Napustio nas i Karl Malden

0
Posle Fare Fosit, Olje Ivanjicki i Majkla Džeksona, crna nedelja svetske umetničke baštine nastavila se smrću velikog glumca. Karl Malden, legenda Holivuda i jedini srpski oskarovac, preminuo je u snu u 97. godini okružen porodicom i prijateljima. Ostavio je n

Karl Malden je snimio preko 50 filmova a najupečatljivije uloge ostvario je u Tramvaj zvani želja pored Marlona Branda, za koju je dobio i Oskara za sporednu ulogu, Patonu, Na dokovima Njujorka.

U skoro svim filmovima igrao je ili podršku ili antagonistu glavnom junaku, u Ptičaru iz Alkatraza to je bio Bert Lankaster, u Patonu Džordž C. Skot, u Dokovima Njujorka u ulozi sveštenika bio je ponovo uz Marlona Branda ali i Roda Stajgera i Li Džej Koba. Ipak, ostavio je neizbrisiv pečat u svim ovim ostvarenjima, toliki da je nekad zasenjivao tada slavnija imena.

Ipak, pravu popularnost stiče ulogom detektiva Majka Stouna u seriji Ulice San Franciska tokom koje je u glumački zanat uveo Majkla Daglasa (po sopstvenom priznanju). Majkl Daglas mu je kasnije i uručio veliko priznanje Udruženja.

Veliki glumac dao je doprinos i srpskoj (tada jugoslovenskoj) kinematografiji u filmu Gorana Paskaljevića Suton iz 1982. godine gde je igrao srpskog imigranta u Americi Marka Sekulovica. Karl Malden, umetničko ime koje je dobio od Elije Kazana, velikog reditelja i holivudskog tajkuna, često je u svojim filmovima provlačio svoje rođeno prezime Sekulović. Tako je ono primećeno kako u samoj seriji Ulice San Franciska tako i u svim velikim filmovima u kojima je igrao. Malden nikada nije zaboravljao svoje poreklo.

Rođen je u Čikagu 1912. godine od majke Čehinje i oca Srbina koji ga je i pogurao u glumački zanat jer nije bio preterano dobar kao radnik u čeličani. Karijeru je počeo je u Gudman Teatru 1934. godine, a 3 godine kasnije seli se u Njujork, tadašnju prestonicu škole karakterne glume. Tu započinje karijeru na Brodveju, gde je glumio u 20 hit predstava kada ga otkriva Kazan, a sve ostalo je legenda o Glumcu.

Karl Malden je dugovečnost nasledio od svoje majke (umrla u 102. godini) a iza sebe je ostavio ženu Monu sa kojom je u braku bio 70 godina, dve ćerke Milu i Karu, 3 unuka i 4 praunuka kao i retko bogatu umetničku zaostavštinu.

makonda-tracker