Nada Šargin: Hrabrost je ne pristajati na kompromise

0
Čega se plaši, koje tri mamine rečenice nikada nije zaboravila, šta je to što voli kod svog oca i čemu uči svoju jednogodišnju ćerku Evu, govori glumica Nada Šargin
Nada Šargin; foto: Jovan Todorović, Vladimir Miladinović
Nada Šargin; foto: Jovan Todorović, Vladimir Miladinović

Potvrdu da je jedna od najtalentovanijih domaćih glumica, umetnica iz Banata Nada Šargin (37) dobila je već na trećoj godini studija Akademije umetnosti u Novom Sadu. Tada joj je profesorka Vida Ognjenović omogućila da počne profesionalno da se ostvaruje pa je njena karijera krenula putevima napretka. Danas je članica Narodnog pozorišta u Beogradu, u svojim rukama držala je nekoliko priznanja za najbolje odigranu žensku ulogu, a televizijska publika poistovećuje je sa Marinom, devojkom čiji lik tumači u popularnoj seriji Vratiće se rode. Nada Šargin predana je poslu, mnogo čita, vežba jogu, a od kako je odgledala film Tango, zaljubila se u istoimeni ples i počela da putuje istražujući uzbuđenje koje ova aktivnost donosi. Praznik joj predstavljaju trenuci kad ne dobija telefonske pozive, ali i neophodan prstohvat druženja sa porodicom. U svom domu nema televizor i misli da su životinje pitomije od ljudi. Odaje utisak mirne i povučene osobe, dok tvrdi da je suptilno ekscentrična.

- Nisam povučena, a trudim se da budem odmerena i staložena, mada mi to ne uspeva uvek, čak ni na dnevnom nivou - ističe Nada koja je neretko tumačila uloge zavodnica i realizovala one role koje podrazumevaju dozu hrabrosti. Van domašaja javnosti, kako kaže, nije tako beskompromisna.

- Nisam bespogovorno sigurna u sebe i ne poznajem nikoga ko to jeste. Načinila sam izbor i postala glumica. To je bila moja želja i potreba, što će verovatno dugo i ostati. Gluma je inspiracija mom životu, a i on njoj. To što vi zovete hrabrošću, za mene je normalno. A hrabrost je možda to da ne pristaješ ni na kakve kompromise. U tom slučaju nisam najhrabrija, ali isto tako ne poznajem nikoga ko to jeste u potpunosti - iskrena je.

Glumica iz Zrenjanina angažovana je trenutno na probama predstave Majka hrabrost, ljubitelji pozorišta mogu je videti u delima Metamorfoze, Višnjik i Velika drama, a krajem meseca počinje da snima film Patria, u režiji Olega Novkovića. Sve to u iščekivanju jesenje premijere srpsko-holandskog filma Nebo iznad nas, ostvarenja u kojem glumi Anu, devojku koja pokušava da živi svoju svakodnevicu negirajući strah od bombardovanja. To nas je inspirisalo da je pitamo koji životni strahovi prožimaju njene misli.

- Ne bih volela da me pojede ajkula, ali ona nema nameru da me muči, već da ruča, preživi ili da se zaštiti kao i druge životinje. Plaši me čovekova bolest uma, kao i rat. Brine me ono što je on u stanju da učini pod izgovorom da to radi za svoj narod, veru, zemlju ili iz osvete. Često kažemo da čovek čini zverstva, ali životinja nikad ne bi uradila stvari koje čine ljudi, a to znači da postoji pogrešna reč u ljudskom rečniku - opisuje ona i osvrće se na vaspitanje koje je ponela iz svoje kuće.

- Dobro sam zapamtila i ponela sa sobom tri česte mamine rečenice: Ko zna zašto je to dobro; Pazi sa kim praviš decu i Ne razmeći se sobom i ne hvališi se, pusti da te drugi hvale ako imaju zbog čega. Nju je ispunjavalo da se drugim ljudima nađe tu kad im je potrebna i pomogne im. A otac me raduje svojom vitalnošću i vrednoćom, stabilnošću i zadovoljstvom zbog onoga što ima ne gledajući u druge. Često me je vodio na sportske događaje i podsticao sportski duh u meni. Ja ću sigurno svojoj ćerki govoriti: Pazi s kim praviš decu - otkriva smeđokosa dama koja je u aprilu prošle godine postala majka devojčice Eve koju je dobila sa grafičkim dizajnerom Lazarom Bodrožom. Nakon što nam je rekla na koji način je vaspitavana, zanimalo nas je šta je ono što će nastojati da ukoreni u karakter svoje ćerkice.

- Probaću da naučim svoje dete šta je to ljudska priroda pa će mu to možda pomoći da shvati kako treba da ide kroz život - zaključuje Nada Šargin.


Piše: Stefan Tošović

makonda-tracker