme u obzir da moj posao podrazumeva česta putovanja, ali ja imam veliku podršku supruge, što je ogromno olakšanje.
Story: Pomažete li supruzi u poslovima oko beba?
- Trudim se da joj olakšam posao uvek kada mogu, a Mina je jako požrtvovana majka koja sve podređuje potrebama naših mališana.
Story: Želite li još dece ili ćete se zadržati na blizancima?  
- Sigurno je da u skorijoj budućnosti nećemo imati još dece jer i oko blizanaca imamo mnogo brige. Međutim, oboje želimo veliku porodicu i još mališana, ali sada je prerano za takve planove.

Ivana Nikolić

makonda-tracker