Šta slavne mame misle o dojenju?

0
Neretko sam početak dojenja može biti stresan za majku, ali ne treba odustajati. Što pre mama prepozna uzrok tegoba, lakše će se nositi sa njima
Žizel Bundšen, foto: Instagram
Žizel Bundšen, foto: Instagram

Kako bi podstakla majke da doje svoju decu, supermodel Žizel Bundšen krajem prošle godine objavila je fotografiju tog intimnog trenutka na svom Instragram profilu. Na fotografiji ova majka doji svoju ćerku Vivijen, dok je užurbani frizeri i šminkeri uređuju za važno snimanje. Ona je na svom blogu i u intervjuima otvoreno pričala o važnosti dojenja, smatrajući čak da bi trebalo da bude obavezno za sve nove mame.

- Mislim da bi trebalo doneti neki zakon da bi majke bile u obavezi da doje svoju decu narednih šest meseci - rekla je Žizel za Harper's Bazaar i dodala da joj se rođenjem Vivien promenio pogled na svet.

- Kada prvi put postanete mama to otvara mnoga pitanja i ja sam u stalnom traženju odgovora kako uraditi ono što je najbolje za moje dete. Shvatam da svako ima prava na svoje mišljenje i ja nikome ne mogu da sudim, ali smatram da je donošenje deteta na svet najvažnija stvar i da sa sobom nosi toliko izazova. Mislim da se mi kao majke, uvek trudimo da učinimo ono ispravno za naše najdraže - zaključila je Žizel.

Manekenka Miranda Ker takođe stoji iza mišljenja da dete treba dojiti.

- Ja ću dojiti svoje dete dok god budem mogla. Moje mleko će dati Flinu sve potrebne hranljive sastojke koji su mu potrebni tako da će on nastaviti lepo da se razvija i raste. Apelujem na sve mame da doje svoju decu - kaže Miranda.

Pevačica Gven Stefani takođe je hranila svog sina Zumu do petog meseca, a kada je on jednog dana odbio da uzme njeno mleko, osećala se odbačenom.

- Nisam želela da prestane i nekako sam se osećala kao da sam odbačena. Verujem da je to bilo sve zbog hormona, ali baš sam bila povređena - rekla je Gven.

Na putovanju za Sieru Leone, 2009. godine, Selma Hajak doživela je jedno neobično iskustvo. Naime, njena prijateljica nije mogla da doji svog sina, zbog nedostatka mleka, pa je Selma odlučila da nahrani njenog sina.

- Beba je bila potpuno zdrava, samo što njegova majka nije imala mleka. On je bio veoma gladan, a ja sam uspavljivala svoju Valentinu i znam da sam u flašici imala još mog mleka koje sam ostavila za nju, tako da sam odlučila da nahranim i prijateljicinog sina. Trebalo je da mu vidite oči. Kada je osetio tu hranljivu materiju, on je istog trenutka prestao da plače - rekla je Selma

Nema sumnje, majčino mleko jeste najbolja hrana za dete i zato bi se majke već u trudnoći morale informisati o dojenju - veštini koju treba savladati. Saveti o dojenju i pripremi za dojenju mogu se dobiti u sklopu časova za trudnice, u savetovalištima, kao i u brojnoj liteteraturi u kojoj ćete pronaći odgovore na sva vaša pitanja.

(Izvor Story.hr, celebritybabyscoop

makonda-tracker