Preminuo nobelovac Gabrijel Garsija Markez

0
Kolumbijski pisac, novinar, izdavač i politički aktivista Gabrijel Garsija Markez preminuo je danas u 87. godini, prenose strani mediji.
Gabrijel Garsija Markez, foto: Profimedia
Gabrijel Garsija Markez, foto: Profimedia

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Gabrijel Garsija Markez preminuo je danas u 87. godini, potvrdio je izvor blizak porodici, a prenose strani mediji.

Uzrok smrti nije naveden, a porodica preminulog pisca prethodnih dana izjavila je da je Gabrijel u proslednje vreme bio veoma krhkog zdravlja.

Markez se oporavljao u svom domu u Meksiko Sitiju, nakon devetodnevnog boravka u bolnici zbog infeksije pluća i urinarnog trakta.

- Oporavlja se u svom domu - naveli su ranije ove nedelje članovi njegove porodice, navodeći tada da i dalje postoji rizik od komplikacije.

Gabrijel Hose Garsija Markes rođen je 6. marta 1927. godine u Kolumbiji, a najveći deo svog života proveo je u Meksiku i Evropi.

Smatra najpoznatijim piscem magičnog realizma, žanra u kome se prepliću mitovi i magija sa realnošću svakodnevne egzistencije. Najviše je doprineo tome da latinoamerička literatura dođe u centar pažnje svetske kulturne javnosti šezdesetih godina 20. veka.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1982. godine. Njegovo najpoznatije delo, Sto godina samoće, prodato je u više od 30 miliona primeraka. U njemu je opisan život izolovanog južnoameričkog sela gde su neobični događaji predstavljeni kao sasvim obični.

 

T.R.

makonda-tracker