Selin Dion: Život posvećen jednom muškarcu

0
Rođena kao neželjeno, četrnaesto dete u siromašnoj porodici, pevačica Selin Dion još kao tinejdžerka zaljubila se u svog dvadeset šest godina starijeg menadžera Renea Anželila za koga se posle njegovog razvoda udala i uz pomoć vantelesne oplodnje rodila mu tri
Selin Dion, foto: Profimedia
Selin Dion, foto: Profimedia

Glas jedne od najbolje plaćenih pop pevačica svih vremena, Selin Dion (44), kritičari su prozvali natprirodnim čudom, što je ona nebrojeno puta potvrdila na spektakularnim koncertima širom planete.

Domaćoj javnosti postala je poznata kada je krajem osamdeseti predstavljala Švajcarsku na Evroviziji, a zavoleli su je deceniju kasnije nakon što je otpevala naslovnu pesmu u filmu Titanik.

U svojoj bogatoj karijeri prodala je preko 200 miliona nosača zvuka, mada ništa iz njenog najranijeg detinjstva nije nagoveštavalo da će se vinuti na sam vrh. Rođena je 30. marta 1968. godine u mestu Šarlmagan, u kanadskoj pokrajni Kvebek, kao Selin Meri Klodet Dion.

Ocu Ademaru i majci Terezi, strogim katolicima skromnog obrazovanja i primanja, bila je četrnaesto, ali neželjeno dete. Ovu činjenici Selin je otkrila u svojoj biografiji My Story, My Dream.

- Kada je moja majka saznala da je trudna sa mnom, nisam bila deo njenih planova jer je već odgajala trinaestoro dece. Moje rođenje bilo je neželjeno i neočekivano. Uvek sam je jako volela i da sam znala da me nije htela, ne bih sebi dozvolila da se rodim.

Dve decenije bila je domaćica, a te godine kada sam došla na svet, dvoje najmlađe dece trebalo je da krenu u školu. Ponadala se kako će konačno moći malo da putuje i pronađe posao. Pre toga pitala je sveštenika smeli li da koristi kontracepciju, a on joj je rekao da to nikako ne radi. Bila je besna, kao i ja kad mi je to ispričala. Ipak, svoj život dugujem tom svešteniku.

Mada u početku neželjena, Selin je u porodici bila prava miljenica, a svoju mnogobrojnu braću i sestre uvek je uveseljavala pesmom.

- Bila sam u centru pažnje te najpažljivije i najvelikodušnije publike. Pazili su me, mazili i čak se svađali u čijem ću krevetu spavati – rekla je dama anđeoskog glasa kojoj je pevanje kao dvogodišnjoj devojčici bilo samo igra.

Međutim, brzo je postalo jasno da je pravo čudo od deteta, što je potvrdila kada je sa pet godina zapevala na bratovljevoj svadbi.

- Otpevala sam nekoliko pesama i kada je publika počela da mi uzvraća, obuzeo me je osećaj sreće. Sama sebi sam rekla: Ovo želim da radim do kraja života – priča Selin koja u porodici nije bila jedina muzički nadarena.

Njen otac koji je radio kao mesar, svirao je harmoniku, majka violinu, a braća i sestre gitaru, klavir i bubnjeve.

- Nismo bili bogati, ali voleli smo se i imali muziku, a ona je uz zdravlje i ljubav nešto najlepše na svetu – rekla je pevačica koja je zbog siromaštva delila krevet sa petoro braće i sestara.

Imali su samo jedno kupatilo, a njihova majka sanjala je o mašini za veš. Koliko im je muzika bila važna, pokazuje i Selinina sreća koju je osetila kada joj je jedne večeri majka saopštila svoj plan. Napisala joj je pesmu Bio je to samo san i uz pomoć sina Mišela pomogla joj da je snimi.

Potom je demo snimak poslala muzičkom menadžeru Reneu Anželilu, čije je ime pročitala na omotu albuma pevačice Žinet Reno. Kada im ni posle nekoliko nedelja nije stigao odgovor, pevačicin brat Mišel pozvao je Renea i rekao mu: Znam da niste preslušali traku jer da jeste, nazvali biste istog trenutka.

I nije se prevario. Nisu dugo čekali njegov poziv za sastanak zbog koga su majka i brat, uvereni u Selinin uspeh, otputovali s njom u Montreal.

 - Još se jasno sećam trenutka kada sam upoznala Renea. Kancelarija mu je bila mračna, a on je delovao smrknuto. Bio je izrazito ljubazan, ali se nije smeškao. Rekao je da je čuo demo snimak i izjavio kako imam predivan glas. Pitao me je da li želim nešto da mu otpevam i ja sam pristala. Pravila sam se da ne vidim publiku ispred sebe i u jednom trenutku navrle su mi suze. Ipak, dobro sam se osećala – prisetila se Selin susreta sa svojim menadžerom koji je zbog svoje dvanaestogodišnje štićenice podigao kredit i kao hipoteku založio sopstvenu kuću.

Rizik mu se višestruko isplatio, a novonastala situacija odrazila se na Selinino školovanje. Bila je izolovana od vršnjaka koji su joj se oduvek rugali i zvali je vampirska kraljica zbog krivih zuba i isturenih očnjaka. Sa izostancima zbog pevanja, situacija se još više pogoršala.

- Nije bilo tajnih poljubaca, prijateljica, slobodnog vremena... Bila sam okružena odraslima, razmišljala sam poput njih i radila sedam dana nedeljno – poverila se kasnije oskarovka koju su majka i Rene ispisali iz škole kada su uvideli koliko je to koči, a kako bi nastavila obrazovanje, pohađala je privatne časove. Uskoro je počela da shvata kako u Reneu ne vidi samo menadžera, nego i muškarca.

- Nakon što bi me svake večeri poljubio u obraz, otišla bih na spavanje sa mirisom njegove kolonjske vode. Sanjala sam o tome kako ulazim u njegov tajnoviti, glamurozni svet, ali imala sam samo petnaest godina. Nisam smela da kažem majci kako mi svake noći dolazi u snove. Pre spavanja stotinama poljubaca obasipala sam jednu njegovu fotografiju i skrivala je ispod jastuka kako je mama ne bi videla. Ono što je bilo najgore, čim bismo završili sa poslom, Rene kao da me nije primećivao. Ja sam za njega bila samo obična devojčica – ispričala je Selin čije emocije nije umanjivala ni činjenica što je on bio dvadeset šest godina stariji od nje, oženjen i otac troje dece.

Sin iz njegovog prvog braka rođen je iste godine kada i Selin. Rene je njome bio zaluđen samo kada je reč o muzici. Ipak, i ta bliskost nije bila bezazlena, što mu je izazivalo velike probleme sa drugom suprugom Manom Kiroak s kojom je imao ćerku i sina. Prigovarala mu je zbog zaokupljenosti mladom Selin, ali i kockanjem, zbog čega je kasnije i bankrotirao. Međutim, on nije želeo da Selin opterećuje svojim problemima i ona je o svemu tome saznala tek mnogo godina kasnije.

Ipak, njihov odnos ostao je strogo profesionalan sve do Reneovog razvoda, nakon koga je pevačica osetila slobodu da mu se približi. S obzirom na to da se o njihovoj vezi nagađalo u medijima, Rene joj je objasnio kako u javnosti ne smeju da deluju blisko. Distancirao se i tako što je na nekoliko meseci otputovao u Ameriku kako bi tržište pripremio za Selinin proboj. Ona je razdvojenost iskoristila za učenje engleskog jezika, ali i da bi se fizički i psihički sredila za Renea.

- Moj prvi projekat kao odrasle žene bio je kako da zavedem muškarca dvadeset šest godina starijeg od sebe. Pomislila sam: Kada se vrati, govoriću i pisaću engleski jezik, kretaću se elegantno po sceni i on će  biti zadovoljan. Želela sam da te promene na njega utiču kao na muškarca. Rešila sam da ga provokativno gledam, zavodnički se smeškam i opčinim ga snagom, šarmom i seksepilom. Izvežbaću se u zavođenju i osvojiću ga za sva vremena, stalno sam ponavljala.

I zaista, Selin se iz ružnog pačeta pretvorila u prelepog labuda. Nakon što je 1988. godine nastupila na Evroviziji kao predstavnica Švajcarske, munjevito je napredovala i na profesionalnom planu. Tada joj se i u odnosu sa Reneom dogodila velika prekretnica – prvi put ju je poljubio.

- Nikada neću zaboraviti to veče. Sve se oko mene zavrtelo, odmah su se  složile sve kockice i postala sam svesna kako s njim želim da provedem ceo život – priznala je sebi.

Ipak, neko vreme držali su se saveta iskusnog Renea koji je smatrao da bi njenoj karijeri naštetilo kada bi se saznala priroda njihovog odnosa. Zbog toga su bili vrlo oprezni. Nakon što je 1991. godine osvojila svog prvog Oskara za muziku iz crtaća Lepotica i zver, odlučili su da javnosti priznaju istinu. Rene je 1992. godine doživeo srčani udar, pa je Selin progovorila o prirodi njihovog odnosa.

- Rene je muškarac za koga kuca moje srce, on je čovek mog života. Vrlo brzo nakon toga objavili su veridbu i 1994. venčali su se u Montrealu. Bio je to društveni događaj godine koji su uživo prenosile sve kanadske televizije, a zbog ekstravagantne ceremonije priređene za 250 gostiju, mnogi su joj prigovarali da je rasipnica, što je ona opravdala rečima: Bila sam devojčica iz Šarlmagena koja nije mogla da se smeje zbog krivih zuba. Zahvaljujući svom glasu, podršci porodice, Reneu i publici u Kvebeku, mnogo sam postigla. To što delim taj trenutak s njima nije publicitet, već zahvalnost.

 Usledili su veliki uspesi u njenoj karijeri, osvojila je Gremi, pa još jedan Oskar za pesmu My Heart Will Go On, numeru iz Titanika koja je postala planetarni hit. Onda je 1999. odlučila da se povuče kako bi rodila dete. Međutim, Rene je tada oboleo od karcinoma grla, a planovi o proširenju porodice su propali.

- Čovek mog života bio je ozbiljno bolestan. Zajedno smo proživeli to teško razdoblje i postali smo još jači i zaljubljeniji. Shvatila sam da je čak i u najtežim trenucima moguće iskusiti veliku sreću. Zbog te bolesti naučila sam mnogo o sebi, o muškarcu koga volim, o ljubavi, čak i o životu. Shvatila sam da mu trebam - ispričala je muzička diva koja je zbog suprugove bolesti odlučila da se njegova sperma zamrzne za neka bolja vremena.

Nakon što je izlečen, 5. januara 2000. godine obnovili su bračne zavete na glamuroznom obredu u Las Vegasu. Svoje drugo da izgovorili su odeveni u sirijske narodne nošnje, s obzirom na to da je Rene poreklom Sirijac. Nekoliko meseci kasnije, 8. aprila iste godine, saznali su radosnu vest – uspela je veštačka oplodnja kojoj je Selin bila podvrgnuta. Postali su roditelji 25. januara 2001. godine kada im se pridružio toliko priželjkivani sinčić Rene Čarls.

- Majčinstvo je nešto najlepše što ženi može da se dogodi. Tek sada osećam se zrelom i potpunom. Rečima se ne može opisati koliko možete da volite svoje dete. Obožavam ga... Strahujem da ću se, kada napuni dvadeset godina, udati za njega – govorila je uzbuđena pevačica koja je nakon toga najavila da će se još jednom podvrgnuti veštačkoj oplodnji.

Posle dvogodišnje muzičke pauze, Selin se vratila na scenu albumom A New Day Has Come koji je izdala u martu 2002. Tema ovog izdanja bili su novi počeci i nekoliko numera u stilu plesnog popa I'm Alive i Sorry for Love uvršćeno je među najbolje pesme savremene muzike.

Iste godine ona je donela odluku da pet dana nedeljno nastupa u Cezar palati u Las Vegasu. Kasnije su svi konstatovali kako je potpisivanje ugovora za šest stotina nastupa bio odličan potez. Karte su bile rasprodate, čak i one namenjene za kraj 2007. godine.

Tri godine kasnije i nakon šest neuspelih vantelesnih oplodnji, Rene je objavio kako je njegova supruga u četrnaestoj nedelji trudnoće i da očekuju blizance. U subotu, 23. oktobra 2010. godine, u bolnici St. Mary's Medical Centar u Vest Palm Biču na Floridi, Selin je carskim rezom na svet donela zdrave dečake koje je nazvala Edi i Nelson.

Posle porođaja pevačica je odlučila da joj porodica bude na prvom mestu, dom su svili na Floridi, a nakon što su blizanci malo ojačali, vratila sa muzičkoj karijeri. Mada niko ne može da joj ospori kvalitet, poslednjih nekoliko albuma nisu doživeli planetarne uspehe.

Početak ove godine doneo je brojne turbulentne situacije koje su narušile mir pevačicine porodice. Prvo su se pojavile glasine kako je Rene vara sa glumicom Stanom Katić i da se zbog toga njihov brak raspada. Međutim, ova vest ispostavila se kao netačna, ali to nije povratilo blagostanje u njihov domu jer je osvanula informacija kako se njenom voljenom mužu ponovo vratio kancer. Ipak, niko od njih dvoje još se nije oglasio tim povodom.  

Piše: Ksenija Konić

makonda-tracker