Estrada u strahu: Grci traže milione za pesme koje su naši pevači preuzeli

1
Neki od naših najpopularnijih pevača mogli bi da ostanu bez mnogo novca budući da grčki autori traže naknadu za autorska prava pesama koje su naše zvezde iskoristili bez ikakve konsultacije originalnog autora.
Foto: Story arhiva
Foto: Story arhiva

Aca Lukas, Jelena Karleuša, Emina Jahović, Željko Samardžić, Aco Pejović i mnogi drugi snimili su kompozicije grčkih pevača bez ikakvih ustupanja prava.

Rodoljub Stojanov, direktor firme Rikom Publishing, koji zastupa prava grčkih autora, u sporu je sa našim pevačima i kompozitorima zbog desetina spornih pesama.

Evo kako je Jelena optužila Cecu i Lukasa da su ukrali pesmu.

- Postoji šira lista izvođača, ne radi se samo o jednom ili dva pevača. Ne bih sada pričao o imenima, jer su neki pevači kolateralna šteta zbog toga što su ih neki takozvani kompozitori navukli u celu priču – navodi Stojanović.

Zbog čega se Eminin stariji sin ljuti na nju, pogledajte OVDE.

Pošto nije hteo mnogo da govori, pokušali smo da izvučemo da li je tačno da je Jelena Karleuša plagirala mnoge pesme, kako se odavno spekuliše.

- Jelena Karleuša je, recimo, jedna od pevačica, s tim da ona nije samo plagirala, već nije ni plaćala neke dozvole grčkim i izraelskim autorima s kojima je radila, što se tretira na isti način kao ovo. Dogovarala se za cifru, koju na kraju nije platila, toliko mogu da vam kažem, jer je moja firma učestvovala u tome – objasnio je Stojanović.

Ko Aci Pejović zadaje najveći zadatak, pogledajte OVDE.

Stojanović napominje i da je njegova firma potpisala ugovor sa nekoliko grčkih izdavačkih kuća koje zahtevaju da naplate svoja autorska prava, i objašnjava kako će se spor dalje razvijati.

- Trenutno rešavamo spor, postoji mogućnost da se autori i izvođači nagode oko novca koji treba isplatiti, što je po meni bolja varijanta, jer ukoliko se spor reši sudskim putem, novac koji bi pevači morali da plate za kompozicije može da bude i tri puta veći. Čišćenje prava za jednu pesmu košta od dve-tri hiljade evra, pa naviše, u zavisnosti od toga da li je numera bila hit ili ne. S tim da postoji i onaj deo koji se tiče povrede moralnih prava kompozitora i iskorišćavanje materijala tokom godina, pa se ukupna cifra na sudu može uvećati i do tri puta. Ne želim nikoga da etiketiram da li je kriv ili ne, dok ne sednemo i dogovorimo se – priča Rodoljub Stojanović koji kaže da tačan iznos odštete koju traže Grci predstavlja poslovnu tajnu ali da je u pitanju iznos od više miliona evra.

 

(Izvor: Telegraf)

makonda-tracker