Umetnica performansa Marta Jovanović u Beogradu

0
Internacionalna umetnica performansa, rodom Beograđanka, koja živi na relaciji Rim-Njujork, uskoro će ponovo posetiti rodni grad.
Marta Jovanović; foto: Adriana Ekavaria Ajzenhauer
Marta Jovanović; foto: Adriana Ekavaria Ajzenhauer

Posle dva veoma uspešna događaja: pereformansa 25. Maj (2011). i izlozbe Ovo je moje telo (2013) koje je predstavila domaćoj umentičkoj javnosti, Marta Jovanović će u narednom periodu imati dva događaja u Beogradu.

Marta će 9.maja u 19 časova učestvovati u grupnoj izložbi Nevidljivo nasilje, u Salonu muzeja Savremene Umetnosti u Beogradu, gde će izvesti performans Untitled after Cut Piece by Yoko Ono. Publika će biti u prilici da iseče komad njene garderobe, odnosno uniforme i zadrži ga za sebe kao suvenir. Poruka koju nosi ovaj perfomans je: Ja sam svet – svet je ja. I ponavlja se ista poruka, skini uniformu, budi drugačiji, budi svoj bez obzira na sistem. To je Martina poruka za mir.

Drugi susret sa Martom Jovanović biće na promociji monografije Performing The Self, 14.maja u galeriji G12HUB u 19 časova, koju je o Martinom radu napisala Keti Batista, renominari internacionalni istoričar umetnosti. Knjiga je objavljena 2013. Za City University of  New York, a promocija je održana u i Njujorku u galeriji Bosi Contemporary. Beogradska promocija je osmišljena kao interaktivna radionica, okrugli sto, gde će publika moci da ucestvuje direktno u razgovoru sa umetnicom, kustosem Milicom Pekić, a kao specijalni gost očekuje se dolazak Keti Batista.

makonda-tracker