Novak Đoković i direktor kancelarije UNICEF-a posetili Zvečansku

0
Najbolji srpski teniser Novak Đoković i direktor kancelarije UNICEF-a u Beogradu Michel Saint-Lot posetili su danas Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici, gde su razgovarali sa porodicama, koje su primaoci usluge Porodični saradnik. Z

Đoković je ovom prilikom istakao da je podrška i pomoć porodicama, koje su posebno ugrožene u ovako teškim ekonomskim uslovima, izuzetno važna, i da je veoma ponosan na prve rezultate usluge Porodični saradnik.

- U razgovoru sa porodicama koje primaju ovu uslugu čuo sam koliko im je ona pomogla, ojačala ih i smanjila izazove da njihova deca napuste dom i budu izmeštena u neku instituciju. Iz svog primera znam koliko je važno da porodica bude jaka, jedinstvena, jer je meni podrška moje porodice bila ključna za lični razvoj i postizanje ciljeva. UNICEF I Ministarstvo za socijalnu politiku učinili su veliku stvar kada su osmislili i pokrenuli ovaj projekat i mi smo vrlo ponosni što smo partneri. Ako 400 porodica i 1.000 dece, koliko je u planu da bude obuhvaćeno projektom, izađu jače, prebrode krize i ostanu na okupu, biće to velika stvar za celo društvo - rekao je ovom prilikom Đoković, koji je i  nacionalni ambasador UNICEFa



Obe porodice sa kojim su danas razgovorali Djoković I Saint-Lot imale su kompleksne izazove i poteškoće, kako materijalne, zdravstvene, tako i ukupnom funkcionisanju zbog čega su deca povremeno bila izmeštana u institucije. Oni su ocenili da je usluga Porodični saradnik značajno poboljšala njihove odnose i unapredila funkcionisanje.
Direktor UNICEFa Michel Saint-Lot istakao je da roditeljstvo jedna od najvažnijih odgovornosti koje imamo u životu.

 -  Ipak, roditelji još uvek ne dobijaju adekvatnu podršku.  Ova usluga pomaže roditeljima da bolje obavljaju svoj posao i da svojoj deci obezbede porodično okruženje u kom mogu da dostignu svoj puni potencijal.  Globalno, saradnja sa privatnim fondacijama je veoma bitna za UNICEF.  Ovde u Srbiji smo jako ponosni što je Novak Đoković Fondacija naš partner u pružanju podrške vladinim naporima da zaustavi smeštanje dece u ustanove, kao i da razvije usluge za porodice u riziku - naglasio je Michel Saint-Lot

Cilj ovog potpuno novog i inovativnog programa je sprečavanje izmeštanja dece iz prirodnih porodica, odnosno, njihovo osnaživanje kako bi se lakše nosile sa kriznim situacijama i pružile svojoj deci brižno, bezbedno i stimulativno okruženje.
Projekat se u potpunosti primenjuje od kraja septembra, kada je i završena kompletna obuka svih članova stručnog tima - ukupno ih je 16 (po četiri u svakom gradu), odnosno kada su Centri za socijalni rad počeli sa obilaskom porodica.

Pilot usluga se trenutno sprovodi i u okviru četiri doma za nezbrinutu decu, i to u: Zvečanskoj u Beogradu, Duško Radović u Nišu, Centru za razvoj Kneginja Ljubica u Kragujevcu i SOS Dečijem selu u Novom Sadu, a o koordinaciji se brine Republički zavod za socijalnu zaštitu.

Planirano je da tokom 3 godine trajanja projekta bude obuhvaćeno 400 porodica i više od 1.000 dece. Fondacija Novak Đoković projekat finansira sa 750.000 američkih dolara.

makonda-tracker