Anđelina Džoli dobila titulu dame

0
Kraljica Elizabeta Druga dodelila je titulu dame, ekvivalent tituli viteza, američkoj glumici Anđelini Džoli za njen rad na borbi protiv seksualnog nasilja u ratom zahvaćenim područjima
Anđelina Džoli, foto: Profimedia
Anđelina Džoli, foto: Profimedia

Glumica, koja je u Londonu boravila ove sedmice, kao jedan od domaćina međunarodnog samita o seksualnom nasilju, jedna je od stotine ljudi čija su se imena našla na listi priznanja koja kraljica svake godine na svoj rođendan dodeljuje zaslužnim ličnostima.

Iako je dobila ovu titulu koja predstavlja veliku čast, glumica neće moći da je koristi ispred svog imena, s obzirom da nije državljanka Britanije ili Komonvelta.

Anđelina je istakla da namerava da smanji angažman na filmu kako bi se u većoj meri usredsredila na humanitarni rad.

Titula viteza ove godine dodeljena je trostrukom oskarovcu Danijelu Deju Luisu za njegov doprinos drami, i on sad može da ispred svog imena stavi ser.

Titula dame dodeljena je i književnici Hilari Mantel, autorki nagrađenih romana o Tjudorima - Vučje leglo i Leševe na videlo i modnoj kreatorki Zandri Rouds.

Na polju nauke, titula viteza dodeljena je fizičaru Tomasu Kiblu, koji je svojim radom doprineo otkriću Higsovog bozona takozvane božje čestice.

Među nagrađenima za humanitarni rad je i nedavno preminuli Stiven Saton, tinejdžer koji je prikupio četiri miliona funti tokom borbe sa terminalnim kancerom.

Satonu, koji je preminuo u maju u 19. godini, dodeljen je orden pripadnika reda Britanske imperije (MBE).

makonda-tracker