Dara Džokić: Vreme kad se bude jake emocije

0
U trenutku dok nesebično i na sebi svojstven način želi da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, naša čuvena glumica Dara Džokić evocira uspomene na poslednje druženje u Americi sa svojim kolegom Žarkom Lauševićem i otkriva koliku joj podršku pruža ćerk
Dara Džokić; foto: Luka Šarac, Vladimir Šporčić
Dara Džokić; foto: Luka Šarac, Vladimir Šporčić

Ko je sa našom čuvenom dramskom umetnicom Darom Džokić (58) imao priliku da provede neko vreme u razgovoru, sigurno nije mogao da se otrgne utisku kako je ona osoba kraj koje se pre svega osećate prijatno. Njen duh i iskustvo sagovorniku pomažu da razume mnoge situacije kroz koje je i sama prošla. Prošle nedelje na sve načine pokušavala je da pomogne svojim sunarodnicima kojima je elementarna nepogoda ostavila neizbrisiv trag u životu.  

- Sve sam ovo veoma tragično doživela, kao i svi ljudi u zemlji. Izuzetno su me potresli snimci koje sam videla i volela bih da nam se ništa slično nikada ne ponovi. Sportisti, umetnici i muzičari uvek su prvi u ovakvim akcijama pa ću se i ja truditi da nastavim tu tradiciju – počinje Dara, jedna od učesnica akcije TV Prva Pozovi, pomozi u kojoj je sakupljeno skoro 21.000.000 dinara za pomoć ugroženima u poplavama.

- Ova fantastična akcija najmanje je što možemo da uradimo i čast mi je što sam mogla da učestvujem u njoj. Ima dosta humanitarnih događaja i po pozorištima, pomažemo i pojedinačno, kao građani, a ja se radujem što mogu makar simbolično mogu da doprinesem umanjivanju nečije nesreće - ističe popularna umetnica koja je prošle nedelje imala još jedan razlog za emotivno evociranje uspomena. Naime, u Beograd je posle petnaest godina stigao njen kolega Žarko Laušević koji je nakon 1993. godine, kada je počinio dvostruko ubistvo u Podgorici, dugo boravio u Njujorku. Baš u tom gradu poslednji put sreli su se pre nekoliko godina kada je Dara sa još nekoliko kolega boravila na istočnoj obali Amerike zbog profesionalnih obaveza. Vest o Žarkovom povratku u Beograd izmamila joj je osmeh na lice.

- Nisam se još čula telefonom sa Žarkom Lauševićem, ali nadam se da će mi se javiti i verovatno ćemo se videti sada kada je ovde - u dahu kaže jedna od najomiljenijih domaćih glumica koja često evocira sećanja na druženje sa Lauševićem.

- Boravak u Americi ostao mi je u prelepom sećanju i tada smo se sreli posle dugo vremena. Volela bih da ga ponovo sretnem, pročitala sam obe njegove knjige. Žarko mi je pozitivan lik i volim što se vratio u Srbiju – ističe Dara koja je ovog proleća zablistala u predstavi Ateljea 212 Avgust u okrugu Osejdž. Ona tumači glavnu ulogu, a verovatno zahvaljujući Darinom maestralnom oživljavanju lika Vajolet Veston, sala ovog teatra svaki put je prepuna.

- Zaista smo napravili fantastičnu predstavu koja konstantno puni scenu Ateljea 212. Pohvalilo nas je i mnogo kolega, reditelja i prijatelja iz branše, a o običnoj publici da i ne govorim. Moja uloga je veoma zahtevna i reč je o tekstu koji opsuje uzbudljivu porodičnu dramu. U njemu jednostavno nema loše uloge. Zanimljivost ovog komada ogleda se u tome što su u njemu žene zastupljenije, a to je veoma retko u domaćoj i svetskoj dramaturgiji. Nema mnogo komada sa mnogo dobrih ženskih uloga - opisuje Dara kojoj je jedna stvar u vezi s njenom novom predstavom ipak zasmetala.



- Veoma smo ljuti što nismo izabrani na Sterijinom pozorju i smatram to svojevrsnom kulturnom brljotinom. Ali, nema veze, Sterijino pozorje traje i bez nas, a i mi igramo predstavu pred prepunom salom i sigurna sam da će ona biti dugovečna - kaže ova harizmatična umetnica i ističe koliko joj je značila pohvala njene ćerke Jovane (33) koja je završila produkciju.

- Jovana je gledala premijeru predstave i zadovoljna je mojom rolom. U predstavi, inače, imam tri ćerke, a moju ulogu još jednom ocenjujem kao najsveobuhvatniju koju sam odigrala do sada - zadovoljno zaključuje supruga legende srpskog novinarstva, pokojnog Bogdana Tirnanića.


Piše: Nikola Rumenić

makonda-tracker