Ana Nikolić: Važni su mi saveti psihologa

0
Zabrinuta za stanovnike svog rodnog Paraćina koji je ugrožen obilnim izlivanjem reke Crnice, pop zvezda Ana Nikolić priča o tome kako pruža moralnu podršku unesrećenima i evocira uspomene na detinjstvo koje je provela u tom gradu
Ana Nikolić, Foto: Petar Đorđević
Ana Nikolić, Foto: Petar Đorđević

Ispijena od nespavanja zbog danonoćne brige o stanovnicima rodnog Paraćina, pevačica Ana Nikolić (35) ne diči se svojim plemenitim gestovima, već nastavlja borbu za bolju budućnost stanovnika ugroženih područja širom Srbije. Dok je ispred jednog beogradskog hipermarketa punila još jedan kombi za svoje Paraćince, ispričala je za Story kako su njeno detinstvo obeležile mnogo blaže poplave kojima se radovala, dok sada, nakon ove prirodne katastrofe, više ne želi ni da je uspava kratkotrajni večernji pljusak.

- Veoma me je uznemirilo sve što se dogodilo. Neverovatno je da poplava može da uzrokuje tako katastrofalne posledice na našem podneblju. Paraćin ima reku Crnicu koja se često izlivala. Bilo je prolećnih kiša i kao mali na putu do škole gazili smo u gumenim čizmama po prelivenom rečnom koritu. Nikada, međutim, nije bilo toliko strašno kao sada kada je voda prekrila i klupe u centru grada, a to znači da je narasla više od metra - setno će Nikolićeva na početku razgovora. Iako se davno odselila iz rodnog grada, najnovija dešavanja alarmirala su je da pomogne svojim bivšim sugrađanima.

- Mom rodnom gradu nije posvećeno dovoljno medijske pažnje. Stanje u Paraćinu je strašno, preko hiljadu domaćinstava ostalo je bez krova nad glavom. Pomagaću na sve moguće načine i to ne samo materijalno. Veoma je važan i psihološki momenat u pružanju pomoći, naročito dečici koja su proživela teške trenutke. Njih treba animirati, nije dobro da budu pasivni. Kupujem lopte, društvene igre i spremam se za druženje s mališanima na način na koji mi je to savetovao moj psiholog. Mnogo sam pričala s njim, inače ekspertom za traume, i rekao mi je da je u teškim situacijama najvažnija psihološka podrška i fizička aktivnost. Ugrožene ljude sada zatrpavamo materijalnim stvarima, ali oni ne smeju da sede na jednom mestu i misle kako je sve izgubljeno, već treba odmah da krenu dalje. Nema stajanja! Šaljem prazne poruke na 1003 i krećem sa širenjem optimizma među unesrećenima. To je zadatak svih nas jer je ovakva katastrofa mogla da se dogodi svakome od nas - zaključuje pevačica.

Piše: Nikola Rumenić


Kompletan tekst pročitajte u novom, 453. broju magazina Story.

makonda-tracker