Milena Dravić: Nisam Draganov mentor

0
Legendarna glumica Milena Dravić govori o savetima koje daje svom suprugu i kolegi Draganu Nikoliću i ističe da neće cenzurisati scenario njegovog autobiografskog filma Sanjao sam koji će dobrim delom upravo njoj biti posvećen
Milena Dravić; foto: Petar Đorđević, Story press
Milena Dravić; foto: Petar Đorđević, Story press

Jedan od najskladnijih bračnih parova na domaćoj javnoj sceni svakako su glumački bardovi Milena Dravić i Dragan Nikolić, ali oni svoju intimu uvek drže podalje od očiju javnosti. Zbog toga je i interesovanje za svaki njihov potez izuzetno veliko. Milena se ovih dana sprema da zaigra u obnovljenoj predstavi Bokeški D-mol, reditelja Milana Karadžića, koju će 18. maja napokon videti i publika u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu. Dragan za to vreme još bezuspešno traga za mlađim kolegom koji će ga igrati u autobiografskom filmu Sanjao sam.

- Rekla sam mu svoj predlog ko bi to mogao da bude, a on će sigurno konsultovati još neke osobe i na kraju odlučiti ko će ga igrati na filmu. Nažalost, ne mogu da vam otkrijem koga sam predložila – kaže na početku razgovora umetnica koja je u svojoj dugogodišnjoj karijeri, baš kao i njen izabranik, doživela najblistavije trenutke slave. Zbog toga savršeno razume poteškoće s kojima se njen muž suočava dok pokušava da pronađe idealnu glumačku zamenu za svoj autobiografski film. S druge strane, iako je deo njegovog života više od četiri decenije, Milena tvrdi kako se nije usuđivala da cenzuriše scenario Draganovog dugo očekivanog filmskog čeda.

- Nisam pročitala nijedno slovo tog scenarija i svako radi svoj posao. Ne pokušavam da budem njegov mentor. To je Draganov život, njegovo štivo i niko mu se u to ne meša – dodaje živa legenda domaćeg glumišta koju i pored dugogodišnje posvećenosti daskama koje život znače i dalje najbolje razvesele dobre predstave.

- Mada je Atelje 212 imao probleme u svom poslovanju, mislim da je Avgust u okrugu Osidž, na čelu sa mojom koleginicom Darom Džokić, fantastično urađena predstava. Ujedno, da Duško Kovačević nije napisao predstavu o Nušiću koja je nedavno prikazana u Zvezdara teatru, ni na koji način ne bi bilo obeleženo sto pedeset godina od njegovog rođenja, što je zaista strašno – kaže Milena i obrazlaže da joj taj nepretenciozan komad predstavlja melem za dušu, baš kao i Bokeški D-mol u kom će ponovo zaigrati.

- To što sam angažovana na toj predstavi, nema veze sa činjenicom da privatno volim Crnu Goru i Boku kotorsku. Presrećna sam jer sam uspela savršeno da savladam taj dijalekt. Peraštani su mi rekli da se moj govor u toj predstavi, nastaloj u tivatskom Centru za kulturu, nimalo ne razlikuje od njihovog. Potpuno sam rasterećena da li pravilno govorim, pa s tom ulogom onda mogu da radim šta god hoću. Ekipa je podmlađena novim članovima poput talentovanog Momčila Otaševića i Jelene Simić koja je zamenila Jelenu Đokić. Predstava odlično korespondira sa sadašnjim vremenom i zato ju je publika i vratila na repertoar – zaključuje regionalna glumačka diva koja je, zajedno sa suprugom, prodala kuću na Rosama i preselila se baš u Boku koja je sedište zbivanja i u hit predstavi Bokeški D-mol.

- Drago mi je što su prvo mene pitali da dođem iz Beograda u Tivat i u maloj sredini igram u Centru za kulturu. Uradila sam taj komad sa mnogo ljubavi i strasti, ispao je fantastično i postao neka vrsta naše umetničke misije. To što je dobila nagrade, manje je bitno. Važnije je da u Crnoj Gori nema druge predstave koja je odigrana preko sto puta. Igrali smo i u Rijeci, Beču, možda manje u Vojvodini, ali evo prilike da je prikažemo i novosadskoj publici koja je uvek iskrena i divna - dodaje na kraju Milena Dravić.

Piše: Nikola Rumenić

makonda-tracker