Ivana Selakov: Nisam mogla da oteram crne misli

0
Nakon što su rezultati biopsije pokazali da su promene na grliću materice bile benigne, pevačici Ivani Selakov pao je kamen sa srca pa sada otvoreno govori o tome kako ju je neizvesnost naučila da više ceni zdravlje
Ivana Selakov, foto: Marko Sovilj, Vladimir Šporčić
Ivana Selakov, foto: Marko Sovilj, Vladimir Šporčić

Početak proleća u život pevačice Ivane Selakov (35) uneo je veliku  neizvesnost koja se pretvorila u ličnu dramu uzrokovanu zdravstvenim problemima. Ivani je dijagnostikovana promena na grliću materice, zbog čega je morala da se podvrgne biopsiji. Uz verenika Predraga Mirkovića (28) i najužeg kruga porodice i prijatelja, pevačica je provodila dane ispunjene strepnjom, ali kada je utvrđeno da promena nije maligne prirode, mogla je konačno da odahne. Ipak, ugroženo zdravlje i noći bez sna u velikoj meri promenili su njene životne prioritete.

- Kao i većina žena, redovno odlazim na ginekološke preglede, a na jednom od njih doktori su ustanovili kako imam promenu na grliću materice. I Papanikolau test ukazivao je na problem pa je biopsija bila neizbežna kako bi histopatološki nalaz pokazao o čemu je reč. Bila sam veoma zabrinuta jer i sama reč biopsija ne zvuči prijatno. Tri nedelje čekala sam na taj zahvat, što je takođe doprinelo neizvesnosti. U tom periodu radoznalost me je naterala da na internetu pokušam da saznam nešto više o svom problemu. Stečena saznanja samo su povećala moju nervozu jer sam se susretala sa najrazličitijim primerima. Shvatila sam kako mnogo devojaka ima slične tegobe i koliko je to zapravo masovna pojava - opisuje Ivana koja je brigu o svom zdravlju poverila državnim zdravstvenim institucijama.

- Odlučila sam se za Kliničko-bolnički centar Zemun i doktora Tomislava Stefanovića koji mi je zajedno sa divnim osobljem ulio veliko poverenje. Zahvat se radi pod totalnom anestezijom, a uz biopsiju, imala sam i kiretažu grlića. Sve je prošlo u najboljem redu. Iako nikome osim vereniku, porodici i najbližim prijateljima nisam pričala o svojim zdravstvenim problemima, informacija se pojavila u novinama. Nije mi bilo prijatno da čitam te naslove, pogotovo zbog toga što nisam znala rezultate biopsije. S druge strane, javilo mi se mnogo kolega i prijatelja, a njihova briga i pažnja zaista su me ganule - govori pevačica o ovom teškom periodu života kroz koji je nedavno prošla.

- Nakon dve i po nedelje, dobila sam svoju dijagnozu. Utvrđena mi je hronična upala grlića materice i zahvalna sam Bogu što nisu pronašli ništa maligne prirode. Pao mi je kamen sa srca jer sam stalno razmišljala o tome šta će se desiti. Iako su me Peđa i moja porodica bodrili da razmišljam pozitivno, nisam mogla da odagnam crne misli.  Kada su mi stigli rezultati, konsultovala sam se sa svojim lekarom i on mi je rekao da neću imati nikakvih posledica i kako slobodno mogu da ostanem u drugom stanju, što iskreno priželjkujem - iskrena je pevačica koja sada drugačije gleda na svoju svakodnevicu.

- Uvek sam se vodila time da je zdravlje najbitnije, ali iskreno, tek sada sam to zaista osetila na svojoj koži. Samo ovakva ili neka slična situacija mogu da nateraju čoveka da shvati koliko su nebitne neke stvari zbog kojih se najčešće nervira. Najvažnije je samo to da budemo zdravi i srećni - zaključuje Ivana.

Piše: Danilo Mašojević

makonda-tracker