Jelena Mrđa: Uvek biram ono što je opasnije

0
Sklona riziku, glumica Jelena Mrđa odabrala je da svoju karijeru izgradi u Americi. Nedavno joj se ukazala prilika da glumi sa Mirom Furlan i nakon toga postale su veoma bliske
Jelena Mrđa, foto: Marko Todorović, privatna arhiva
Jelena Mrđa, foto: Marko Todorović, privatna arhiva

Ono zbog čega je informacija da se u Holivudu snima naučnofantastični film Svemirska komanda našla svoje mesto u domaćim medijima jeste činjenica da se u ovom ostvarenju pojavljuje Mira Furlan (58), zvezda jugoslovenskog glumišta.

Ta vest još više je dobila na značaju onog trenutka kada je objavljeno da će u filmu ćerku Mire Furlan igrati srpska glumica Jelena Mrđa (32).

Ova rođena Smederevka već nekoliko godina živi i radi u Americi, a ovdašnjoj javnosti najprepoznatljivija je po ulozi u filmu Tamo i ovde. U razgovoru s njom saznali smo kako je to piti kafu sa Mirom Furlan, zbog čega je odlučila da za svojim zadovoljstvima traga preko okeana i šta je najzanimljivije kada živite u Los Anđelesu.

- Reditelj Mark Zikri je moj prijatelj otkako boravim u Americi. Pre nekoliko godina postavio mi je pitanje da li je jezik kojim ja govorim isti onaj kojim priča Mira Furlan. Onda mi je otkrio kako piše scenario za film i želeo bi da realizuje uloge za nas dve, a Mira i ja bismo igrale majku i ćerku. Nisam imala prilike da je upoznam pre toga, tako da nas je Mark odveo na kafu i s njom je sve odmah bilo jednostavno i lako. Obe smo bile van sebe od sreće zbog toga što neko piše scenario baš za nas - govori Jelena i nastavlja da otkriva utiske o Miri Furlan.

- Imale smo poseban odnos na setu, ne samo zato što smo sa istih prostora, već i zbog toga što smo igrale majku i ćerku, jedan od najkomplikovanijih i najtoplijih ljudskih odnosa. Pored toga, posedujemo mnogo istih interesovanja i pogleda na svet, a delimo iskustvo o tome kako je biti glumica u Holivudu, gde se bukvalno svaka druga osoba time bavi. S njom mogu da pričam satima i danima, ona je neverovatno prijatan sagovornik - tvrdi ova Srpkinja s adresom u Holivudu.

- Od početka prijao mi je način života kakav se ovde vodi. Volim tu kulturu u kojoj možeš da radiš šta god hoćeš a da to nikoga ne interesuje. Jedino što mi ponekad smeta jeste to što sam u Los Anđelesu uvek u kolima jer je grad ogroman. Inače, idem na audicije, raznorazne časove, treniram, vežbam jogu, pišem, planiram sve i svašta, a onda te planove menjam. Nakon snimanja najviše mi prijaju obične stvari poput pranja veša, kuvanja i zalivanja cveća. To mi pomaže da se vratim u realnost i spustim na zemlju, pošto nas glumce ovde tretiraju kao polubogove i to nije baš zdravo za ljudsku psihu - priznaje Jelena i dodaje:

 - Uvek uporedo čitam nekoliko knjiga. Potpuno sam navučena na Instagram, pa stalno škljocam fotoaparatom i tako se ložim da sam kao neki fotograf. Mnogo volim okean i plažu, kao i skijanje. Ovde je popularno otići na takozvani hajk, to jest penjanje po losanđeleskim brdima. Volim rizične sportove i sve što podiže adrenalin. Već godinama planiram da naučim da pilotiram – kaže glumica koja tvrdi kako je oduvek znala da će otići iz Srbije.

- Sve je riskantno ako krenete da razmišljate u tom smeru. Ja uvek odmerim šta je veći rizik i onda uradim ono što je opasnije. Po tome sam na mog tatu. Šalu na stranu, u trenutku u kom sam otišla, činilo mi se da je ostati u Srbiji bilo mnogo rizičnije nego otići u Ameriku - smatra Jelena koja američkim kolegama i prijateljima često govori o svojoj rodnoj zemlji.

- Pričam im da je Srbija prelepa, a Beograd zabavan i lep grad. Ubeđujem ih da su ljudi izuzetno otvoreni i ako odluče da tamo odu, dobar provod im je zagarantovan. Njima je zanimljivo da slušaju priče o našoj kulturi i navikama jer su u Americi svi vaspitani tako da im posao bude na prvom mestu. Kad im se mi Evropljani pojavimo sa našim pričama o srpskom kafenisanju sto puta dnevno ili španskoj sijesti, oni ne veruju da je to moguće - zaključuje glumica.

Piše: Stefan Tošović

makonda-tracker